درست از زمانی که کشورمان آخرین بار درگیر بیماری همه گیر شد ۱۰۰ سال می گذرد؛ در آن زمان بیشتر مردم درگیر بیماری "آنفلوانزای اسپانیایی" شدند و بر اساس اعلام مورخان حدود ده درصد از مردم که بیشتر هم ساکن مناطق روستایی بودند جان خود را از دست دادند.
و اما در ماه های اخیر نه تنها ایران بلکه جهان، بیماری همه گیری را تجربه کرد که در روزهای اولیه برای همگان ناشناخته بود، بیماری که نامش کرونا یا ویروس کووید-۱۹ نام گرفت و در ابتدا از استان ووهان چین آغاز شد و به دنبال آن کم کم ساکنان بیش از ۲۰۰ کشور جهان را مبتلا نمود.
یکی از مهمترین و استراتژی ترین ابزارهایی بهداشتی که کشور ایران به آن مجهز است دارا بودن نظام شبکه بهداشتی و مراقبتی است که حدود نیم قرن از آغاز آن در کشور می گذرد، نظامی که موجب شد مراقبت بهداشتی را از دورترین و غیر قال دسترس ترین نقاط تا مراکز شهری پیشرفته پوشش دهد و بدین ترتیب همزمان با آغاز شیوع بیماری کووید-۱۹ نظام بهداشتی کشور به تبع آن دانشگاه علوم پزشکی مشهد آرایش مقابله ای و مراقبتی خود را به حالت تدافعی در آورد و به مقابله با این ویروس ناشناخته در ابتدا در نقاط مرزی با غربالگری تمامی مسافران ایرانی و خارجی و سپس در مناطق روستایی و شهری بپردازد.
مسئولان، مدیران و اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز پیش از ورود این ویروس به کشور با انجام ارتباطات بین المللی با دانشگاه های جهان و کشور چین ضمن اطلاع از جدیدترین راهکارهای پیشگیری و درمانی این ویروس و افزایش اطلاعات علمی خود، دستورالعمل های مرتبط با درمان و پیشگیری از کرونا ویروس را تهیه نمودند.
مردم نیز تا قبل از ورود و شناسایی این ویروس در کشور ، کاملا با کرونا ویروس از طریق رسانه های گروهی آشنا شده بودند و از راه های انتقال و راهکارهای پیشگیری از آن اطلاع یافتند.
از همان روزهای نخست شیوع ویروس کووید-۱۹ همکاری و حمایت مسئولان ارشد استان، از جمله استاندار خراسان رضوی، نماینده ولی فقیه، علمای حوزه علمیه، تولیت آستان قدس رضوی،شورای شهر و مدیریت شهری مشهد، فرماندهان سپاه، نیروی انتظامی و ارتش، بسیج جامعه پزشکی و دیگر مسئولان کم نظیر بود و این امر موجب شد فضای یک دلی و همکاری در میان تمام دستگاه ها و سازمان های استان در راستای حفظ سلامت مردم ایجاد شود.
توقف برگزاری تمامی برنامه های مذهبی، فرهنگی و ملی در ماه های رجب ، شعبان، اسفندماه و عید نوروز، توقف موقت برگزاری نماز سیاسی و عبادی جمعه، اجرای تدابیر لازم برای کاهش ازدحام در حرم مطهر رضوی، مسدود شدن درب های حرم مطهر حضرت علی ابن موسی الرضا(ع)، قطع سرویس دهی سیستم های حمل و نقل شهری و در نهایت اجرای فاصله گذاری اجتماعی تنها بخشی از همکاری و حمایت هایی بود که میان مسئولان شکل گرفت و شاید بتوان گفت برخی از اقدامات انجام شده در تاریخ کم نظیر و بی نظیر بود.
و اما نخستین موارد ابتلا ۲۸ بهمن ۱۳۹۸ از شهر قم اعلام شد و به ترتیب سایر استان های کشور از جمله استان خراسان رضوی را درگیر این بیماری کرد، در روزهای نخست استان خراسان رضوی همانند سایر استان های کشور با افزایش تقاضا و به دنبال آن کمبود مواد ضد عفونی دست و سطوح، ماسک، وسایل و ملزومات حفاظتی برای پرسنل و مردم روبرو شد به گونه ای که این ملزومات و تجهیزات برای کادرهای پزشکی،پرستاری و پرسنل خط مقدم مبارزه با ویروس کووید-۱۹ در بیمارستان ها و مراکز خدمات جامع سلامت به سختی تامین می شد.
