هفته سلامت ۱۴۰۱
دکتر بختیاری، رئیس دانشگاه علوم پزشکی زنجان تاکید کرد :
اولویتبندی چالشهای زیستمحیطی و برنامههای اجرایی اثربخش سلامت محور
تحقق سلامت در تعریف جامع، نیازمند مشارکت دستگاههای اجرایی، سمنها، خیرین و عموم مردم است
رئیس دانشگاه علوم پزشکی زنجان بر اولویتبندی چالشهای زیستمحیطی و برنامههای اجرایی اثربخش در حوزه سلامت و محیط زیست تاکید کرد و گفت: هدایت طرحهای تحقیقاتی دانشگاههای استان به سمت چالش محوری حوزه سلامت و محیط زیست از برنامههای آتی دانشگاه خواهد بود.
پایگاه خبری وبدا-زنجان، دکتر حسن بختیاری در اولین نشست هماندیشی پیامگزاران سلامت دستگاههای دولتی استان و روسای خانه مشارکت مردم در سلامت استان که روز یکشنبه ۱۸ اردیبهشت در دومین روز از هفته سلامت در سالن اجلاس مرکز همایشهای بینالمللی روزبه برگزار شد، به تشریح برنامههای هفته سلامت پرداخت.
همچنین در این جلسه در خصوص چالشهای زیست محیطی استان از جمله تبعات زیست محیطی ناشی از صنایع و پایش محصولات کشاورزی تولیدی استان بحث و تبادل نظر شد.
دکتر حسن بختیاری در این نشست انتظارات حوزه سلامت از دستگاههای دولتی و سمنها را بیان کرد.
اجرای طرح راهبردی ارتقاء کیفیت و سلامت ۸ محصول کشاورزی از موضوعات مهم و مورد تاکید رئیس دانشگاه علوم پزشکی زنجان در این جلسه بود.
دکتر بختیاری با بیان اینکه در حال حاضر سلامت از مفهوم قبلی خود فراتر رفته و فقط به عنوان فقدان بیماری در نظر گرفته نمیشود، اظهار کرد: سازمان جهانی بهداشت، سالم بودن را سلامت کامل جسمی، روانی و اجتماعی معرفی میکند.
وی تصریح کرد: قطعا در تعریف جامع و کامل سلامت، عناصر و مولفههای گوناگونی نقش دارند که خارج از ساختار مجموعه بهداشت و درمان هستند و در هیچ نظامی، ساختار بهداشت و درمان به تنهایی نمیتواند سلامت را با این مفهوم جامعی که مد نظر است، محقق کند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی زنجان خاطرنشان کرد: بر اساس تحقیقاتی که در دنیا انجام شده و همچنین نظر اندیشمندان و افراد صاحبنظر سازمان بهداشت جهانی، بیش از ۷۵ درصد سلامت خارج از سیستم بهداشت و درمان است و اگر ما بخواهیم سلامت با این مفهوم محقق گردد چاره ای نداریم جز اینکه از حوزه بهداشت و درمان خارج شویم و به سمت سمن¬ها، دستگاههای اجرایی ، بخش خصوصی و مردم برویم و از آنها کمک بگیریم.
وی ضمن تقدیر از پیامگزاران سلامت دستگاههای دولتی و روسای خانه مشارکت مردم در سلامت استان به دلیل همراهی آنان با حوزه سلامت در طول دوران کرونا، گفت: اگر مروری کوتاه بر فعالیتها و اقدامات چندماه گذشته خود داشته باشیم، میبینیم علیرغم اینکه سال گذشته بیش از ۷۰۰-۶۰۰ نفر از هم استانیها و هموطنانمان را بخاطر درگیری با کرونا از دست میدادیم ولی امروز خوشبختانه این تعداد به حدود ۷ نفر کاهش پیدا کرده است و این به مفهوم یک موفقیت است.
دکتر بختیاری با اشاره به آمارهای سه رقمی قربانیان کرونا در کشورهایی که به لحاظ ساختارهای بهداشتی درمانی پیشرفته هستند، اظهار کرد: کادر بهداشت و درمان در خصوص درمان و کنترل بیماری و واکسیناسیون و فرهنگسازی بهداشت و سلامت و واکسیناسیون و ارتقای سلامت و حفظ جان بیماران بستری در بیمارستان و بخش مراقبت های ویژه زحمات زیادی کشیدند که همه اینها در جای خود مهم و بسیار با ارزش و قابل تقدیر است ولی در کنار آن باید بدانیم اگر همکاریهای بین بخشی و فرابخشی و همراهی ادارات و تک تک آحاد مردم نبود قطعاً این موفقیت حاصل نمیشد.
