مینا هلالی ستوده
*
کارگاه مساله یابی مشارکتی خانواده (مرحله اول طرح ملی گفت و گوی خانواده) روز چهارشنبه ۴ دیماه ۱۳۹۸ با تسهیل گری زهرا قاسمزاده در سالن اجتماعات فرمانداری شهرستان کاشان با حضور ۲۴ نفر از کارشناسان سازمان های دولتی و مردم نهاد فعال در حوزه زنان، کودکان و خانواده برگزار شد.
کارگاه با معرفی حاضرین در جلسه و بیان یک ویژگی فردی به منظور آشنایی و تسهیل در رابطه افراد آغاز شد. پس از آن برگههایی بین افراد توزیع شد تا سوالات خود در مورد کارگاه را یادداشت کنند. برگهها جمع آوری و بازتوزیع شدند و هر کس سوال اول برگهها را برای حاضرین خواند. سپس کارتهای مساله در بین افراد پخش شد که در ابتدا شرکت کنندگان به صورت فردی اهمیت هر مساله را در قسمت طیف ده درجه ای مشخص کرده و سپس در گروههای سه نفره این رتبه بندی را انجام دادند. پس از گروهبندی، از شرکت کنندگان درخواست شد در صورتی که مسائل دیگری غیر از مسائلی که در گروه دارند، به عنوان یک مساله اجتماعی مهم است و باید مورد توجه قرار گیرد را روی برگه های صورتی که در اختیارشان قرار داده شده است یادداشت کرده و مانند کارتهای سفید اهمیت آن را در طیف ده درجه ای مشخص نمایند. در نهایت هر گروه با برگههایی حاوی تصویری از درخت با ریشه و میوه یک مساله را به عنوان مساله محوری مشخص کردند. سپس ریشهها و پیامدها را نشان دادند و در مورد جایگاه مساله محوری و ارزیابی از وضعیت موجود مساله و سیاستهای پیشنهادی مرتبط با آن، به صورت گروهی گفتگو نمودند. در طی گفت و گو کارتهایی حاوی ویژگیهای تفکر انتقادی برای مطالعه در اختیار شرکتکنندگان قرار گرفت و افراد داوطلب ویژگی که به نظرشان مهم است را برای جمع با صدای بلند بخوانند؛ همچنین صفحاتی از کتاب مسائل اجتماعی نوشته جان مشونیس، در اختیار شرکت کنندگان قرار گرفت تا آن صفحات را مرور کرده و از هر گروه یک نفر مطلب خوانده شده را برای جمع ارائه دهد.
در طی کار گروهی برای ایجاد شادی و نشاط در گروهها، بازی راه رفتن خلاق انجام شد. در پایان با نصب در خت مساله طراحی شده توسط گروهها روی دیوار افراد به ارائه توضیحات در مورد مساله انتخابی علل و پیامدهای آن پرداختند. پس از پایان هر گزارش، سایر گروهها به نقد و ارائه پیشنهاداتی در مورد کار آن گروه پرداختند.
مسائل انتخاب شده توسط این گروه ها عبارت بودند از:
*تهیه گزارش(مجری طرح)