رییس گروه بیماری های غیرواگیر معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اجرای طرح غربالگری ژنتیک هنگام ازدواج به صورت پایلوت در مشهد اظهار داشت: سالانه ۵۰ تا ۷۰ هزار نوزاد بیمار مبتلا به مشکلات ژنتیکی در کشور مبتلا می شود که با اجرای طرح های غربالگری می توان از تولد این نوزادان جلوگیری کرد.
دکتر بابک اقبالی در گفتگو با وب دا ؛سن ازدواج را یکی از عوامل موثر در افزایش بروز بیماری های ژنتیک زمان تولد عنوان و تصریح کرد: بالارفتن سن ازدواج و سن بالای پدران باعث افزایش بروز بیماری های ژنتیک زمان تولد شده است.
وی با اشاره به اجرای غربالگری ژنتیک گفت: این خدمت به زوجین در هنگام ازدواج ارائه شده و تنها آن دسته از بیماری های ژنتیک را پوشش خواهد داد که داشتن فرزند سالم را تحت تاثیر قرار می دهند و قابل شناسایی در زمان ازدواج هستند.
دکتر اقبالی در ادامه بیان کرد: در این استراتژی به زوجینی که در کلاس های آموزشی هنگام ازدواج شرکت می نمایند در خصوص ضرورت انجام مشاوره ژنتیک آموزش های لازم داده شده و برای انجام غربالگری ژنتیک راهنمایی می شوند، سپس توسط مراقب سلامت آموزش دیده جهت زوجین مشاوره ژنتیک و غربالگری ژنتیک انجام می شود.
وی با بیان اینکه غربالگری ژنتیک با پرسشنامه استاندارد انجام می شود، بیان کرد: در صورت مثبت شدن پرسشنامه غربالگری، زوجین به پزشک مشاور ژنتیک دوره دیده مرکز ارجاع می شوند و پزشک نکات مثبت پرسشنامه را مجددا بررسی می نماید.
دکتر اقبالی با بیان اینکه چنانچه پزشک احتمال خطر را تائید نماید جلسه اول مشاوره ژنتیک به انجام می رسد تاکید کرد: بر اساس تمایل زوجین می توان تکمیل مراحل مشاوره ژنتیک را به بعد از ازدواج و پیش از بارداری موکول نمود.
رییس گروه بیماری های غیرواگیر دانشگاه گفت: غربالگری و مشاوره ژنتیک باعث تاخیر یا ممنوعیت ازدواج نخواهد شد و تنها در صورت نیاز پیشنهاد می شود که مشاوره و مراقبت های لازم قبل از بارداری انجام گردد.
شایان ذکر است طرح غربالگری ژنتیک هنگام ازدواج در حال حاضر به صورت پایلوت در مرکز خدمات جامع سلامت دانش آموز تحت پوشش مرکز بهداشت شماره یک مشهد در حال اجراست.
{jcomments on}