رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران : اجتماعی شدن سلامت ؛ شاخص ضروری در راستای مهار بیماری ویروسی کرونا محسوب می شود.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه: دکتر کوهپایه زاده ؛ رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران عنوان کرد: شیوع روزافزون ابتلاء به بیماری کرونا (COVID-۱۹) که از کشور چین آغاز و در مدتی کوتاه شهر به شهر، ایالت به ایالت، کشور به کشور را در نوردید و به یک چالش جهانی تبدیل شد، نشان داد که چطور سلامت نه تنها امری فردی، بلکه مسئولیتی دولتی و تضمین کننده تولید و بهروهوری اقتصادی است، و در نتیجه امری اجتماعی و جهانشمول است. غلبه بر این چالش جز در سایه درک عمیق از امر اجتماعی و جهانشمول ممکن نیست و مهار کردن آن جز در سایه مشارکت و همکاری نظاممند و دقیق درون بخشی، بین بخشی، بخش خصوصی، نهادهای مدنی و سازمانهای غیر دولتی و مردم به معنای عام آن ممکن نیست. مشارکتی که در نظام سلامت کشورمان در سالهای اخیر با عنوان اجتماعی شدن سلامت مطرح شده است.
دکتر کوهپایه زاده بیان کرد: از حدود سه سال گذشته، اجتماعی شدن سلامت به عنوان یک ضرورت و نه یک انتخاب در اولویتهای برنامهریزی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قرار گرفت. اجتماعی شدن سلامت به مجموعهای از اقدامات برای ارتقاء سلامت اجتماع و استقرار عدالت پایدار در جامعه با استفاده از شناسایی همه ظرفیتهای موجود، توانمندسازی و سازماندهی آنها، به منظور مشارکت (درون بخشی، برون بخشی و مردمی) در مدیریت سلامت (سیاستگذاری، اجرا و پایش) گفته میشود. لذا موضوع مشارکت، توانمند سازی و قابلیت افزایی، سازماندهی، شناسایی همه ظرفیتهای موجود، ارتقاء سلامت و توسعه عدالت در سلامت از اهم مواردی است که باید در کلیه سیاستگذاریها به منظور اجتماعی شدن نظام سلامت در نظر گرفته شود.
وی گفت: دانشگاه علوم پزشکی ایران به عنوان یکی از دانشگاه های پیشرو، اجتماعی شدن دانشگاه را در دستور کار خود قرار داده است.
اجتماعی شدن سلامت ضامن موفقیت هر کشوری در کنترل و غلبه بر شیوع بیماری کرونا است. قرنطینه، یکی از عوامل اصلی موفقیت کشور چین در مهار شیوع بیشتر بیماری کرونا بوده است که اجرای دقیق و موثر آن نیازمند همکاری بینبخشی وسیعی است که سلامت را اهم اولویتهای کشور و همه سیاستگذاریها قرار دهد. حفظ بهداشت فردی و قرنطینه داوطلبانه افراد در خانه شخصی خود، کلید طلایی دیگری در مهار بیماری کرونا در کشور چین بود. اهمیت مشارکت نهادهای مدنی و سازمانهای غیر دولتی به عنوان نهادهای سازمانیافته واسط بین نهادهای دولتی و مردم، که مورد اعتماد و اطمینان بیشتر مردم نیز هستند، در آموزش و رساندن اهداف و تقاضاهای نظام سلامت به افراد در جوامع محلی بیش از پیش نمایان میشود. همچنین اجتماعی شدن سلامت، اعتماد لازم به مسئولین و مسئولیت پذیری اجتماعی برای حفظ سلامت خود و دیگران را در چنین شرایطی که بسیار به آن نیازمندیم، به همراه میآورد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران تصریح کرد: همکاری و مشارکت درون بخشی لازمه انجام اقدامات هماهنگ، منسجم، پیشبینی دقیق وضعیت آینده و موضعگیری مبتنی بر شواهد و به طور خلاصه ایجاد یکصدایی از دیگر ضروریات تامین اعتماد مردم است که به حفظ و استفاده بهینه از منابع که در چنین شرایطی بسیار ذیقیمت و ارزشمند هستند، منجر میشود.
وی افزود: در اجتماعی شدن سلامت، حفظ سلامت و ارتقاء آن بر درمان اولویت مییابد. این امر در کنترل بیماری کرونا که درمان قطعی و واکسن قطعی تا کنون ندارد، بیشتر مفهوم مییابد که پیشگیری مقدم بر درمان باشد.
دکتر کوهپایه زاده ابراز داشت: کشور چین در بازه زمانی چند ماهه قادر به مهار این بیماری سرکش شد، امید است ایران و جهان هم در چند ماه آینده موفق به مهار این بیماری جدید شود، هر چند باید کوشید درسهای آموخته شده از این بلای جهانی، درسهایی ماندگار برای یادگیری و تلاش همه جانبه در اجتماعی شدن نظام سلامت در ایران باشد.