به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید باهنر کرمان، این همایش و ایده آن توسط کمیته فرهنگ و تمدن ایران اسلامی و شورای انقلاب فرهنگی مطرح شد و خوشحالیم که شاهد برگزاری سومین دوره این همایش را در دانشگاه شهید باهنر کرمان هستیم.
دکتر اکبریفرد خاطرنشان کرد: دانشگاه شهید باهنر کرمان نزدیک به نیم قرن از عمرش میگذارد و شاهد رخدادها و اتفاقات علمی وپژوهشی و نوآوری زیادی بوده است و این دانشگاه با نگاه خیرانه مرحوم افضلیپور و حمایتهای همه جانبه همسرشان بانو فاخره صبا، به سرانجام خوبی رسیده و نهالی را که این بزرگواران در کرمان در سرزمین فکر و اندیشه کاشتند امروز به یک درخت تنومند و مثمر ثمری تبدیل شده است.
وی گفت: دانشگاه شهید باهنر کرمان با تقریب به ۱۴۰۰۰ دانشجو و بیش از ۶۰۰ عضو هیات علمی و تقریب به ۵۵۰ یاوران علمی در حال انجام رسالت خود است و قطعا در کنار پژوهش و آموزش لازم است که فعالیتهای این چنینی هم داشته باشیم و کرمان به خود میبالد که میزبان همایشها و رخدادهای بزرگی بوده است.
سرپرست دانشگاه شهید باهنر کرمان گفت: در این همایش دو مساله به گونهای مطرح شده است یکی در واقع شناسایی ابن هیثم به عنوان یکی از دانشمندان مسلمان، دانشمندی که در هفتصد سال قبل از نیوتون به بررسی ویژگیهای نور پرداخته است زیرا شخصیت این دانشمند و معرفی شخصیتهای جهان اسلام برای نسل امروز اهمیت دارد و دوم بحث نور است که به ابتکار این دانشمند در گذشتههای دور مباحث علمی و مباحث شناختی آن شروع شده و امروزه آثار گستردهای را در جامعه دارد و در زندگی روزمره ما آثار نور وآثاری که میتواند در توسعه اقتصادی و اجتماعی داشته باشد.
وی افزود: یکی از محورهای همایش بحث مبانی نور شناسی ابن هیثم است که یک مبحث کاملا علمی است، محور دوم؛ علوم تجربی و علوم انسانی او بوده و حکایت از شناخت این دانشمند است که در عصر خودش با حداقلها و مشکلاتی که وجود داشته مرز علم را پیدا کرده و به دست افراد بعدی داده است.
دبیرکل سومین همایش با اشاره به محورهای سوم و چهارم همایش گفت: در این همایش از دانشمندان هم عصر ابن هیثم، تاریخ علم فیزیک و نجوم و نورشناسی نوین یا شناخت نور در عصر نوین مقالات متعددی ارائه خواهد شد.
دکتر اکبریفرد با تاکید بر هنر و زیبایی شناسی در اندیشه ابن هیثم گفت: این دانشمند زیبایی را امری تجربی و مساله ای قابل مطرح تلقی میکند.
وی با اشاره به اهمیت برگزاری این چنین همایشهایی در دانشگاه شهید باهنر کرمان افزود: جای تقدیر دارد از کمیته تمدن و فرهنگ ایران اسلام که استان کرمان و شهر کرمان را یک شهر بسیار تاریخی برای شناخت این دانشمند برجسته، انتخاب کردند.
مجموعه مقالات تهیه شده در سومین همایش داریم به صورت الکتونیکی در اختیار افراد قرار خواهد گرفت و با الگو گرفتن از دانشمندان اسلامی و دانشمندانی که در جهان اسلام کار کردند جوانان ما هم در کشور اسلامی این چهرهها و آثارشان آشنا شوند و به خود ببالیم که چه دانشمندانی و در چه زمانهایی مسائل علمی را با کمترین و حداقلترین امکانات در علم نور و علم نجوم، تحقیق و تفحص داشتند.
