عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد ابراز کرد: روش های مختلف تشخیصی جدید برای بیماریهای اختلالات حرکتی شناخته شده که با کمک آنها و اعمال جراحی می توان صرع مقاوم به دارو درمانی را بهبود بخشید و با تجهیز اتاق عمل دپارتمان علوم اعصاب به زودی این روش های درمانی بر روی بیماران آغاز می شود.
دکتر علی شعیبی، در گفتگو با وب دا، با اشاره به اینکه برای بیماریهایی مانند صرع، پارکینسون، ام اس که به دارو پاسخی نمی دهند راهکارهای مختلف درمانی شناخته شده است، بیان کرد: در بیماری ام اس غلاف میلین فیبرهای عصبی درگیر میشود، در این عارضه سلولهای التهابی در بدن تجمع پیدا میکنند و به علت واکنش نادرست سلولهای ایمنی خود بدن، نخست ماده سفید مغز و غلاف میلین را مورد حمله قرار میدهند و اگر این عارضه پیشرفت کند و درمان نشود به تدریج رشتههای عصبی (آکسونها) و سایر سلولها هم آسیب میبینند، اکنون دیده شده است که در بیماری ام اس علاوه بر ماده سفید مغز و غلاف میلین، ماده خاکستری مغز هم با درجات مختلف گرفتار میشود، بنابراین در این عارضه سیستم عصبی مرکزی (مغز و نخاع) درگیر است، در مبتلایان به ام اس فرمان از مغز یا نخاع به خوبی به عضلات یا سایر سلولهای وابسته منتقل نمیشود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه عواملی مختلف مانند استرس، گرما، رژیم غذایی نامناسب و استعمال دخانیات مانند سیگار، بیماری ام اس را تشدید میکنند، عنوان کرد: هنوز علت اصلی این بیماری اثبات نشده، اما معلوم شده است که در ایجاد بیماری ام اس سلولهای سیستم ایمنی بدن به ویژه لنفوسیتها نقش دارند به طوری که لنفوسیتها واکنشی نادرست نسبت به سلولهای عصبی مغز و نخاع (نورونها) از خود نشان میدهند و کانونهایی به نام پلاکهای ام اس را ایجاد میکنند، هنگامی که ما این پلاکها را در زیر میکروسکوپ قرار میدهیم، در آنها سلولهای التهابی لنفوسیتهای گروه B و T را میبینیم.
دبیر کارگروه علوم اعصاب منطقه ۹ آمایشی با بیان اینکه بیماری ام اس بیماری است که در کل عمر با فرد باقی خواهد ماند، و مهم آن است که فرد، بیماری را بشناسد و با آن کنار بیاید و با وضعیت پیش آمده نجنگد، بیان کرد: بیمار باید با مشخصات، علائم و سیر بیماری خود آشنا شود و آگاهی کافی را بیابد تا بتواند بیماری را درمان و از تشدید آن جلوگیری کند و زندگی عادی داشته باشند.
فلوشیپ اختلالات حرکتی با اشاره به اینکه سلول تراپی یکی از روش های درمانی برای بیماران مبتلا به ام اس پیشرفته است، عنوان کرد: از همین رو تمام خدمات درمانی پیشرفته که تجهیزات لازم آن وجود داشته باشد در دپارتمان علوم اعصاب دانشگاه علوم پزشکی مشهد برای بیماران ارائه می شود .
وی گفت: مهمترین مسئله در درمان بیماری ام اس این است که بیماران به درمان خود پایبند باشند، با تغییر سبک زندگی خود، دوری از استرس، هیجانات شدید روحی، تغذیه سالم، ورزش و داشتن تحرک و دوری از سیگار و دیگر مخدرها به درمان خود کمک کنند.
دکتر شعیبی در خصوص بیماری پارکینسون نیز گفت: بیماری پارکینسون نوعی بیماری مزمن و دژنراتیو عصبی است که بر سیستم حرکتی بدن اثرمنفی میگذارد وسبب اختلال درحرکت اندامهای بدن میشود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه پارکینسون یکی از بیماری های نسبتا شایعی است که باعث ناتوانی حرکتی در سالمندان می شود، عنوان کرد: علایم این بیماری کندی حرکات و لرزش است درمان این نوع بیماری درمان چندتخصصی میباشد که نیازمند متخصص های نورولوژی است که در زمینه بیماری های حرکتی مهارت دارند و متخصص های طب فیزیکی و توان بخشی و تیم توان بخشی نیز برای درمان این بیماری باید فرد را یاری رسانند.
دبیر کارگروه توسعه دانش علوم اعصاب با بیان اینکه مطالعات اخیر نشان داده اند که عوامل ژنتیکی و محیطی از قبیل سابقه فامیلی مثبت، جنسیت مذکر، ضربه به سر، تماس با آلاینده ها (به ویژه حشره کشها و آلودگی هوا)، آسیب مغزی، رژیمهای غذایی حاوی مقادیر بالای چربیهای اشباع نشده، دیابت، استفاده از آب چاه یا مصرف ترکیبات آفتکش، استرس و شیوه نوین زندگی در بروز این بیماری موثرند، بیان کرد: برای بیماران پیشرفته پارکینسون که نیاز به درمان جدید دارند در دانشگاه علوم پزشکی مشهد روش پمپ تزریقی انجام می شود و دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز جز اولین دانشگاه هایی بود که از این روش برای درمان بیماران پارکینسون استفاده کرد.
وی در خصوص شرایط بیماری صرع مقاوم به درمان نیز گفت: صرع بیماری مغزی است که حدود نیم تا یک درصد جامعه مبتلا به آن هستند، به صورت ناگهانی بروز میکند و دارای حملات تکرار شونده غیرقابل پیشبینی است از این رو هر لحظه امکان این حملات وجود دارد از جمله هنگام رانندگی که میتواند سبب تصادف و خسارات جانی و مالی شود.
وی افزود: ۷۰ درصد مبتلایان به صرع با دارو بیماریشان کنترل میشود و میتوانند زندگی عادی خود را ادامه دهند، ولی حدود ۳۰ درصد بیماران مصروع، صرع مقاوم به درمان داشته یعنی با مصرف ۲ تا ۳ مدل دارو حملات صرع آنها ادامه دارد.
این متخصص مغز و اعصاب با تاکید بر اینکه برای تشخیص بیماران صرع مقاوم به درمان باید بررسی دقیق صورت گیرد و مشخص شده که آیا دارو را به اندازه مصرف کردهاند یا خیر، گفت: بنابراین در این افراد تشخیص و ارزیابی مجدد، بررسی داروها، انجام MRI و ... ضرورت دارد و در صورتی که تایید شود فرد مبتلا به صرع مقاوم به درمان است جراحی بسته به محل درگیری در مغز برای آن پیشنهاد میشود.
وی بیان کرد: برای عمل جراحی صرع مقاوم به درمان نیازمند تجهیزات پیشرفته در اتاق عمل هستیم که به محض اینکه امکانات فراهم شود مراحل درمان جراحی برای بیماران صرع مقاوم به درمان انجام می شود.