استادیار گروه تغذیه بهداشت مواد غذایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه در ظروف پلاستیکی یکبار مصرف مونومر وجود دارد گفت: سرطان سینه و پروستات از عوارض استفاده از ظروف پلاستیکی یکبار مصرف می باشد.
دکتر اسماء افشاری در گفتگو با وب دا با بیان اینکه تغییر در شیوه زندگی موجب افزایش استفاده از ظروف پلاستیکی یکبار مصرف در جامعه شده است اظهار کرد: ظروف پلاستیکی یکبار مصرف دارای مونومرهایی با وزن مولکولی کم هستند که حرکت این ترکیب با قرار گرفتن در معرض گرما و تماس با غذاهای اسیدی افزایش می یابد.
وی افزود: در مطالعاتی دیده شده که مونومرها با تقلید از عملکرد غدد درون ریز بدن موجب ناباروری و ناهنجاری های جنسی و سرطان سینه و پروستات و آسیب به جنین در موجودات آزمایشگاهی می شود.
دکتر افشاری خاطر نشان کرد: این ظروف سالهای طولانی در خاک باقی مانده و جذب نمیشوند و مشکلاتی را برای محیط زیست پدید می آورند، البته بطریهای آب معدنی، نوشابه و دوغ از این امر مستثنی بوده و قابلیت بازیافت سریعتر را دارند.
وی با اشاره به ظروف یکبار مصرف گیاهی خاطرنشان کرد: ظروف یکبار مصرف با منشاء گیاهی موادی سازگار با محیط زیست بوده و از نشاسته ذرت، برنج، سیب زمینی و گندم تهیه می شوند این ظروف حدود سه تا شش ماه در طبیعت تجزیه شده و حتی باقیمانده آنها نیز کاربردهایی نظیر استفاده در خوراک دام دارد.
استادیار گروه تغذیه بهداشت مواد غذایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه این ظروف به دو دسته تقسیم می شوند، تصریح کرد: دسته اول صد در درصد تخریب پذیر بوده و مواد اولیه آنها منشاء غذایی داشته و از موادی مانند پروتئین ها و ساکارین ها تولید شده و قابل خوردن نیز هستند اما این ظروف در ایران تولید نمی شود اما دسته دوم که ۳۰ تا ۷۰ درصد تخریب پذیر هستند قابلیت خورده شدن ندارند و منشاء آنها بیشتر مواد نشاسته ای است.
وی در ادامه افزود: این ظروف نیز به دلیل قابلیت حل شدن نشاسته در آب باعث تغییر رنگ و طعم آب به ویژه آب یا مواد مایع که دمای بالایی دارند، می شوند بنابراین برای نگهداری غذاهای مایع و گرم مناسب نیستند.
دکتر افشاری در خصوص بهترین ظروف برای استفاده گفت: از نقطه نظر ایمنی مواد غذایی، عمدتا ظروف شیشه ای در اولویت اند چراکه خطر نفوذ میکروبی و شیمیایی در مورد آنها مطرح نیست و از طرفی امکان استفاده مجدد را دارند.
{jcomments on}