دکتر نمکی گفت: سهم بخش سلامت از GDP در دولت دکتر روحانی از شش درصد به ۹ درصد رسیده و این سهم ارزندهای است اما در توزیع این منابع در بخش سلامت متاسفانه پژوهش را خوب ندیدهایم و علت آن هم میتواند این باشد که کمتر از رشد بودجه پژوهش دفاع کردند و بیشتر بحث درمان دیده شده است.
به گزارش روابط عمومی معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی ایران، وزیر بهداشت که در مراسم اختتامیه بیست و پنجمین جشنواره تحقیقات رازی در سالن همایش های رازی سخن می گفت، خاطرنشان کرد: اتفاقات پیش آمده در روزهای اخیر این جشنواره را به غموارهای تبدیل کرده و من بابت این چند روز اصلا حال و هوای صحبت کردن ندارم.
از یک طرف غم از دست دادن یکی از رشیدترین، دلسوزترین و عاشقترین سرداران ملی این سرزمین که به دلیل نزدیکی و آشنایی که با این بزرگوار داشتم میدانم که با چه عشق و چه دل پرحرارتی برای این سرزمین جانفشانی میکرد. پس از شهادت ایشان اتفاقات ناگواری که برای عزیزان تشییع کننده در کرمان رخ داد بسیار ناگوار بود. غم انگیزتر از هر دو اتفاق رخ داده سانحهای بود که برای سرنشینان هواپیمای اوکراینی اتفاق افتاد.
وی ادامه داد: از این رخداد بدتر آن بود که وزیر بهداشت و اعضای کابینه باید از صفحه تلویزیون خبر این اتفاق را دریافت میکردند و شاید این بدتر بود.
نمکی در ادامه با اشاره به روزهای سختی که در حال طی شدن است، افزود: به هر حال این کشور را باید ساخت و این نشستها و جشنوارهها هم امیدی برای فردایی بهتر است. در عرصه تحقیقات و در عرصههای ملی دستاوردهای مهمی داشتیم و اگر بخواهیم مقایسه کنیم دستاوردهای ما در نظام سلامت جزو مطلوبترین و پیشتازترین دستاوردهای ملی است. دستیابی ایران به شاخصهای تندرستی در ۲۲ کشور شرق مدیترانه درخشان است که این جز با تلاش محققان حاصل نشد.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بیان اینکه ما در عرصه دارویی کشور بیش از ۹۷ درصد داروهای مورد نیاز را تولید میکنیم، گفت: برای سه درصد باقی مانده نیز برنامه داریم. شاید حضور بنده در وزارت بهداشت کمک کرد که نگذارم تولیدات ملی زیر بار واردات دارویی له شوند. سه میلیارد و ۷۰۰ میلیون یورو دارو و تجهیزات وارداتی داریم که آن را با ۲۰ درصد کاهش به سه میلیارد میرسانیم و از تولیدات داخل حمایت میکنیم.
وی با اشاره به سخنان قائم مقام معاونت تحقیقات وزارت بهداشت و معاونت تحقیقاتی وزارت بهداشت درباره سهم پایین تحقیقات از GDP گفت: سهم بخش سلامت از GDP در دولت دکتر روحانی از شش درصد به ۹ درصد رسیده و این سهم ارزندهای است اما ما در توزیع این منابع در بخش سلامت متاسفانه پژوهش را خوب ندیدهایم و علت آن هم میتواند این باشد که کمتر از رشد بودجه پژوهش دفاع کردند و بیشتر بحث درمان دیده شده است.
وی با اشاره به لزوم مشارکت بخش خصوصی در حوزه پژوهش گفت: در دنیا حدود ۵۲ درصد از بودجههای پژوهشی از بخش خصوصی تامین میشود و در کشور ما هم این روند در پیش گرفته شده است.
نمکی با بیان اینکه یکی از مترقیترین نوع برنامهریزیهای پایدار برای عرصه پژوهش شرکتهای دانش بنیان هستند، افزود: بحث دیگری که در این عرصه به آن نیاز داریم این است که پژوهشها از مشکلات نظام ارائه خدمت گرهگشایی کنند که خوشبختانه این قسمت نیز آغاز شده است.
وزیر بهداشت با تاکید بر لزوم پیگیری تحقیقات بین رشتهای افزود: ما گاهی در وزارت بهداشت و نهادهای دیگر جزیرهای عمل میکنیم. باید از ظرفیت و پتانسیل محققان بیشتر استفاده کنیم و دیوارهای میان محققان را برداریم. هر کدام از دانشجویان تحصیلات تکمیلی در دانشگاههای علوم پزشکی یا غیر علوم پزشکی یک سرمایه ملی هستند.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود در پاسخ به مقایسهای که دکتر آخوندزاده در سخنان خود میان تحقیق در عرصه علوم اجتماعی و علوم دارویی انجام داد، گفت: توجه به این نکته ضروری است که تحقیق در علوم اجتماعی به آسانی علوم دارویی نیست. وقتی میخواهید پای خود را در جامعه بگذارید باید از فیلترهای زیادی عبور کنید و گاهی نتایج تحقیقات علوم اجتماعی باید پاورچین پاورچین اعلام شود. دانشمندان علوم پزشکی باید با دانشمندان علوم اجتماعی ارتباط برقرار کنند چرا که بسیاری از مولفههای مرتبط با سلامت امروزه خارج از این بخش سلامت هستند.
نمکی در پایان با اشاره به لزوم بهرهگیری از ایرانیان مقیم خارج از کشور گفت: امیدوارم جشنواره بیست و ششم رازی دستاوردهای بزرگتر و رویکردهای مهم ملی را به همراه داشته باشد. از همه دستاندرکاران برگزاری این جشنواره تشکر میکنم و انشاءالله که دیگر روزهای غمناک نداشته باشیم.