دکتر علی ایرانمنش دبیر علمی همایش ضمن بیان محورهای همایش گفت: بیش از ۵۰ مقاله به این همایش ارسال شده که از این تعداد ۱۵ مقاله طی یک روز به صورت مجازی و تخصصی ارائه میشوند و افزود: یکی از ویژگیهای این همایش این است که تعدادی از محققین برجسته از خارج از کشور از جمله پروفسور جرج صلیبا محقق بزرگ تاریخ علم دنیا و همچنین سخنرانانی از کشور تونس و مصر جزء سخنرانان مدعو این همایش هستند و پس از آن متن پیام دکتر علی اکبر ولایتی رئیس همایش و رئیس کمیته فرهنگ و تمدن اسلام و ایران شورای عالی انقلاب فرهنگی را قرائت کرد، در این پیام آمده: برپایی سومین گردهمایی ابن هیثم و نور در ادامه مسیر همایشهای نخست و دوم نشان از روش پسندیده و سنت حسنهای است که میکوشد سلسلهوار به صورت هدفمند و منظم به بزرگداشت یکی از فرزانگان عرصه تمدن اسلام و ایران بپردازد. گرد آمدیم تا شاهد بزرگداشت یکی از مفاخر بزرگ ایران زمین باشیم.ابن هیثم متعلق به سراسر گسترده وسیع جهان اسلام است در عین حال قرائنی نیز وجود دارد که نشان میدهد که او زاده ایران و بزرگ شده خوزستان است در فهرصتی که ازآثار ابن هیثم تهیه شده و به تواتر به چاپ نیز رسیده است، رسالهای درباره شهر اهواز وجو دارد. متاسفانه این رساله هنوز به دست نیامده و از محتوای آن خبر نداریم اما همین قدر که او رسالهای دباره شهر اهواز نوشته نشان میدهد به حوزه جغرافیایی ایران تعلق دارد همراه با این موضوع که آرزو میکنم روزی این رساله در کتابخانهای به دست آمده و به چاپ رسد و آرزو میکنم بحثهایی دباره تعلق جغرافیایی و سرزمینی ابن هیثم در سومین گرهمایی صورت پذیرد.
در قسمت دیگر این پیام موضوعات:( راه اندازی و گسترش کتابخانه تخصصی ابن هیثم، گردآوری آثار او اعم از خطی و چاپی – انتشار مجموعه مقالههای گردهماییهای ابن هیثم ونور با هدف عمق بخشیدن به مطالعات ابن هیثم پژوهی – انتشار کتابهایی که در سراسر جهان درباره ابن هیثم منتشر شدهند به زبان فارسی و با رویکرد ترجمه محور برای انتقال دادههای ابن هیثم پژوهی به زبان فارسی – کوشش برای سرعت بخشیدن به مطالعات بازشناسی در جهان اسلام و حتی راهاندازی مجله تخصصی در این حوزه ولو به صورت یک شماره در سال – کوشش برای تبدیل دبیرخانه دائمی ابن هیثم در دانشگاه کرمان به قطب ابن هیثم پژوهی در جهان از طریق انتشار مقاله وکتاب، اعطای بورسهای تحصیلات تکمیلی و رخدادهایی از این دست – کوشش برای آشنا نمودن افراد مختلف کشور بویژه نسل جوان با آرا و اندیشهها و زندگینامه ابن هیثم از طریق ساده سازی آثار او و انتشار زندگینامههای کوتاه و با زبان ساده)به دبیرخانه پیشنهاد شده است.
شایان ذکر است، دکتر عباس حسینی رنجبر عضو شورای سیاستگذاری همایش بینالمللی ابن هیثم و نور و دکتر محمد مهدی یزدانپناه، دبیر اجرایی این همایش بودند.