دانشگاه علوم پزشکی مشهد در راستای ارائه خدمات با کیفیت و مطمئن به بیمارانی که مبتلا به بیماریهای رفتاری و عفونی هستند ۴ مرکز مشاوره و ارائه خدمات درمانی راه اندازی کرده است.
کارشناس مسئول گروه بیماریهای رفتاری عفونی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد در گفتگو با وب دا، با اشاره به اینکه بدلیل اهمیت کنترل اچ آی وی، ایدز و بیماری های آمیزشی، چند مرکز به عنوان مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری و عفونی در سطح دانشگاه راه اندازی شده است، ابراز کرد: در این مراکز، مشاوره و آزمایش HIV به شکل کاملاً محرمانه به صورت رایگان و سریع در کمتر از ۲۰ دقیقه انجام می گردد.
دکتر حسین پور با بیان اینکه انجام تست سریع تشخیص اچ آی وی در کمتر از ۲۰ دقیقه می تواند وضعیت احتمالی ابتلا فرد را مشخص نمایند، بیان کرد: ابتلا تا حدود ۳ ماه پس از ورود ویروس به بدن فرد ممکن است در آزمایش قابل تشخیص نباشد.
وی ادامه داد: در صورتیکه آزمایش فرد مثبت گردد، آزمایشات تائیدی انجام شده و در صورت تائید نهایی، خدمات درمانی و تشخیصی بویژه ارائه داروهای اصلی بدون دریافت وجه انجام می گیرد.
دکتر حسین پور با بیان اینکه اچ آی وی/ایدز(HIV/AIDS) یکی از بیماریهای ویروسی واگیردار است ، ابراز کرد: ویروس اچ آی وی( HIV) قدرت دفاع بدن را در مقابل بیماریها و عفونتها کم می کند . با توجه به اینکه این بیماری هنوز واکسن و دارویی جهت پیشگیری و درمان قطعی ندارد آگاه کردن کلیه اقشار مردم از چگونگی انتقال و پیشگیری از آن بسیار اهمیت دارد وبا توجه به اینکه یکی از راههای انتقال مهم راه خونی می باشد آگاهی پرسنل بهداشتی درمانی از ماهیت بیماری بسیار مهم است.
کارشناس مسئول گروه بیماریهای رفتاری عفونی دانشگاه علوم پزشکی مشهد عنوان کرد: میکروبها انواع مختلفی دارند و هر کدام از آنها به یک قسمت از بدن علاقه دارند؛ پس هر میکروب بنا به اینکه به کدام قسمت از بدن علاقه مند است از یک راه وارد بدن می شود. بعضی از آنها از راه پوست وارد می شوند ، بعضی از آنها از راه تنفس و عده ایی از راه دهان و بعضی هم ممکن است از راه خون و ترشحات به بدن انسان وارد شوند.پس هر بیماری عفونی راه ورود به بدن و یا راه انتقال مخصوص به خود را دارد.
وی با بیان اینکه هر میکروب پس از ورود به بدن به قسمت مورد علاقه اش رفته و در آنجا از امکانات بدن برای رشد و نمو خود استفاده می کند و بعضی و قتها با این کار موجب صدمه به آن قسمت از بدن هم می شود که این صدمه خود را بشکل علامتی مانند درد و.. نشان می دهد، گفت: از طرف دیگر بدن دارای سربازهای دفاعی به نام گلبولهای سفید است که سعی می کنند میکروب را ازبین ببرند . در نتیجه یک جنگ بین عامل بیماریزا و گلبولهای سفید اتفاق می افتد که حاصل آن موجب می شود علائم بیماری ظاهر شود . از روی این علایم که می تواند شامل تب ، سردرد ، لرز و... باشد می توان پی برد فرد به یک بیماری عفونی مبتلا شده است. چون هر میکروب در یک جای بدن مستقر می شود و یک عوارض مشخص ایجاد می کند پس هر بیماری عفونی ، علامت مخصوص به خود را دارد و از روی این علائم می توان آن را تشخیص داد.
دکتر حسین پور بیان کرد: سرنوشت یک فرد که به بیماری عفونی مبتلا شده است را قدرت سیستم ایمنی (سربازهای دفاعی) وی تعیین می کند . اگر این سیستم قوی باشد می تواند میکروب را از بین ببرد و اگر میکروب قویتر باشد می تواند عوارض زیادی ایجاد کند و حتی منجر به مرگ فرد نیز شود. پس نقش اصلی در بهبود بیمارهای عفونی بر عهده سیستم دفاعی بدن (گلبول های سفید) است . داروهای مختلف هم وجود دارند که یا با از بین بردن عامل بیماریزا و یا با تقویت سیستم ایمنی به بهبود بیماری عفونی کمک می کنند.
وی با بیان اینکه اگر ما عوامل بیماریزا را بشناسیم و راه ورود آنها را به بدن خود بدانیم ، با ممانعت از ورود آنها به بدن می توانیم از ابتلا به این بیماریها جلوگیری کنیم ، ادامه داد: بعضی از مواد بنام واکسن نیز وجود دارد که به نوعی موجب آمادگی و تقویت سیستم ایمنی بدن می شوند و با این کار باعث می شود اگر میکروب وارد بدن شود چون سیستم ایمنی بدن قبلا آماده شده است در مقابل آن بایستد و یا در بدو ورود و قبل از ایجاد بیماری آنرا از بین ببرد و یا اینکه حداقل موجب شوند بیماری ایجاد شده بسیار خفیف باشد.
دکتر حسین پور بیان کرد: عامل ایجاد بیماری ایدز ، یک ویروس است که به آن HIV(اچ ،آی،وی) می گویند . این نام از ابتدای حروف نام انگلیسی ویروس گرفته شده است که ترجمه فارسی آن “ ویروس نقص سیستم ایمنی انسانی ” می باشد.
وی افزود: اصولاویروسها دارای این خصوصیت هستند که در خارج از آن سلول زنده قادر به ادامه حیات نمی باشند و ویروس HIV نیز مانند سایرویروسها فقط درون یک سلول زنده قادر به ادامه حیات است . گلبول سفید ،سلول زنده ای است که ویروس HIV برای ادامه حیات لازم است درون آن باشد بنابراین نتیجه می گیریم ویروس HIV از طریق خون و ترشحات آلوده در صورتی می تواند وارد بدن انسان شود که به نوعی بتواند به گلبول سفید دسترسی پیدا کند.
کارشناس مسئول بیماریهای رفتاری عفونی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه در زمینه آگاه سازی عموم مردم و ارائه خدمات درمانی به بیماران ، برنامه های مختلفی اجرا شده است که از آن جمله می توان به برگزاری جلسه آموزشی به بهورزان، اجرای طرح بیماریابی ، بررسی میزان بروز ویروس اچ آی وی در مراکز ترک اعتیاد، برگزاری کارگاه های بیماریهای امیزشی، اشاره کرد.
وی گفت: در سال گذشته بیش از ۳ هزار مورد فرد مبتلا به ویروس اچ آی وی در کشور شناخته شده که این آمار در مناطق تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال گذشته ۷۶۲ مورد بوده است که ۲۱۷ نفر از آنها تحت درمان قرار گرفتند و مابقی برای درمان مراجعه نکردند.
{jcomments on}