مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: قند خون بیماران دیابتی حتما باید تنظیم شده باشد از این رو بیمارانی که انسولین مصرف می کنند به دلیل نوسانات قند نمی توانند روزه بگیرند.
دکتر زهرا اباصلتی در گفتوگو با وب دا: در خصوص روزه داری برای افراد مبتلا به بیماری دیابت، قلبی و عروقی و مادران باردار، گفت: مادران باردار و شیرده می توانند روزه داری خود را در این ایام با نظر پزشک داشته باشند؛ اگرچه روزه داری در سه ماهه اول و سه ماهه انتهای بارداری از سوی پزشکان خیلی توصیه نمی شود.
وی ادامه داد: مادران شیرده باید حتما مواد غنی از پروتئین و ریز مغذی ها مانند آهن و کلسیم را استفاده کنند و در رژیم غذایی خود حتما گوشت، حبوبات، تخم مرغ، لبنیات، سبزی و میوه به مقدار کافی وجود داشته باشد تا بتوانند مواد مورد نیاز نوزاد را در شیر خود تامین کنند.
مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، بیان داشت: باید مادران شیرده در فاصله افطار تا سحر از مایعات (آب، آبجوش ولرم، چای خیلی کمرنگ، آبمیوه طبیعی، شربت های خانگی، شیر و غیره) استفاده کنند و در این فاصله از کارهای خیلی سنگین و خسته کننده بپرهیزند.
دکتر اباصلتی بر استفاده از غذاهای آبدار مانند کوفته، آبگوشت و تاس کباب در برنامه غذایی مادران شیر ده تاکید کرد و گفت: مادران اگر برای شیردهی کودک خود مشکلی در روزه داری مانند ضعف، سردرد و سرگیجه می بینند بیشترین توصیه پزشک بر عدم روزه داری است.
وی بیان داشت: سالمندانی که مشکل خاصی ندارند می توانند روزه های خود را در این ماه داشته باشند؛ البته در مصرف مایعات (بین شش تا هشت لیوان) مورد نیاز بدن باید دقت لازم را داشته باشند.
مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ابراز داشت: سالمندان به خصوص در شبهایی که هوا گرم است مایعات مورد نیاز بدن را در فاصله افطار تا سحر میل کنند و اگر دچار کاهش قند خون و سرگیجه می شوند با نظر پزشک از روزه داری ممانعت کنند.
دکتر اباصلتی بیان داشت: سالمندان با توجه به مشکلات دندانی که در این سنین وجود دارد از غذاهای پوره، شیر کم چرب، آبگوشت، انواع سوپ و آش خیلی سبک بدون چربی زیاد و نعناع داغ استفاده کنند.
وی به بیماران دیابتی اشاره کرد و بیان داشت: قند خون بیماران دیابتی حتما باید تنظیم شده باشد و قبل از ورود به ماه مبارک نزد پزشک معالج خود رفته و قند خود را کنترل کنند؛ تا در این مدت با افت قند روبه رو نشوند.
مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ابراز داشت: بیمارانی که انسولین مصرف می کنند به دلیل نوسانات قند نمی توانند روزه بگیرند؛ اما در نهایت نظر پزشک در این خصوص مهم می باشد.
دکتر اباصلتی تصریح کرد: افرادی که از قرص استفاده می کنند اگر با افت قند همراه با حالاتی مانند ضعف، بی حالی شدید، عرق سرد، تپش قلب، سرگیجه، تاری دید، گرسنگی شدید، لرزش بدن و یا بی هوشی رو به رو شوند باید سریع روزه خود را باز کنند.
وی افزود: روزه داری برای افراد دیابتی که انسولین استفاده نمی کنند، اضافه وزن دارند، داروی خود را می توانند در سحر و افطار تنظیم و مصرف کنند و قند خون آن ها نیز کنترل می شود نه تنها ایجاد مشکلی نمی کند بلکه مفید نیز می باشد.
مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد، خاطر نشان کرد: اگر روزه داری اضافه وزن این افراد را کم کند بسیار می تواند موثر باشد. روزه داری برای افراد مبتلا به اضافه وزن بسیار خوب است به این شرط که درست انجام شود و از پرخوری، خوردن شیرینی جات و مصرف مواد غذایی بیش از نیاز بدن جلوگیری شود.
دکتر اباصلتی یادآور شد: افرادی که دچا مشکل نیستند و می توانند بدون نگرانی روزه بگیرند افطار و سحر را مانند وعده های صبحانه و ناهار بدانند و به این شکل تغذیه خود را تنظیم کنند. نیازی نیست این افراد بیش از اندازه مواد غذایی مصرف کنند تا جبران ساعات روزه داری شود.
وی تصریح کرد: بیماران قلبی در ماه مبارک رمضان می توانند فشار خون خود را تنظیم کنند به این شرط که روزه داری مشکلات دیگری را برای آن ها به دنبال نداشته باشد و کم آبی فشار خون این افراد را افزایش ندهد.
مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: البته برخی بیماران قلبی از داروهای خاصی استفاده می کنند که بسته به نظر پزشک معالج خود می توانند در خصوص روزه داری یا عدم آن تصمیم بگیرند.
دکتر اباصلتی بیان داشت: با توجه به فضای معنوی ماه مبارک رمضان و کاهش استرس در زندگی و از طرفی عدم استفاده از برخی موا غذایی مضر در طول روز، بیماری های قلبی تا اندازه ای کاهش پیدا می کند؛ البته باید مراقب بود در زمان افطار حجم معده را به یکباره پر نکرد.
{jcomments on}