وی با اشاره به روزشمار هفته سلامت و شعار ایام این هفته تصریح کرد: این موضوعات، خاص حوزه بهداشت و درمان نیست بلکه خاص جامعه است و اتفاق نمیافتد مگر اینکه همه دستگاهها وارد عرصه شوند.
رئیس دانشگاه علومپزشکی زنجان با تاکید بر شعار "بهداشت ارزانتر، سریعتر و موثرتر از درمان است" افزود:
این شعار محقق نمیشود مگر اینکه یک همگرایی به وجود بیاید و این همگرایی اتفاق نمی افتد مگر اینکه این تفکر ایجاد شود و تا زمانی که این تفکر ایجاد نشود، کاری که بایسته و شایسته است صورت نمیگیرد.
وی با بیان اینکه با کنترل نسبی کرونا ، حوزه بهداشت دوباره به رسالت اصلی و طبیعی خود بازمیگردد، اظهار کرد: در طول بیش از دو سال شیوع کرونا، به خاطر اضطراری که وجود داشت همه امکانات حوزه بهداشت و درمان برای مهار این بیماری بسیج شد ولی در حال حاضر خوشبختانه کرونا مهار نسبی شده و این الزام وجود دارد که به کارهای عقب ماندهای که به نوعی در زمان شیوع کرونا کمرنگ و یا تعطیل شده بود، برگردیم.
دکتر بختیاری افزود: باید نقاط قوت و ضعف احصاء شود و این توصیه مقام معظم رهبری و تاکید وزارت بهداشت است که ساختار شبکههای بهداشت و درمان دوباره بازآرایی و تقویت شود و یکی از اولویتهای حوزه سلامت، این است که شبکههای بهداشت به عنوان یک ضرورت و نقطه قوت فعالتر گردد و بتواند با آحاد جامعه و پیام آوران سلامت به عنوان یکی از مهمترین حلقههای این زنجیره، ارتباط بهتر و قویتری ایجاد کند.
وی خطاب به پیامگزاران سلامت دستگاههای دولتی و روسای خانه مشارکت مردم در سلامت استان گفت: شما میتوانید به نهادینه شدن و اعتبار سلامت کمک کنید و قطعا بدون کمک شما این اتفاق نخواهد افتاد . از شما خواهش میکنیم همچنان دانشگاه و حوزه سلامت را یاری کنید چرا که شما به عنوان خدمتگزاران حوزه سلامت هستید و قطعا کاری که انجام می دهید خیر آن به مردم و جامعه میرسد و در پیشگاه الهی ماجور خواهید بود.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی زنجان، یکی از وظایف پیامگزاران سلامت دستگاه های اجرایی را حفظ سلامت کارکنان عنوان کرد و افزود: هر دستگاهی در خصوص حفظ سلامتی کارکنان خود مسئولیت دارد و انجام این مسولیت اجتماعی شاخصهای است که میتواند توانمندی آن دستگاه را ارتقا دهد.
وی با بیان اینکه محیط زیست از مهمترین دغدغههایی است که پیامگزاران میتوانند کمک کنند، خاطرنشان کرد: سلامت ارائهدهندگان و گیرندگان خدمات و مصرفکنندگان محصولات در دستگاههای مختلف مهم است و پیام گزاران سلامت کمک بزرگی در این راستا هستند.
دکتر بختیاری نقش پیامگزاران سلامت در تهیه پیوست سلامت و اجرایی کردن برنامههای ابلاغی دانشگاه را مهم توصیف کرد و افزود: امروزه سلامت، تخصصی شده و متخصصین خاص خود را میطلبد و قطعا دانشگاه علوم پزشکی نمی تواند به تنهایی و به حد کفایت از عهده همه اینها بربیاید و تاثیرگذاری شایستهای را داشته باشد، ولی وقتی دستگاههای اجرایی مختلف و مردم خارج از این حوزه و متخصصین وارد این حیطه شوند و توان و ظرفیت آنها مورد استفاده قرار گیرد سود آن را جامعه خواهد برد و امیدواریم که با کمک شما به این اهداف برسیم.