نخستین رویداد پسماند بیمارستانی کشور با عنوان «بازگشت سبز» در قالب وبینار به همت دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار شد.
به نقل از روابط عمومی معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه : این رویداد ۱۹ اسفند ۹۸ با حضور رییس و معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی ایران، مشاور رییس دانشگاه، مدیر توسعه فناوری سلامت و رییس مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه، رییس دبیرخانه سلامت و امنیت غذا و مدیر یک تشکل مردم نهاد زیست محیطی و سخنرانی اسکایپی و تلفنی تعدادی از ایده پردازان و مدیران استارتاپ های فعال در زمینه مدیریت پسماند و همچنین رییس سازمان پسماند شهرداری کرج برگزار شد.
دکتر کوهپایه زاده ؛رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران طی سخنانی کوتاه در این رویداد با اشاره به شیوع کروناویروس کویید ۱۹ در ایران و جهان بر اهمیت اطلاع رسانی و آموزش از طریق رسانه ها تاکید کرد.
وی در خصوص اپیدمی ویروسی اخیر توصیه هایی در جهت پیشگیری از ابتلا به این ویروس توضیح داد.
تولید بیش از ۱۰۵ تن پسماند بیمارستانی در تهران
دکتر سید عباس متولیان؛ معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی ایران هم در سخنانی با اشاره به توجه ویژه دانشگاه به مباحث فناوری طی دو، سه سال اخیر در راستای تحقق دانشگاه نسل سوم به اهمیت مقوله مدیریت پسماندهای بیمارستانی پرداخت و گفت: روزانه حدود ۱۱۵ تن پسماند بیمارستانی در استان تهران تولید می شود که ۱۰۵ تن مربوط به شهر تهران است. این پسماندها حاصل فعالیت
بالغ بر هفت هزار مرکز درمانی از جمله ۱۶۰ تا ۱۷۰ بیمارستان در تهران است.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به شیوع ویروس کرونا که برگزاری کنفرانس ها و رویدادهای مختلف را به تاخیر انداخته، بحث تعویق برگزاری این رویداد هم مطرح شد ولی با توجه به این که در شرایط فعلی که بیمارستان ها روز به روز پذیرای تعداد بیشتری از مبتلایان کرونا می شوند خطر پسماندهای بیمارستانی هم جدی است تصمیم گرفتیم این رویداد را در قالب وبینار در زمان مقرر برگزار کنیم.
در حال حاضر ماهانه صدها میلیون تومان برای امحاء پسماندهای بیمارستانی در ۱۷ بیمارستان تابعه دانشگاه هزینه می شود که با این حال نمی توان نسبت به بی خطر شدن کاملا این زباله ها و رفع کامل آسیب رسانی آنها به محیط زیست مطمئن بود.
دکترمتولیان با اشاره به نقش دستگاه های مختلف مثل شهرداری و سازمان حفاظت محیط زیست در کمک به جمع آوری و امحاء زباله های بیمارستانی اظهار داشت: مساله اصلی که در رویداد «بازگشت سبز» به دنبال پاسخ آن هستی، راه حل های اصولی برای رفع معضل پسماندهای بیمارستانی است که احتمالا فرصتهایی برای کسب و کارهای جدید و درآمدزا مبتنی بر این پسماندها وجود دارد که می تواند بخشی از این پسماندها را به چرخه طبیعت برگردانده و هزینه های صرف شده در این زمینه را هم تا حدی جبران کند.
سرمایه گذاری های عظیم در حوزه پسماند بیمارستانی، فرصتی جذاب برای استارتاپ ها
دکتر امید پورنیک، مدیر توسعه فناوری های سلامت و مرکز رشد دانشگاه علوم پزشکی ایران اظهار داشت: رویکرد ما در دانشگاه حرکت به سمت رفع نیازها و حل مشکلات کشور است و در این راستا برای کمک به حل معضل زباله های بیمارستانی، رویداد بازگشت سبز و ایده بازار پسماندهای بیمارستانی را تدارک دیده ایم. به نظر می رسد که در این حوزه فرصتهای خوبی برای کسب و کار وجود دارد که می توان با فرهنگ سازی و نگرش جدید افراد را به این حوزه جلب کرد تا علاوه بر خلق ارزش، خلق ثروت هم داشته باشند.
