نقش بسته بندی در ایمنی و کاهش هزینه های تولید غذا
کارشناسان بر این باورند، بسته بندی یکی از مسائل اساسی در زمینه ایمنی غذا است که علاوه بر وظیفه حفاظت از غذا، با کاهش ضایعات مواد غذایی، هزینه های حمل و نقل و سایر فرآیندها در اقتصاد نیز نقش مهمی را ایفا می کند
.
به گزارش روابط عمومی معاونت غذا و دارو، مهندس مینا رحمی زاد؛ کارشناس مسئول آزمایشگاه کنترل غذا و دارو معاونت غذا و دارو دانشگاه
علوم پزشکی
ایران گفت: بسته بندی به معنی ظرف محافظی است که سلامت کالای بسته بندی شده را پس از تولید و در مراحل حمل ونقل، انبارداری و توزیع تا مصرف نهایی حفظ کرده و درکنار مصون نگه داشتن کالا از صدمات احتمالی فیزیکی یا شیمیایی، به فروش بهتر آن کمک کند
.
وی افزود: بسته بندی، کار جداسازی مواد غذایی از محیط خارجی و حفاظت غذا در برابر فساد ناشی از فعالیت میکروارگانیسم ها، رطوبت، گازها، گرد و غبار، بوها و همچنین نیروهای مکانیکی را انجام می دهد
.
مهندس رحمی زاد با بیان اینکه در واقع هدف بسته بندی غذا، حفظ کیفیت و امنیت محصول در برابر صدمات فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی است، ادامه داد: بسته بندی یکی از مسائل اساسی در زمینه ایمنی غذا است که علاوه بر وظیفه حفاظت از غذا، با کاهش ضایعات مواد غذایی، هزینه های حمل ونقل و هزینه های فرآیند، در اقتصاد نیز نقش مهمی را ایفا می کند
.
وی مقاومت در برابر نور، رطوبت، چربی و گاز، وزن پایین و قابلیت حمل راحت، باز شدن آسان درب بسته و امکان بازیافت را به عنوان ویژگی های بسته های حاوی غذا برشمرد و افزود: دو موضوع بیوپلیمرها در بسته بندی های مواد غذایی و بسته بندی های فعال و هوشمند، در صنعت بسته بندی مواد غذایی مورد توجه است.
کارشناس مسئول آزمایشگاه کنترل غذا و دارو در خصوص بیوپلیمرها اظهار کرد: بیوپلیمرها موادی هستند که به وسیله موجودات زنده تولید می شوند. بیوپلیمرها زیست تخریب پذیر و از فرآورده های کشاورزی به دست می آیند، قابلیت برگشت به طبیعت را دارند و توسط میکروارگانیسمها طی فرآیند کمپوست به محصولات طبیعی مانند دی اکسید کربن، آب، متان و توده زیستی تبدیل می شوند
.
به گفته وی؛ انواع بیوپلیمرهای مورد استفاده در بسته بندی های زیستی به چهار دسته پروتئین ها، کربوهیدرات ها، لیپیدها و پلی استرها تقسیم بندی می شود
.
در ادامه این کارشناس به بسته بندی های فعال و هوشمند مواد غذایی پرداخت و افزود: در سال های اخیر توجه به بسته بندی فعال در تولید مواد غذایی افزایش یافته که این امر ناشی از این حقیقت است که این نوع بسته بندی در مقایسه با نوع مرسوم تنها مسئول در برگرفتن و محافظت ماده غذایی در برابر عوامل خارجی نیست بلکه مزایای دیگری نیز خواهد داشت مانند کمک به افزایش ماندگاری ماده غذایی با استفاده از عوامل جاذب (رطوبت، اکسیژن و... )عوامل آزاد کننده ترکیبات مختلف (اتانول، دی اکسیدکلرو...) و گرم و سرد کردن ماده غذایی و امکان تعیین ماندگاری مواد غذایی با استفاده از معرف های گوناگون مانند معرف های تازگی و بی عیبی بسته
.
وی گفت: در حقیقت بسته بندی فعال به بسته بندی گفته می شود که نه تنها به عنوان ممانعت کننده، فعال عمل می کند بلکه با غذا در جهت مطلوب واکنش می دهد. این بسته بندی ها شامل سیستم های ضد میکروبی، جاذب های اکسیژن، تثبیت آنزیم و بسته بندی های هوشمند است.
پایان خبر
نازنین نادری