به مناسبت روز جهانی غذا
رعایت الگوی تغذیه ای سالم، یکی از مهمترین عوامل در تقویت سیستم ایمنی است
یک الگوی غذای سالم، زمانی سالم محسوب می شود که با تامین غذای کافی، ایمن، مغذی و متنوع؛ نیاز های تغذیه ای افراد را تامین کند. رعایت الگوی تغذیه ای سالم، یکی از مهمترین و اساسی ترین عوامل در تقویت سیستم ایمنی بدن و حفظ سلامت است که می تواند موجب کاهش ابتلا به بیماری های غیر واگیر از جمله، بیماریهای قلبی- عروقی، کبدی، پرفشاری خون، دیابت، آسم و مشکلات تنفسی، سرطانها، اضافه وزن و چاقی شود.
روز جهانی غذا فرصت مغتنمی است تا با هدف حساس سازی و کسب حمایتهای سیاسی و اجتماعی برای برقراری امنیت غذا و تغذیه، تولید و دسترسی به غذای سالم و ایمن و کاهش سوء تغذیه و گرسنگی، برنامه های متنوعی برگزار شود.
به مناسبت روز جهانی غذا (۱۶ اکتبر مصادف با ۲۴ مهر ماه سال جاری) با شعار "مبارزه همگانی با کرونا؛ محیط سالم، تغذیه سالم با تولید و مصرف غذای سالم" مصاحبه ای با دکتر سید محمد طباطبایی؛ سرپرست معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران، انجام داد. متن مصاحبه، این گونه است.
سرپرست معاونت بهداشت دانشگاه بیان کرد: امنیت غذایی به معنای دسترسی همه افراد یک جامعه، به غذای کافی و سالم برای داشتن زندگی سالم و فعال همواره از اهم دغدغه های دولتها بوده است که عوامل متعدد اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی برآن موثر است.
یکی دیگر از عوامل اثر گذار بر این امر شرایط اقلیمی، کم آبی و به تبع آن بروز خکسالی است که برای برقراری امنیت غذایی در این دوران، باید شیوه تهیه، تولید و مصرف مواد غذایی را به سمت برنامه های غذایی پایدار سوق داد.
وی افزود: "برنامه های غذایی پایدار" برنامه هایی هستند که با کمترین، اثرات زیست محیطی به تحقق امنیت غذا و تغذیه کمک و زندگی سالم را برای نسل های حاضر و آینده فراهم می کند.
برنامه های غذایی پایدار از نظر فرهنگی قابل قبول، از نظر اقتصادی منصفانه و مقرون به صرفه، قابل دسترس برای همه و حافظ و مراقب تنوع زیستی و اکوسیستم هستند که برای تامین امنیت غذایی و اجرای برنامه غذایی پایدار نیاز به مشارکت و مداخلات همه جانبه ای همه سازمانها و ارگان های دخیل در این امر است.
سرپرست معاونت بهداشت دانشگاه با ذکر این مطلب که غذایی که انتخاب و مصرف می کنیم نه تنها بر سلامتی ما و سیاره ما، بلکه در نحوه عملکرد سیستمهای کشاورزی و غذایی موثر است، گفت: تبعات اقتصادی ناشی از همه گیری COVID-۱۹ بر امنیت غذایی و وضعیت تغذیه خانوارها و به تبع آن بر سلامتی افراد تاثیر گذار بوده است و ایجاد سیستم های پایدار کشاورزی و غذایی با سیاست گذاری و توجه جدی به اصلاح در سیستم های کشاورزی- غذایی ضروری است.
طباطبایی گفت: با توجه به بحران کمبود غذا در جهان و دامن زدن انتشار ویروس کرونا و تبعات اقتصادی آن در کاهش دسترسی به غذا برای اقشار آسیب پذیر جامعه، از سوی سازمان جهانی بهداشت روز جهانی غذا امسال با شعار "مبارزه همگانی با کرونا؛ محیط سالم ، تغذیه سالم با تولید و مصرف غذای سالم" نامگذاری شده است که این مناسبت در حوزه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی ایران همزمان با سایر استان های کشور برگزار خواهد شد؛ تا با اطلاع رسانی و آموزش صحیح و ارائه راهکارهای عملی مانند احداث باغچه های خانگی، آشنایی با ارزش مواد غذایی و انتخاب صحیح آنها، جایگزینهای گروههای غذایی ، بتوانیم با تقویت سیستم ایمنی بدن خود و رعایت پروتکل های بهداشتی از این بحران جهانی عبور کنیم.
سرپرست معاونت بهداشت و رئیس بسیج جامعه پزشکی دانشگاه، ضمن تقدیر و تشکر از جامعه خیرین و طلاب بابت حمایتها و مشارکت در ارتقای سطح سلامت مردم در طی این دوران بحرانی، به نقش بسیج در هدایت و ساماندهی بستههای معیشتی و کمکهای مومنانه اشاره کرد و عنوان کرد: امیدوارم با مساعدت های بیش از پیش، این عزیزان بتوانیم برنامه های حمایتی گستردهتری را برای گروه های آسیب پذیر (کودکان، مادران باردار و سالمندان) تحت پوشش دانشگاه انجام داده تا گوشه ای از دغدغه های معیشتی خانوارهای آسیب پذیر را حل کنیم.
در پایان وی ضمن اشاره به نقش ارزشمند و جایگاه موثر کارشناسان تغذیه حوزه های درمان و بهداشت (سلامت) دانشگاه، در دوران کرونا گفت: بر خود لازم می دانم از کارشناسان تغذیه حوزه بهداشت دانشگاه که با ارائه آموزش ها و مشاوره ها و همچنین فعالیت مستمر در روند واکسیناسیون و سامانه ۴۰۳۰، نقش مهمی در پیشگیری و درمان بیماری کرونا داشته اند، تقدیر و تشکر کنم .
پایان مطلب//