به گزارش روابط عمومی؛ در ابتدای جلسه دکتر الهویردی ارجمند ریاست دانشکده علوم پزشکی مراغه به تبیین اهداف برگزاری این نشست علمی پرداخت. وی عنوان کرد که موضوع حمایت از جنین و آشنایی با ابعاد مختلف حقوقی و اخلاقی آن با توجه به قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت که در سال ۱۴۰۰ ابلاغ شد اهمیت دارد و لازم است که تمامی دست اندرکاران و همکاران حوزه سلامت با ابعاد حقوقی، اخلاقی و اخلاق پزشکی مقوله جنین، سقط جنین و بقای جنین آشنا شوند. وی افزود با افزایش دانش و آگاهی در خصوص ابعاد مختلف قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت قادر خواهیم بود که در اجرایی سازی این قانون گام های موثرتری برداریم
.
دکتر محمود عباسی، استاد مدعو ویژه این نشست علمی، ریاست مرکز تحقیقات اخلاق و حقوق پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، ریاست انجمن علمی حقوق پزشکی ایران و ریاست اندیشکده بین المللی کرامت انسانی را عهده دار است. وی در آغاز مباحث علمی به نقش آموزه های حقوقی و اخلاقی در پیشگیری از جرایم و تخلفات پزشکی اشاره نمود. چارچوب کلی منشور اخلاق پزشکی و اجزای کنترل و نظارت اخلاقی و اهمیت توجه به این ابعاد در ادارات بازرسی و پاسخگویی به شکایات دانشگاه ها از دیگر مباحث مطرح شده توسط دکتر عباسی بود.
رئیس مرکز تحقیقات اخلاق و حقوق پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در ادامه به آسیب شناسی علل و عوامل ارتکاب جرایم و تخلفات پزشکی پرداخت و راهکار های مناسب پیشگیری را برشمرد. وی همچنین با اشاره به تعدادی از مواد قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، توجه به افزایش نرخ باروری را از اهداف مهم و ارزشمند بیان کرد و عنوان نمود که ابعاد نوآورانه این قانون در راستای اهداف جوانی جمعیت درخور توجه است. در ادامه ایرادات و ابهامات در جرم انگاری ها و ضمانت اجراهای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت نیز توسط ایشان تشریح شد. عباسی افزود که سنجش میزان اجرایی سازی و کارآمدی برخی مشوق های پیش بینی شده در قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، به نظارت شفاف و تبیین رسانه ای ستادملی جمعیت، منوط است.
رئیس انجمن علمی حقوق پزشکی ایران افزود: در صورت ضرورت توسل به نظام کیفری در قانون مذکور هم می بایست تدابیر تشویقی، پیشگیرانه و عنداللزوم محرومیت های رفاهی غیرکیفری بر وضع ضمانت اجراهای کیفری ناسازگار با ماهیت فرزندآوری و افزایش جمعیت ترجیح داده شود و دستورالعمل اجرای قانون حمایت از خانواده وجوانی جمعیت با هدف شفاف سازی، هم افزایی و تعیین تکالیف کلیه سطوح نهادها و دستگاه ها و تحقق اهداف این قانون، می بایست با فوریت تدوین و ابلاغ گردد.
حجت الاسلام دکتر سید طاها مرقاتی خویی، استاد دانشگاه تهران و متخصص فقه پزشکی در بخش دوم این نشست، باروری های پزشکی از دیدگاه فقه اسلامی را تشریح نمود. مرقاتی به تشریح اصطلاحات تخصصی از جمله اهدای جنین، رحم جایگزین، اهدای گامت و ... پرداخت و ضمن شرح آیین نامه اجرایی قانون مصوب ۱۳۸۳ در خصوص انتقالجنینهای حاصله از تلقیح خارج از رحم زوجهای قانونی و شرعی، در خصوص چگونگی استیفای ارث کودکان تولد یافته از اهدای جنین نیز توضیحاتی ارائه کرد.
