تب، سرفه، گلودرد و تنگی نفس از علائم اصلی ابتلای فرد به بیماری کرونا و بروز مشکلات گوارشی و کبد از علائم ثانویه این بیماری محسوب میشوند.
دکتر امیر حسین بقراطیان؛ فوق تخصص گوارش و کبد بزرگسالان در این خصوص اظهار داشت: ویروس کرونا ممکن است آنزیم های کبد فرد مبتلا را مانند ویروس هپاتیت B یا هپاتیت C افزایش دهد، ضمن اینکه اخیرا مراجعه بیماران مشکوک به ابتلا به کرونا با علائم گوارشی بیشتر بوده است.
وی، بروز نفخ، ترش کردن، حالت تهوع و استفراغ و درد قسمت فوقانی شکم و زیر جناق سینه یا درد معده و همچنین اسهال و کاهش اشتها را از جمله عوارض گوارشی ناشی از ویروس کرونا نام برد.
۷۰ درصد مبتلایان به کرونا با عوارض گوارشی از این بیماری عبور میکنند
این فوق تخصص گوارش و کبد تاکید کرد: افرادی که دچار علائم گوارشی ناشی از ویروس کرونا می شوند، حدودا تا ۷۰ درصد از این بیماری عبور می کنند.
وی افزود: افرادی که دچار علائم گوارشی ناشی از ویروس کرونا هستند، در واقع دچار نوع خفیف کرونا شده اند و اگر پزشک معالج به علائم بالینی بیمار مشکوک شد، باید بلافاصله بیمار برای تست سرولوژی راهنمایی انجام شود و اگر بیمار می خواهد آسوده خاطر شود، یک آزمایش PCR (پی سی آر) یا همان تست تشخیص عفونی نیز بدهد.
مبتلایان گوارشی چه خوراکیهایی نباید بخورند؟
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران با تاکید بر اینکه، تب، سرفه، گلودرد و تنگی نفس از علائم اصلی ابتلا فرد به ویروس کرونا است، تاکید کرد: بروز مشکلات گوارشی و کبد از علائم ثانویه کرونا محسوب می شود.
بقراطیان گفت: کسانی که دچار نفخ یا اسهال ناشی از کرونا هستند، باید از خوردن مواد غذایی حاوی نشاسته و کربوهیدرات، نوشیدنی های گازدار و برخی فراورده های لبنی مانند شیر، بستنی و پنیر، حبوبات مانند لوبیا، جوی دوسر، میوه هایی مانند آلو سیاه، سیب، هلو و گلابی و همچنین سیگار و مشروبات الکلی خودداری کنند.
وی همچنین اظهار داشت: همچنین افرادی که دارای ناراحتی گوارشی و نفخ هستند، نباید از برخی سبزیجات حاوی قند که منجر به بروز نفخ می شود مانند خانواده پیاز و کنگر که دارای فروکتوز است یا خانواده کلم و مارچوبه و همچنین نخودفرنگی استفاده کنند، ضمن اینکه افرادی که دارای ناراحتی معده و نفخ گوارشی هستند، به هیچ وجه نباید از سرکه و ترشیجات مصرف کنند.
ویروس کرونا التهاب زا و در کبد افراد اثرگذار است
وی همچنین با بیان اینکه، ویروس کرونا باعث افزایش انعقاد میشود، اظهار داشت: این ویروس میتواند در رگ اصلی کبد لخته خون (ترومبوز) ایجاد کند.
بقراطیان با اشاره به اینکه احتمالا بیماری ویروسی کرونا در اثر تظاهرات گوارشی ممکن است مقداری آنزیم های کبدی را بالا ببرد، گفت: بخصوص کسانی که کبد آنها مشکل دارد به دلیل اینکه این عضو حساس در واقع کارخانه بدن محسوب می شود و اگر این کارخانه از نظر سیستم ایمنی مختل شود، می تواند در تمام بدن اثرگذار باشد؛ باید از خوردن یک سری مواد غذایی چرب و همچنین نوشیدنی هایی مانند نوشابه گازدار اجتناب کنند.
وی با بیان اینکه، حدود ۷۵ درصد مواد غذایی و نوشیدنی ها از سیستم کبد عبور کند تا مواد مفید آن جذب خون شده و سموم آن نیز دفع شود، گفت: علاوه بر ویروس کرونا داروهایی که برای درمان این بیماری نیز استفاده میشوند نیز ممکن است عوارض کبدی بدنبال داشته باشد.
این فوق تخصص گوارش و کبد ادامه داد: از آنجایی که ویروس کرونا سیستم التهابی بدن را فعال میکند، مانند هر ویروس دیگری همچون هیپاتیت B و C که التهابزا می باشند، این التهاب میتواند در کبد افراد اثرگذار باشد.
ویروس کرونا باعث انعقاد عروقی میشود
بقراطیان همچنین بیان کرد: ویروس کرونا در واقع به دلیل التهابی که ایجاد می کند و موادی که ناشی از این ویروس در جدار عروق آزاد می شود، ممکن است انعقاد عروقی و حتی سکته مغزی بیمار را به دنبال داشته باشد.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی ایران، فاکتورهایی همچون افزایش سن و داشتن بیماری های زمینه ای همچون دیابت، ناراحتی قلبی، فشارخون و بیماری سرطان را بیشتر از سایر افراد مستعد ابتلا به بیماری التهاب عروقی ناشی از ویروس کرونا دانست.
منبع: ایرنا