وی خاطرنشان کرد: در بررسی هایی که برای فراهم کردن مقدمات این رویداد انجام دادیم متوجه شدیم که با توجه به حجم بالای کارها، استارتاپ ها و ایده پردازان کمی در این حوزه فعالیت دارند که می کوشیم با همکاری بخش های قانونگذاری و اجرایی موانع و مشکلات سر راه فعالیت این مجموعه ها را برطرف کنیم.
پورنیک تصریح کرد: حجم سرمایه گذاری های صورت گرفته در حوزه بی خطرسازی و امحاء پسماندهای بیمارستانی بسیار بالاست که استارتاپ ها می توانند بخش قابل توجهی از آن را جذب کنند. دانشگاه علوم پزشکی ایران در این راستا، آماده هرگونه همکاری با استارتاپ ها است تا با دستیابی به فناوری های لازم نه فقط نیاز کشور بر طرف کنندکه از ظرفیتهای عظیم صادراتی در این حوزه خصوصا در کشورهای همسایه بهره مند شوند.
دیگر سخنران حضوری این وبینار، مهندس بختیاری، مدیر تشکل غیردولتی مردم نهاد «خانه نجات ایران» بود که در سخنان خود با اشاره به این که این انجمن از سال ۹۲ نمایندگی بزرگترین پروژه زیست محیطی در حوزه زباله را در ایران دارد اظهار داشت: طبق بررسی های انجام شده پسماندهای بیمارستانی در بزرگترین از کشورها به عنوان یک معضل زیست محیطی جدی مطرح اند و زمینه خوبی برای فعالیت استارتاپ ها در این حوزه وجود دارد.
وی با ابراز خرسندی از ورود جدی دانشگاه علوم پزشکی ایران به فعالیت در این حوزه و حمایت از مجموعه های دانش بنیان و نوآور در این بخش اظهار داشت: پسماندهای بیمارستانی، حوزه بسیار جذابی است ولی نکته مهم، پایداری و استمرار در این مسیر دشوار است. ما نیز آمادگی داریم ضمن کمک به فعالیتها و پروژه های این حوزه در بعد نظارتی، در راستای وظیفه ای که به عنوان یک نهاد مردم نهاد بر عهده داریم، مشارکت هر چه فعال تر سایر دانشگاه های علوم پزشکی کشور در بحث پسماندهای بیمارستانی را نیز از آنها مطالبه کنیم.
عدم تمکین سه هزار مرکز درمانی کوچک کرج از چارچوب خدمات ویژه مدیریت پسماند
احمد خیری، رییس سازمان پسماند شهرداری کرج نیز که به صورت تلفنی در این رویداد حضور داشت با اشاره به اختلاف نظرهایی که در زمینه نحوه مدیریت پسماندهای بیمارستانی بین دانشگاه های علوم پزشکی، محیط زیست و شهرداری وجود دارد گفت: براساس ضوابط محیط زیست زباله های بیمارستانی پس از اتوکلاو هم باید تحت مدیریت اجرایی جداگانه جمع آوری، حمل و دفن شوند که ورود به این فرایند جداگانه طبعا هزینه های سنگینی دارد که طبق قانون پسماند باید توسط تولیدکننده این پسماندها تامین شود. با توجه به مشکلات و ناهماهنگی های موجود از مدتی قبل در تعامل با بخش های مختلف در حال جمع بندی نظرات به منظور هماهنگی هر چه بیشتر و مسشخص شدن روند همکاری ها بودیم که با توجه به وقایع اخیر، وقفه ای در این روند ایجاد شده که امیدواریم تا پایان فروردین ماه به نتیجه مشخصی برسیم.