برای ارائه خدمات مناسب به بیماران سندرم حاد تنفسی و مشکوک و یا مبتلا به ویروس کووید-۱۹ برنامه نظام ارجاع چند سطحی در مشهد که بیشترین جمعیت استان خراسان رضوی را داراست به اجرا در آمد، تدبیری که موجب شد ضمن ارائه خدمات مناسب به مردم، از سرگردانی و ازدحام بیماران در مراکز بیمارستانی جلوگیری شود.
در این برنامه تمامی مراکز خدمات جامع سلامت در ساعات اداری و ۳۸ مرکز ۱۶ ساعته در تمامی مناطق زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد به عنوان نخستین سطح ارائه دهنده خدمات تعیین شدند. شهروندان در صورتی که با علائمی همچون تب، سرفه های خشک، ضعف و بیحالی و یا تنگی نفس روبرو می شدند به این مراکز مراجعه و خدمات دریافت می کنند و در صورت نیاز به خدمات تشخیصی به سطح دو ، که علاوه بر ویزیت توسط پزشک، رادیوگرافی و عکس برداری از قفسه سینه بیمار نیز انجام می شود ارجاع و در نهایت در صورت نیاز، به بیمارستان ارجاع داده می شوند. در همین راستا دانشگاه با راه اندازی شماره تلفنهایی نسبت به پاسخ گویی و ارایه مشاوره به مردم اقدام نمود.
برای ارائه خدمات به صورت متمرکز به بیماران بستری مبتلا به سندرم حاد تنفسی و مبتلا به کووید-۱۹، بیمارستان دکتر شریعتی و پس از آن بیمارستان های امام رضا(ع) و قائم(عج) در نظر گرفته شد و در این میان فرماندهان سپاه، ارتش و نیروی انتظامی،آستان قدس رضوی، خیران، بخش خصوصی و دیگر سازمان ها برای در اختیار قرار دادن امکانات بیمارستانی، بهداشتی و کادرهای پزشکی و پرستاری اعلام آمادگی و همکاری نمودند.
و اما برای تامین مواد ضد عفونی کننده دست و سطوح و ملزومات حفاظتی از جمله ماسک، گان، شیلد و ........ نیز سازمان ها و ارگان های مختلف، نهادهای مردمی و شرکت های تولید کننده نیز به میدان آمدند و با همکاری و هماهنگی نسبت به تولید مواد ضد عفونی کننده و ملزومات بهداشتی و حفاظتی اقدام نمودند.
در روزهای نخست شیوع ویروس کووید-۱۹ در کشور تولید ماسک استان خراسان رضوی روزانه ۲۰ هزار عدد بود و این در حالی است که با اعطای مجوز های موقت به شرکت ها و کارگاه های کوچک و بزرگ در حال حاضر تولید به ۷۰ هزار عدد در روز رسیده است و در کنار این نیز نیروهای خود جوش مردمی و نهادهای مختلف با راه اندازی کارگاه های تولیدی نسبت به تولید ماسک برای استفاده شهروندان اقدام نمودند.
در تولید مواد ضد عفونی کننده نیز در روزهای نخست با برداشت بخشی از ذخایر استراتژیک الکل دانشگاه و همکاری اعضای هیات علمی و دانشجویان دانشکده داروسازی مواد ضد عفونی کننده دست بر اساس فرمول سازمان بهداشت جهانی(WHO ) تولید و در اختیار مراکز درمانی و داروخانه ها قرار گرفت و به مرور نیز با اعطای ۱۷ مجوز تولید به شرکت های تولیدکننده، نیاز استان در زمینه مواد ضد عفونی کننده دست و سطوح تامین شد به گونه ای که در حال حاضر مشکلی در این زمینه وجود ندارد.
اعضای سازمان بسیج جامعه پزشکی، بسیجیان محلات، و پرسنل کادر اداری دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز با تلاش شبانه روزی نسبت به تولید دیگر ملزومات مورد نیاز کادرپزشکی و پرستاری و پرسنل خط مقدم مبارزه با کرونا در بیمارستان ها و مراکز خدمات جامع سلامت اقدام نمودند و در تامین نیاز دانشگاه در این حوزه همکاری نمودند.
