بیمارستان حضرت رسول از مراکز فعال در انجام جراحی «تحریک عمیق مغزی»
به تازگی فیلمی درفضای مجازی منتشر شده که درآن نوجوانی را مشاهده میکنیم که فاقد توان حرکتی است و پس از انجام عمل جراحی دی بی اس حرکات او کاملا طبیعی شده است. از این رو روابط عمومی دانشکده پزشکی نیز برای اطلاع رسانی درخصوص این عمل و چگونگی انجام آن گفتگویی با دکتر روحانی متخصص بیماریهای مغزواعصاب و فلوشیپ اختلالات حرکتی دانشگاه ایران انجام داده است.
به گزارش روابط عمومی دانشکده پزشکی: دکتر محمد روحانی درخصوص جراحی دی بی اس که به تازگی در مرکز آموزشی و درمانی حضرت رسول اکرم (ص) انجام شده است گفت: جراحی دی بی اس یا تحریک عمقی مغز، یکی از راههای بسیار موثری است که برای درمان بیماران مبتلا به اختلالات حرکتی استفاده میشود و اولین بار در جهان حدود
۳۴
سال پیش این جراحی برای بیماران مبتلا به لرزش استفاده شد و به تدریج برای سایر اختلالات حرکتی از این جراحی استفاده شده است.
وی افزود: در بیمارستان حضرت رسول به همت اساتید بزرگوار، دکتر شهیدی، متخصص مغز و اعصاب و فلوشیپ اختلالات حرکتی ودکتر پرورش متخصص جراحی مغز و اعصاب و فلوشیپ جراحی فانکشنال، از سال
۱۳۸۴
استفاده از این روش جراحی شروع شد و اولین بیماران مبتلایان به بیماری پارکینسون و لرزش شدید بودند که تحت جراحی قرار گرفتند، به مرور از آن زمان تا الان جراحی های متعددی جهت بسیاری از بیماران مبتلا به اختلالات حرکتی انجام شده و پاسخ های درمانی قابل توجهی نیز داشته ایم.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به اینکه بیشترین استفاده از جراحی دی بی اس جهت بیماران مبتلا به بیماری پارکینسون بوده است اظهار کرد: صدها بیمار مبتلا به پارکینسون از سال
۱۳۸۴
تاکنون در بیمارستان حضرت رسول اکرم (ص) مورد این عمل جراحی قرار گرفتند.
دکتر روحانی با اشاره به اینکه از همان زمان این عمل برای بیماران دیستونی (نوعی اختلال حرکتی)که کودکان را بیشتر درگیر می کند انجام شده است، گفت: تا کنون دهها مورد از این بیماران تحت این عمل جراحی با نتایج موفق قرار گرفته اند که در سال گذشته نتایج ده ساله ، ده بیمار را در مجله بین المللی نورولوژی و نوروسرجری منتشر کردیم.
وی تصریح کرد: بیماری که فیلم آن نیز در فضای مجازی منتشر شده است نیز مبتلا به نوعی دیستونی ارثی است.
متخصص مغزو واعصاب دانشگاه علوم پزشکی ایران درخصوص کاربرد دیگر جراحی دی بی اس گفت: از دیگر موارد مورد استفاده این جراحی در سندروم تورت (
Tourette Syndrome
) بوده است که یک اختلال نورولوژیک است که با تیکهای حرکتی و صوتی مشخص می شود. جراحی
DBS
برای درمان تیکهای مقاوم به دارو
برای اولین بار در خاورمیانه در مرکز حضرت رسول اکرم (ص) انجام شد و در حال حاضر بیش از ۱۰ بیمار مبتلا به سندروم تورت، تحت این جراحی قرار گرفته اند .
دکتر روحانی درخصوص کاربردهای دیگر جراحی دی بی اس افزود: یکی دیگر از اختلالاتی که به این جراحی پاسخ مثبت داده است بیماری وسواس مقاوم به درمان بوده است که برای اولین بار در ایران و در مرکز حضرت رسول با همکاری گروه روانپزشکی و جراحی اعصاب دانشگاه ایران انجام و چندین بیمار تحت جراحی قرار گرفتند .
متخصص مغزو اعصاب درخصوص نحوه و چگونگی این عمل تصریح کرد: اساس کار این جراحی کاشت الکترود در هسته های خاصی از مغز است که برای هر بیماری مثلا پارکینسون ویا دیستونی در هسته های متفاوتی انجام می شود و الکترود در آن منطقه خاص قرار میگیرد .
دکتر روحانی ادامه داد این جراحی بسیار ظریف است و با سوراخهای کوچک که در جمجمه ایجاد می شود الکترود به سمت نطقه مورد نظر میرود و درنهایت این الکتروها با یک سیم در زیر پوست به یک باتری متصل می شود و در ناحیه زیر ترقوه قرار میگیرد و درپایان متخصصین مغزواعصاب این باتری ها را از بیرون تنظیم می نمایند .
وی در ادامه روند جراحی دی بی اس گفت : در قسمتی از جراحی بیمار بیدار است و برای تعیین دقیق موقعیت الکترود با تیم جراحی همکاری میکند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران خاطر نشان کرد: اگرچه نتایج خوبی در این بیماران شاهد بوده ایم، اما متذکر می شوم این روش جراحی برای هر بیمار مبتلا به اختلال حرکتی از جمله پارکینسون و یا دیستونی ،تیک و یا وسواس نمی تواند انجام شود .
وی افزود: برای اینکه بیمار کاندید این جراحی قرار بگیرد ابتدا باید با نظر یک تیم پزشکی متشکل از متخصص مغزواعصاب و فلوشیپ اختلالات حرکتی، جراح مغزواعصاب ،روانپزشک و روانشناس بالینی، بیماران مناسب این جراحی را انتخاب کرده و سپس تحت عمل جراحی قرار بگیرند .
دکتر روحانی از بیماران خواست تا ابتدا برای درمان به متخصصان مغزواعصاب در شهر خود مراجعه نمایند و درصورت کاندید بودن توسط همکاران متخصص به مرکز حضرت رسول ارجاع داده شوند و در مرحله بعد اگر تیم
DBS
، مناسب بودن این افراد را
برای جراحی را تایید کند، افراد بیمار موردجراحی قرار می گیرند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران درپایان ضمن تشکر و تقدیر از زحمات دکتر شهیدی و دکتر پرورش که این روش جراحی را در مرکز راه اندازی کردند، ، گفت : در حال حاضر علاوه بر این اساتید، دکتر حبیبی و بنده (دکتر روحانی) به عنوان فلوشیپ اختلالات حرکتی در دانشگاه علوم پزشکی ایران درکنار سایر اساتید مجموعه حضرت رسول اکرم (ص) ، مشغول اراِیه این خدمت به هموطنان عزیز می باشیم.
پایان خبر//
مرجان خرم