وی با اشاره به انتقال و امحاء روزانه پنج تن زباله بیمارستانی در کرج در لندسایتهای ویژه گفت: حدود سه هزار و ۵۰۰ مرکز درمانی اعم از بیمارستان، مطب، درمانگاه و واحدهای مختلف درمانی در کرج وجود دارند که تنها حدود ۴۵۰ تا ۵۰۰ مرکز با تمکین از مقررات از خدمات ویژه مدیریت پسماند بهره مند شده اند و مابقی که اغلب مطب های پزشکی هستند در این چارچوب قرار نگرفته اند که نگرانی ها و تردیدهایی را در زمینه تحقق مدیریت مطلوب و حداکثری پسماندهای بیمارستانی ایجاد کرده اند.
عباس فاضل، کارشناس مهندسی پزشکی هم در ارزتباطی که از طریق اسکایپ داشت با اشاره به آنچه محدودیتهای قانونی در زمینه بازیافت پسماندهای بیمارستانی در قانون پسماند خواند اظهار داشت: نگرانی هایی که نسبت به پسماندهای بیمارستانی وجود دارد در بسیاری موارد با اتوکلاو و ضدعفونی کردن پسماندها قابل رفع است مثلا ایمپلنتهای ارتوپدی و پلیمرهای با گرید پزشکی که در سرم ها و سرنگ های تزریق وجود دارند حاوی مواد باارزش و قابل بازیافتی هستند که می توان مجددا در آنها لااقل در بخش های دیگر استفاده کرد.
وی دفع پسابهای بیمارستانی با فناوری نانو و بازیافت تجهیزات مستعمل بیمارستانی مثل ونتیلاتورهای اتاق عمل و ... را از زمینه های مناسب فعالیت استارتاپ ها در حوزه پسماندهای بیمارستانی عنوان کرد.
بازماند، تجربه ای موفق در حوزه استارتاپ های مدیریت پسماند
در ادامه، آیدین خانکشی پور، مدیر استارتاپ بازماند هم در سخنانی ضمن اشاره به فعالیتهای این مجموعه دانش بنیان، ایده هایی را برای فعالیت استارتاپ ها در حوزه پسماند پیشنهاد کرد.
وی با اشاره به این که این استارتاپ با راه اندازی پلت فرمی برای مدیریت پسماند در نقش تسهیل گر در این حوزه با شهرداری منطقه ۲۲ و دو منطقه دیگر شهرداری تهران همکاری دارد اظهار داشت: ما کار خود را با پسماندهای خشک که فرهنگ سازی بیشتری در زمینه آنها شده شروع کرده ایم و در حال حاضر ۱۰ هزار کاربر داریم که با ارائه پسماند خشک به ما پول نقد دریافت می کنند.
خانکشی پور خاطرنشان کرد: استارتاپ بازماند، غرفه های بازیافت شهرداری را هم در این مناطق تحت پوشش گرفته تا به جای دادن شوینده یا مبالغ اندک به شهروندان در قبال زباله، مبالغ جذاب تری به آنها پرداخت کنند.
وی در ادامه به مشکلات ساختاری در تعامل با شهرداری و پیمانکاران طرف قرارداد با آن اشاره کرد و گفت: متاسفانه شهرداری به جای فراهم کردن زیرساخت و ایفای نقش نظارتی در همه کارهای ما دخالت داشته و قصد دارد ما را هم پیمانکار خود کند. مشکل دیگر نبود ضوابط مشخص در شهرداری ها است به طوری که در هر شهر و حتی منطقه قوانین خاصی وجود دارد که گسترش فعالیتهای استارتاپ را با مانع جدی مواجه کرده است.
خانکشی پور با بیان این که طی هفت، هشت ماه فعالیت بازماند با آموزش هایی که به شهروندان داده شده، تفکیک از مبدا در این مناطق ۴۳ درصد افزایش یافته است.
وی در ادامه با اشاره به ممنوعیتهای اعمال شده در فعالیت ایستگاه های بازیافت تا ۱۵ فروردین ماه آینده در پی شیوع کروناویروس کویید ۱۹ گفت: این ممنوعیت که اتفاقا باعث فعالیت بیشتر زباله گردها و افزایش خطر انتقال آلودگی از طریق مخازن زباله سطح شهرها شده، زیان مالی شدیدی به استارتاپ ما زده که امیدواریم بتوانیم بعد از اینت دوره هم فعالیت خود را ادامه دهیم.