این عضو هیات علمی دانشگاه تهران در خصوص راهکارهای ارث کودکان ناشی از اهدا نیز مباحث علمی و حقوقی مربوط را مطرح نمود. در این زمینه وی عنوان کرد راه کارهایی که تاکنون ارائه شده هیچ کدام مفهوم ارث را ندارند و صرفا پشتیبانی مادی است از کودک متولد شده از طریق اهدای جنین، مانند وصیت در حد ثلث و یا بیمه عمر و یا عُمری کردن بخشی از اموال غیر منقول. مرقاتی روشهای ارث بری در فقه اسلامی که بر دو دسته نسبی و سببی هستند را تشریح کرد و فرضیه هایی را در خصوص ارث کودکان ناشی از اهدا مطرح و به آنها پاسخ داد.
دکتر آرین قاسمی، عضو هیات علمی دانشگاه ادیان و مذاهب و پژوهشگر پسادکترای حقوق کودک در بخش سوم این نشست در خصوص تحولات گفتمانی حقوق کودک و گفتمان های سه گانه نگرش به حقوق کودک توضیحاتی ارائه نمود. موضوع حق بر بقا و رشد به معنای عام و خاص آن و سند مورد تاکید کنوانسیون بین المللی حقوق کودک از دیگر بخش های مورد تمرکز این قسمت از نشست بود.
قاسمی عنوان نمود که حق بر بقا و رشد، حق بر مشارکت، حق بر حمایت، و مسئولیت در قبال حقوق کودک از اجزای بدنه حقوق کودک در سپهر کنوانسیون مذکور می باشد. همچنین وی حق بر بهداشت و سلامت در مراحل پیش از بارداری، دوران بارداری و پس از تولد که از جمله حقوق بقا و رشد کودک می باشد را تشریح نمود.
دکتر صدیقه صلواتی، عضو هیات علمی دانشکده علوم پزشکی مراغه و متخصص سیاستگذاری سلامت در بخش چهارم نشست به تحلیل سیاستهای جمعیتی ایران در طی هفتاد سال گذشته پرداخت. وی ضمن اشاره به مفاهیم خانواده و تعریف اجزای تعالی خانواده، به ضرورت توجه به هر دو مقوله فرزند آوری و پرورش فرزندان سالم در سیاستهای جمعیتی جوامع اشاره کرد.
دسته بندی انواع سیاست های جمعیتی و بررسی راهبردهای کلان و خرد پیشین کشور در خصوص کاهش و افزایش نرخ باروری در طی سالیان گذشته از دیگر مباحث مطرح شده توسط ایشان بود. صلواتی ضمن بیان نکات مثبت قانون حمایت از خانواده و تعالی جمعیت مصوب سال۱۴۰۰، آسیب شناسی کوتاهی را با تکیه بر شواهد علمی برای این قانون و با تمرکز بر خدمات سلامت باروری، غربالگری و سقط درمانی ارائه نمود.
در پایان این نشست جلسه پرسش و پاسخ برگزار و اساتید حاضر پاسخگوی ابهامات و سوالات شرکت کنندگان بودند.
دکتر رقیه رستمی رئیس اداره بازرسی و پاسخگویی به شکایات دانشکده علوم پزشکی مراغه بیان داشت که مشارکت کنندگان در این نشست مدیران و کارشناسان ادارات بازرسی و پاسخگویی به شکایات کلان منطقه دو آمایشی از دانشگاه ها و دانشکده های علوم پزشکی تبریز، ارومیه، اردبیل، خوی، سراب و خلخال بودند.
همچنین مسئولان امور بانوان ادارات شهرستان مراغه و جمعی از مدیران و کارشناسان معاونت های تابعه دانشکده در این نشست حاضر بودند. وی برگزاری نشست های علمی با حضور متخصصان و اساتید صاحبنظر ملی و بین المللی در دانشکده را در راستای جریان سازی گفتمان علمی در واحدهای ستادی دانشکده علوم پزشکی امری مهم و ضروری بر شمردند و عنوان کردند که اداره بازرسی و پاسخگویی به شکایات دانشکده دومین نشست علمی خود را در سال جاری با حضور اساتید از دانشگاه های مطرح کشور برگزار کرده است.