در این مدت با صحنه هایی با رنگ و بوی جهادگرانه مواجه شدیم که شاید نظیر آن را در زمان جنگ تحمیلی و هشت سال دفاع مقدس دیده بودیم، صحنه هایی از ایثار و فداکاری کادرهای پزشکی و پرستاری و تمامی پرسنل خط مقدم مبارزه با کرونا، حضور شبانه بسیجیان و نهادهای مردمی برای ضد عفونی کردن معابر شهری، فعالیت شبانه روزی پرسنل بهداشتی برای ارائه خدمات سطح یک به بیماران و مراقبت های بهداشتی در بخش های مختلف، حضور پرشور خیران برای حمایت از مدافعان سلامت تنها بخشی از این روحیه همدلی و ایثار است که به تحریر در آمد.
با همکاری سپاه امام رضا(ع)، استانداری، آموزش و پرورش و نهادهای دیگر نیز برای مراقبت از بیماران مبتلا به کووید-۱۹ پس از ترخیص از بیمارستان و یا افرادی که توانایی خود مراقبتی در منزل را ندارند، نقاهت گاه هایی با ظرفیت ۲۰ هزار تخت در سطح استان خراسان رضوی آماده سازی شد تا بتوان از چرخه انتقال این ویروس جلوگیری نمود.
از ابتدای فروردین امسال همزمان با سراسر کشور بسیج ملی غربالگری ویروس کووید-۱۹ در استان خراسان رضوی و مناطق زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد به اجرا در آمد، طرحی که با انجام تماس تلفنی ضمن بررسی وضعیت سلامتی خانوار ها، مردم در زمینه بیماری کرونا نیز مورد غربالگری قرار می گیرند.
در اجرای این طرح علاوه بر پرسنل بهداشتی که سربازان خط مقدم جبهه سلامتی محسوب می شوند، بسیجیان، پرسنل سازمان ها و دانشگاه ها و ارگان های مختلف نیز همکاری موثری با دانشگاه علوم پزشکی مشهد داشتند به گونه ای که در حال حاضر بیش از ۸۰ درصد از جمعیت تحت پوشش در زمینه بیماری کرونا غربالگری شده اند.
از سوی دیگر سامانه خود اظهاری سلامت وزارت بهداشت و سامانه ۴۰۳۰ نیز از نیمه اسفند ماه سال گذشته راه اندازی شد و مردم با مراجعه به آن در خصوص بیماری کووید -۱۹ غربالگری شدند و در صورت دارا بودن علائم بیماری کووید-۱۹ از سوی مراقبین بهداشتی مورد پیگیری قرار می گرفتند، که اکنون در برخی مناطق تا ۹۵ درصد مردم غربالگری شده و در شهر مشهد پوشش گسترده و خوبی ایجاد شده است.
اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد و پزشکان عمومی و متخصص نیز با ایجاد سامانه های غیر حضوری پاسخگویی به بیماران در گروه های مختلف در این مدت تلاش کردند ضمن ارائه خدمات به بیماران ، اطلاعات سلامتی آنان را نیز افزایش دهند.
و اما در کنار تمام اقداماتی که در راستای مهار و کنترل ویروس کووید-۱۹ در سطح استان خراسان رضوی شکل گرفت مردم مهمترین نقش را داشتند.مردمی که با همراهی و همکاری بسیار خوب خود در ایام عید نوروز با قطع تمام برنامه های دید و بازدید و تفریح و مسافرت موجب شدند که در حال حاضر وضعیت بیمارستان های استان خراسان رضوی در زمینه بستری بیماران مبتلا به کرونا به شرایط ثبات برسد و از حالت بحرانی خارج شود.
اما این پایان کار نیست مردم هنوز باید به همکاری و همراهی خود با خادمان سلامت ادامه دهند تا بتوانیم روند بستری بیماران و ابتلا به این بیماری را به رشد منفی برسانیم و این میسر نمی شود مگر با تحمل، صبر و شکیبایی مردم فهیمی که بیش از ۵۰ روز است در این مسیر همراه بودند اگر مردم طرح فاصله گذاری هوشمند را نیز که تفاوت چندانی با طرح فاصله گذاری اجتماعی ندارد رعایت کنند و از تجمع و تردد غیر ضروری در شهر خود داری کنند می توانیم با عنایت پروردگار متعال از وضعیت قرمز ،شهر و استانمان را خارج کنیم.
{jcomments on}