معاون غذا و داروی دانشگاه به دنبال انتشار خبری درباره آلوده بودن شیرهای پاستوریزه به سم افلاتوکسین و نگرانی مردم درباره مصرف این محصول لبنی، اظهار نمود: محصولات لبنی تولیدی در کارخانههای زیر پوشش و دارای مجوز بهرهبرداری از سازمان غذا و دارو در این استان و کشور، مشکلی از نظر امنیت غذایی ندارند.
ادعای عرضه شیرهای پاستوریزه آلوده به سم " افلاتوکسین" در کشور در یکی از رسانههای کشور، واکنش بسیاری از مردم را به همراه داشت در حالیکه مسئولان دستگاههای مختلف نظارتی این موضوع را تکذیب کردند.
"افلاتوکسین (Aflatoxin) سم قارچی طبیعی است که از طریق مواد غذایی آلوده مانند تخممرغ، شیر و محصولات لبنی وارد بدن انسان میشود."
معاون غذا و داروی دانشگاه در این خصوص گفت: شیر خام قبل از ورود به کارخانههای تولید محصولات لبنی، از ابعاد مختلف مانند: غذای دام و علوفه توسط سازمان دامپزشکی و همچنین از نظر بهداشتی توسط دانشگاه علوم پزشکی کنترل میشود و اگر آلودگی به مواردی مانند سم افلاتوکسین یا فلزات سنگین و درصد بالای میکروبی داشته باشد، معدوم خواهد شد.
دکترابوالفضل اصلانی ادامه داد: شیر پاستوریزهای که در کارخانههای لبنی دارای مجوز بهرهبرداری از سازمان غذا و دارو در کشور و استان اصفهان تولید میشود از نظر شاخصهای مختلف و ترکیبات موجود در آن، در حد مجاز است و هیچ مشکلی ندارد.
دکتر اصلانی خاطرنشان کرد: پس از انتشار خبری در مورد احتمال وجود سم افلاتوکسین در محصولات شیر پاستوریزه، این موضوع مجددا توسط آزمایشگاههای دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و سایر آزمایشگاههای همکار در استان، بررسی شد و مشخص گردید میزان این ماده در این محصول آنقدر از حد مجاز پایینتر بود که در موارد بسیاری، غیر قابل تشخیص و اندازهگیری است.
معاون غذا و داروی دانشگاه با اشاره به اینکه تماسهایی نیز با کارخانههای تولید لبنی اصفهان در این زمینه داشتیم، تاکید کرد: وجود مواد و عناصر شیمیایی از جمله سم افلاتوکسین در حد غیر مجاز در محصولات لبنی این استان را تکذیب میکنیم.
وی با اشاره به تواناییهای صنعت تولید محصولات لبنی در استان اصفهان، اظهار داشت: یکی از شرکتهای اصفهان سال گذشته بالغ بر ۱۲۰ میلیارد تومان صادرات فراوردههای لبنی به روسیه داشت و اگر مشکلی در زمینه کیفیت محصولات آن وجود داشت نمیتوانست چنین صادراتی داشته باشد.
دکتر اصلانی با تاکید بر اینکه مردم نباید هیچ نگرانی در این زمینه داشته باشند و نظارتهای لازم توسط دستگاههای اجرایی مربوطه از جمله وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی اصفهان صورت میگیرد، گفت: رسانه ها در انتشار چنین اخباری که مربوط به سلامت و بهداشت مردم است باید توجه و دقت بیشتری داشته باشند و از متولیان امر نیز در این زمینه پرسش کنند.
کارشناس صنایع غذایی اداره کل استاندارد استان اصفهان نیز اعلام نمود: احتمال آلوده بودن شیرهای پاستوریزه تولیدی در فرایند صنعتی، به سم افلاتوکسین وجود ندارد زیرا همه مراحل کنترلی را طی میکند و دستگاههای نظارتی از جمله استاندارد بر روی آن آزمایشهای لازم را انجام میدهند.
اکرم قصری با بیان اینکه حد مجازی برای این ماده توسط سازمان ملی استاندارد تعریف شده است، افزود: در شیرهای تولیدی که مورد آزمون قرار میگیرد، میزان این ماده بسیار کمتر از حد مجاز و حتی در مواردی غیر قابل تشخیص (ND) است.
وی با تاکید بر اینکه بسیاری از کارخانههای تولید محصولات لبنی در استان اصفهان دارای آزمایشگاههای کنترل کیفیت پیشرفته و مجهز هستند، تصریح کرد: همه این موارد در این آزمایشگاهها هنگام ورود شیر خام و پس از تولید محصول اندازهگیری و کنترل میشود.
این کارشناس احتمال آلوده بودن شیرهای سنتی و محصولات لبنی مانند دوغ که به صورت فلهای در برخی واحدهای صنفی و خارج از فرایند صنعتی عرضه میشود به سم افلاتوکسین را بیشتر دانست و تاکید کرد که اگر قرار به فعالیت آنهاست باید روی این واحدها نظارت بیشتری صورت گیرد.
شایان ذکر است استان اصفهان با تولید سالانه بیش از یک میلیون و ۲۵ هزار تن شیر رتبه نخست کشور را دارد و ۴۰ درصد از شیر کشور را تامین میکند.
۲ هزار و ۴۱۲ واحد گاوداری صنعتی با ظرفیت ۴۶۰ هزار راس دام در استان اصفهان شیر خام تولید میکنند.
استان اصفهان در صادرات محصولات لبنی رتبه نخست را در کشور دارد و تولیدات آن به کشورهای مختلف از جمله روسیه، ارمنستان،گرجستان، آذربایجان و عراق صادر میشود.