به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهرکرد، روز یک شنبه ۸ تیر ۱۳۹۹ دکتر علاءالدینی رییس مرکز امنیت غذایی و کشاورزی دانشگاه جامع امام حسین (ع) به دنبال قرارداد منعقده بین پژوهشکده فناوری جنین دام دانشگاه شهرکرد و دانشگاه جامع امام حسین (ع) در خصوص تولید بره های حاصل از جنین های تولید شده از طریق لقاح خارج رحمی (
IVF
) به منظور بررسی میزان پیشرفت کار با حضور دکتر سعید کریمی رئیس دانشگاه شهرکرد، حجت الاسلام دکتر سعید صفی مسئول دفترنهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه، دکتر محسن مبینی معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه و جمعی از مسئولان سپاه حضرت قمر بنی هاشم(ع) استان از پژوهشکده فنآوری جنین دام دانشگاه شهرکرد بازدید کردند.
در این نشست دکتر سعید کریمی ضمن خیر مقدم به حاضرین گفت: پژوهشکده فنآوری جنین دام دانشگاه شهرکرد در سال ۱۳۸۲ تاسیس شده است و از آن زمان تا کنون دستاوردها و افتخارات خوبی در عرصه جنین دام داشته است.
رییس دانشگاه شهرکرد در ادامه اظهار امیدواری کرد که فعالیت مشترک دانشگاه شهرکرد با دانشگاه جامع امام حسین (ع) گسترش بیشتری پیدا کند و دانشگاه شهرکرد آمادگی لازم برای توسعه فعالیت ها را دارد.
دکتر ناصر شمس رئیس پژوهشکده فناوری جنین دام نیز در این نشست گزارشی از پیشرفت کار ارائه نمود و اظهار امیدواری کرد که پروژه مطابق با قرارداد منعقده پیشرفت داشته باشد.
رییس مرکز امنیت غذایی و کشاورزی دانشگاه جامع امام حسین (ع) نیز ضمن اظهار خوشوقتی از حضور در دانشگاه شهرکرد و انعقاد قرارداد با این دانشگاه گفت: ما پس از بررسی های فراوانی که انجام دادیم پژوهشکده فنآوری جنین دام دانشگاه شهرکرد را مناسب برای همکاری تشخیص دادیم و پس از بررسی امکانات و توانایی های این دانشگاه نسبت به قابلیت این پژوهشکده اطمینان کسب کردیم.
دکتر علا الدینی همکاری فعلی دو دانشگاه را مقدمه ای برای فعالیت های گسترده بعدی دانست و گفت: این مرکز در صورت فراهم بودن شرایط در دانشگاه شهرکرد و استان چهارمحال و بختیاری علاقمند به توسعه فعالیت های خود می باشد.
حجت الاسلام دکتر سعید صفی نیز در سخنانی کوتاه گفت: در دانشگاه شهرکرد و استان چهارمحال و بختیاری شرایط برای فعالیت های پژوهشی و تحقیقاتی مهیا است و در صورت انجام هماهنگی های لازم در سطح تهران و دانشگاه امام حسین(ع)، این دانشگاه آماده همکاری گسترده تر و بیشتر است.
پس از تبادل نظر طرفین در خصوص نحوه ادامه همکاری پیرامون طرح موجود و سایر طرح های مورد علاقه، حاضرین از پژوهشکده بازدید نمودند و از نزدیک در جریان نحوه انتقال جنین قرار گرفتند، که این امر نشانگر توانمندی های بالفعل پژوهشکده فناوری جنین دام دانشگاه شهرکرد به عنوان یکی از مراکز پیشرو در این عرصه در کشور بود.
گفتنی است، پژوهشکده فناوری جنین دام دانشگاه شهرکرد_ به همت دکتر ابوالفضل شیرازی در سال ۱۳۸۲ با اخذ موافقت نامه قطعی از شورای گسترش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری _ فعالیت خود را به منظور افزایش سطح دانش فناوری زیستی تولید مثل دام و با توجه به اهداف کلان توسعه زیست فناوری در کشور و اهمیت این دانش به عنوان یکی از مهم¬ترین محورهای توسعه علمی، اجتماعی و اقتصادی کشورها و نیز با توجه به گستردگی اقلیمی و جغرافیایی و تنوع منابع طبیعی و بعضا منحصر به¬فرد الگوی ژنتیکی گونه های گیاهی و حیوانی در کشور، آغاز نمود و تاکنون توانسته است بخش عمدهای از اهداف کوتاه و دراز مدت پیش بینی شده خویش را جامه عمل بپوشاند و از جایگاه ویژه ای در سطح کشور برخوردار باشد. در حال حاضر دکتر ناصر شمس اسفندآبادی ریاست این مرکز پژوهشی را دارد و دکتر ابراهیم احمدی، دکتر حسن نظری و دکتر نجمه داودیان به صورت تمام وقت و دکتر علی کدیور به صورت پاره وقت به عنوان اعضای هیات علمی دانشگاه، در قالب گروه های پژوهشی مشغول فعالیت می باشند.
گروه های پژوهشی پژوهشکده عبارتند از:
- سلول های جنسی، جنین و سلول های بنیادی (
Gametes, Embryo, and Stem cells
)
- ژنتیک سلولی و مولکولی (
Molecular and Cellular Genetics
)
- شبیه سازی و حیوانات تراریخته (
Cloning and Transgenic Animals
)
این پژوهشکده در طول فعالیت خود دستاوردهای متعدد و بعضاً بزرگی را در کشور داشته است که علاوه بر بازتابهای گسترده در مجامع علمی، منجر به چاپ بیش از ۲۰۰ مقاله در نشریات معتبر بین المللی شده است. از جمله این دستاوردها اجمالا می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تولید اولین گوسفند حاصل از لقاح خارج رحمی برای اولین بار در کشور
- تولید آزمایشگاهی جنینهای گونههای اهلی
- انجماد گامتهای جنسی (اسپرم و تخمک) و جنین در گونه های اهلی (گوسفند، گاو، اسب و سگ)
- تولید جنین های شبیه سازی شده در دام های اهلی به عنوان دومین مرکز فعال در این حوزه در کشور
- تعیین جنسیت جنین با استفاده از
DNA
ی خون مادری
- کشت سلول و سلولهای بنیادی
پژوهشکده فناوری جنین دام از بدو تاسیس تا کنون همواره اهداف کوتاه مدت و دراز مدتی را نیز دنبال می کند که می توان به مواردی نظیر توسعه و بهبود روشهای مرتبط با تکنیک های کمک تولیدمثلی در حیوانات اهلی و وحوش (بویژه حیوانات در معرض خطر انقراض)، ایجاد بانک سلولهای جنسی و جنین، راه اندازی مرکز خدمات تخصصی تولید مثل دام با هدف تولید تجاری جنین و اسپرم تعیین جنسیت شده دامی، تولید فراورده های بیولوژیک و ... برگزاری دوره های
PhD
(در زمینه بیوتکنولوژی تولید مثل)، تولید سلولهای بنیادی با قابلیت تمایز آنها به سلولهای مختلف، دستیابی به فناوری تولید حیوانات تراریخته، آنالیز ژنتیکی به منظور مشخص نمودن شناسه نژادی و ویژگی های ممتاز ژنتیکی در گونه های حیوانی و ... اشاره کرد.