خانکشی پور در بخش دیگری از سخنان خود ضعف آموزش و عدم فرهنگ سازی مناسب در زمینه زباله و ذهنیت های غلطی که درباره زباله های قابل بازیافت یا پسماندهای بیمارستانی در اغلب شهروندان وجود دارد را از دیگر مشکلات فعالیت در این حوزه عنوان کرد و گفت: متاسفانه اغلب مردم و حتی کارکنان بخش درمان شناخت درستی درباره زباله های بیمارستانی ندارند در حالی که مثلا می توان با تفکیک زباله های عفونی و غیرعفونی در مراکز درمانی از آلوده شدن زباله های غیرعفونی که به راحتی قابل بازیافت هستند جلوگیری کرد. از طرف دیگر علاوه بر مراکز درمانی در بسیاری واحدها مثل مراکز زیبایی زباله های عفونی تولید می شود که متاسفانه هیچ اطلاع رسانی درستی درباره نحوه برخورد با این زباله ها و نحوه تحویل آنها نشده است.
وی با بیان این که پسماند خشک را باید به عنوان کالایی دست دوم و قابل خرید و فروش تلقی کرد که درآمدزایی بالایی دارد بر ضرورت فرهنگ سازی و فراهم کردن زمینه توسعه کسب و کارهای استارتاپی در این حوزه تاکید کرد.
سید یاسر حسینی، مدیرعامل یک شرکت دانش بنیان زیرمجموعه مرکز رشد دانشگاه علوم پزشکی ایران هم که در زمینه تولید تجهیزات پزشکی فعالیت دارد در ارتباط اسکایپی با رویداد به معرفی محصول جدید این شرکت پرداخت که امکان تولید مواد ضدعفونی در مراکز بیمارستانی را فراهم می کند.
وی با تقدیر از حمایتهای دانشگاه از فعالیت شرکتهای دانش بنیان اظهار داشت: از حدود پنج، شش ماه پیش ایده ساخت دستگاه پیشرفته تولید مواد ضدعفونی با مواد اولیه ایمن و کم هزینه را که تولید آن در انحصار آمریکا و کره جنوبی است دنبال می کنیم و با مهندسی معکوس در حال تولید نمونه اولیه دستگاه هستیم که امیدواریم تا چند ماه دیگر آن را به تولید انبوه برسانیم.
حسینی در ادامه با اشاره به موج حمایتی که در پی شیوع کرونا از ایده های مربوط به تولید مواد ضدعفونی در کشور به راه افتاده اظهار داشت: امیدوارم شرایطی ایجاد شود که حمایت مسوولان از جوانان و ایده های جدید منحصر به چنین روزهایی نباشد و همانند دانشگاه علوم پزشکی ایران که همیشه حامی ما بوده در همه وقت از ایده های نوآورانه حمایت شود.
سخنران پایانی این رویداد هم بهاره مازندرانی، مدیر استارتاپ به زی بود که در زمینه آموزش، پشتیبانی و پایش بیماران فعالیت دارد و در روزهای اخیر با توجه به شیوع کروناویروس فعالیتهای خود را به آموزش و ارائه اطلاعات و جمع آوری داده ها از مبتلایان به کرونا و خانواده های بیماران و ارتباط با مراکز درمانی فعال در این حوزه متمرکز کرده است.
در پایان این رویداد، دکتر پورنیک با تشکر از دست اندرکاران و همکاران اجرایی رویداد اظهار داشت: فضای مدیریت حوزه سلامت را نباید به زمان خاصی محدود کرد و افتخار داریم که در معاونت تحقیقات و فناوری و مجموعه دانشگاه همواره در کنار استارتاپ ها و فعالان این حوزه بوده ایم و آمادگی داریم از ایده های نوآورانه و علاقمندان به فعالیت در این حوزه حمایت کنیم.