اجرای کشوری برنامه "هر خانه یک پایگاه سلامت" با دستور وزیر بهداشت از طریق ویدیوکنفرانس و با حضور معاون بهداشت وزارت بهداشت در سمنان از امروز، رسما آغاز شد.
به نقل از وبدا، پیش از این، طرح "هر خانه یک پایگاه سلامت" به صورت آزمایشی در دانشگاه های علوم پزشکی قزوین، سمنان، کاشان و همدان اجرا شده بود.
با آغاز برنامه "هر خانه یک پایگاه سلامت" سطح پایه به سطوح سه گانه خدمات بهداشتی و درمانی کشور اضافه شد و با اجرای این برنامه با بکارگیری ۲۰ میلیون داوطلب یا سفیر سلامت، خدمات مراقبت های بهداشتی اولیه و برخی خدمات درمانی و توانبخشی به درون خانواده ها منتقل می شود.
هدف اصلی از اجرای این برنامه، جامعه محور کردن نظام سلامت است و محتواهای آموزشی در حوزه بهداشت و پیشگیری از بیماری ها به ویژه بیماری های غیرواگیر، کنترل عوامل خطر این بیماری ها، پیشگیری از حوادث و سوانح، درمان و توانبخشی به سفیران یا داوطلبان سلامت ارائه می شود تا این آموزش ها در درون خانواده، نهادینه شود.
دکتر علیرضا رییسی در مراسم افتتاح کشوری برنامه "هرخانه یک پایگاه سلامت" اظهار داشت: مدافعان سلامت نشان دادند که با تکیه بر اعتقادات ملی، مذهبی، دانش و توانایی و استفاده از زیرساخت های شبکه بهداشت و درمان کشور و مراکز بهداشتی و درمانی و بیمارستانها و با مشارکت مردم، ایران عملکرد مناسبی در مبارزه با کرونا داشته است.
وی افزود: تفاوتی که در مدیریت کرونا در کشور نسبت به دنیا احساس می کنیم، نتیجه همدلی، طراحی و جاگذاری سیستم بهداشتی و درمانی و هماهنگی درون آن است. در پاندمی کرونا، همه کشورها در نبرد و دفاع برابر در یک نقطه برای مقابله با یک بیماری جهانی، قرار دارند و قدرت سیستم ها برای مقابله در این وضعیت نمایانگر می شود.
معاون بهداشت وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: کرونا درس آموخته های زیادی برای ما به همراه داشت از جمله اینکه وجود تخت بیمارستانی، ICU و تجهیزات به تنهایی نمی تواند به ما کمک کند بلکه تکیه بر سیستم مدیریتی قوی و سیستمی که بتواند با مردم ارتباط برقرار کند و مردم را به صحنه بیاورد، می تواند موجب موفقیت شود.
دکتر رییسی افزود: خیلی از کشورها که تخت های بیمارستانی و امکانات بسیار زیادی در اختیار داشتند، در مقابل کرونا به زانو درآمدند و نتوانستند عملکرد خوبی داشته باشند اما مهمترین عامل موفقیت نسبی ایران در مدیریت کرونا، استفاده و تکیه بر مردم است و این نکته کلیدی و تفاوت کشور ما با بسیاری از کشورهای دیگر است.
وی اظهار داشت: نظام شبکه بهداشت و درمان کشور، ابزاری است که تا دورترین روستاها توانسته با مردم ارتباط برقرار کند و این نکته کلیدی و حائز اهمیت ایران است. اگر بتوانیم سلامت را برای مردم و همراه مردم طراحی کنیم، به موفقیت های بزرگی خواهیم رسید.
معاون بهداشت وزارت بهداشت یادآور شد: برنامه "هر خانه یک پایگاه سلامت" از ابتکارات دکتر نمکی وزیر بهداشت است. تا قبل از این، سطح یک ارائه خدمات بهداشتی و درمانی، خانه های بهداشت و مراکز بهداشتی و درمانی بود اما با ابتکار وزیر بهداشت، سطح پایه به سطوح سه گانه خدمات اضافه شده است.
دکتر رییسی گفت: سطح پایه خدمات یعنی برنامه "هر خانه یک پایگاه سلامت" به درون خانواده ها منتقل شد بنابراین علاوه بر سطوح سه گانه خدمات بهداشتی و درمانی، سطح پایه به نظام سلامت اضافه شد. در شرایط شیوع کرونا در کشور، یکی از حسرت های ما این بود که ای کاش برنامه "هر خانه یک پایگاه سلامت" اجرایی شده بود تا به نتایج بسیار درخشان تری برسیم.
وی ادامه داد: دو طرح پایش و ارزیابی کیفیت برنامه "هر خانه یک پایگاه سلامت" در دو دانشگاه علوم پزشکی کشور اجرا شد که اتفاقات بسیار خوبی رقم خورده بود و وقتی به خروجی این طرح ها نگاه می کردیم می دیدم که در عمل، دست اندرکاران دانشگاه های علوم پزشکی ارزشمندی این برنامه را دیدند.
معاون بهداشت وزارت بهداشت بیان داشت: شاخص دوم ارزیابی این برنامه، اجرای طرح بسیج ملی مبارزه با کرونا بود. در دانشگاه هایی که این برنامه آغاز شده بود، خیلی زودتر توانستند با پوشش کامل غربالگری، این طرح ملی را اجرا کنند. باید قدر برنامه "هر خانه یک پایگاه سلامت" را بدانیم. اطمینان داشته باشید که یکی از دستاوردهای ماندگار کشور خواهد بود.
دکتر رییسی خاطرنشان کرد: در شبکه بهداشت و درمان کشور، همواره مردم محور بوده است و شاهد آن، استفاده از رابطین بهداشت، داوطلبان و سفیران سلامت است اما با اجرای برنامه "هر خانه یک پایگاه سلامت" مشارکت مردم، نظم جدیدی خواهد گرفت که یکی از قوی ترین ابزارها و روش ها برای تقویت و عبور از خدمات مراقبت های بهداشتی اولیه به سمت پوشش همگانی سلامت است.