گروه مراقبت های حمایتی تسکینی معاونت آموزشی دانشگاه، چهارشنبه ۱۱ دیماه، همزمان با میلاد با سعادت حضرت زینب کبری(س) و روز پرستار و مقارن با آغاز سال نو میلادی، اقدام به برگزاری سمینار دو روزه مراقبت های حمایتی تسکینی با رویکرد بین حرفه ای، در تالار شهید حیدری دانشکده پرستاری و مامایی نموده است.
در این سمینار که با هدف حمایت از خانواده بیماران، بهبود کیفیت زندگی، کاهش عوارض جانبی درمان و پیشگیری و تسکین درد و با حضور اساتید و دانشجویان گروه های علوم پزشکی، پرستاری، روانشناسی، مددکاری و توانبخشی برگزار گردیده است، سخنرانان به ارائه آخرین یافته های خود در زمینه مراقبت های حمایتی تسکینی می پردازند.
در ابتدای این مراسم رییس دانشگاه طی سخنانی ولادت حضرت زینب کبری(س) و روز پرستار را به تمامی همکاران در دانشکده پرستاری و مامایی و همچنین پرستاران و کسانی که به نوعی برای سلامت مردم تلاش می کنند تبریک و تقارن این سمینار با این روز بزرگ را نوید بخش اقدام جدی و یک گام بزرگ رو به جلو برای مراقبت های تسکینی عنوان نمود.
دکتر طاهره چنگیز سپس اقدامات بین حرفه ای را به عنوان یکی از مهمترین موضوعاتی که جای خالی آن در دانشگاه و نظام سلامت احساس می گردد عنوان کرد و گفت: این نکته که افرادی از رشته های مختلف و حرفه های مختلف، حول یک مسئله مشترک، برای حل یک مشکل مشترک، آنچه را از تجربه، دیدگاه و راه حل در اختیار دارند مطرح کرده و سعی نمایند با هم افزایی و افزایش فهم متقابل آن را حل نمایند بسیار حائز اهمیت می باشد.
وی در همین خصوص یکی از دستاوردهای گروه مراقبت های تسکینی را تجربه کار بین حرفه ای بیان و آن را نوعی پیشرفت و موفقیت عنوان نمود.
رییس دانشگاه در ادامه سخنان خود، مسئله مراقبت های تسکینی را به عنوان دومین موضوع مهم در دانشگاه و نظام سلامت تلقی و تصریح نمود: جامعه به سرعت در حال پیر شدن است و الگوی بیماری ها از بیماری های واگیر دار به سمت بیماری های غیرواگیر و مزمن تغییر کرده است، همچنین از طرفی به واسطه نوع درمان امروزی، افرادی که شاید در نظام درمانی قدیم، حیاتشان زودتر خاتمه می یافت، هم اکنون با انواع نابسامانی ها زندگی می کنند که در اینجا علاوه بر بهبود نابسامانی ها، مسئله مراقبت های تسکینی نیز اهمیت بسزایی پیدا می کند.
وی با تاکید بر حفظ کرامت انسانی افراد گفت: سامان دادن مسائل بیماران علاج ناپذیر و مراقبت کریمانه از آنان هرچند با سطح هوشیاری پایین و تا زمانی که روح در بدن آنها است، همچنین داشتن راهکاری که در عین توجه به جنبه اثربخشی، به جنبه های دیگر از جمله بهره وری، امکان پذیری، سهولت و دسترسی و ... که بتواند کرامت انسان ها را حفظ نماید، وظیفه همه ما و نظام سلامت است.
دکتر چنگیز ارتقا دادن زمینه های خدمات حمایت ها و مراقبت های تسکینی را یکی از اولویت های دانشگاه عنوان کرد و افزود: هرچند که ساز و کارهای قانونی و ضوابط و لوازم آن مانند آیین نامه های مربوط به حمایت های بیمه ای و مسائل حقوقی و قانونی که برای این گونه مراقبت ها و سامان دادن آن نیاز است هنوز دچار نقص و مشکل می باشد.
رییس دانشگاه در پایان سخنان خود تاکید نمود: بایستی جمع های دانشگاهی مسلط به این موضوع ها در تکمیل درست پازل مقررات، ضوابط و آیین نامه ها و همچنین پازل حمایت های مالی و اداری از این نوع مراقبت ها کمک نمایند و ما نیز وظیفه پشتیبانی و حمایت از تکمیل این پازل ها را خواهیم داشت.
در ادامه مراسم دکتر ایرج پور مدیر گروه مراقبت های حمایتی تسکینی دانشگاه سخنان خود را با چگونگی شکل گیری گروه مذکور آغاز نمود و گفت: از فروردین ماه سال جاری، با به تصویب رسیدن گروه مراقبت های حمایتی تسکینی از سوی شورای دانشگاه، این گروه فعالیت های خود را در ذیل حوزه معاونت آموزشی و با ماموریت توسعه توانمندی های اساتید، دانشجویان مقاطع عمومی تحصیلات تکمیلی و دانش آموختگان تمامی حرفه های سلامت که در حوزه مراقبت های حمایتی تسکینی فعال هستند، آغاز نمود.
وی هدف از ایجاد این گروه را افزایش توانمندی دانش آموختگان و فراگیران برای ارائه خدمات و مراقبت های حمایتی تسکینی با یک دانش، نگرش و مهارت مناسب عنوان کرد و افزود: بر همین اساس گروه مراقبت های تسکینی، برنامه عملیاتی خود را بر پایه چهار محور توسعه فردی اعضای گروه، توسعه همکاری های بین حرفه ای، توسعه توانمندی های فراگیران و دانش آموختگان در زمینه مدیریت بیماری ها و توسعه توانمندی های فراگیران در زمینه آموزش و پژوهش پیرامون بیماری های سخت درمان و نحوه مدیریت آنها تدوین کرد.
وی ادامه داد: این برنامه عملیاتی با رویکرد بین رشته ای تلاش دارد با محوریت مددجو، به نیازهای بیماران مبتلا به بیماری های سخت درمان و خانواده های آنها پاسخ دهد.
دکتر ایرج پور تعریف سازمان بهداشت جهانی را از مراقبت های تسکینی، توجه و رسیدگی به تمامی ابعاد نیازهای انسان اعم از جسمی، روحی، روانی، اجتماعی و معنوی که در جریان وقوع یک بیماری سخت درمان به طور جدی مورد توجه قرار می دهد عنوان کرد.
وی از نکات مهم مورد توجه این گروه را رویکرد حاکم بر ارائه خدمات تسکینی که یک رویکرد کاملا بین رشته ای است و در تمام دنیا مورد تاکید می باشد عنوان کرد و افزود: در بحث مراقبت های تسکینی، رویکرد بین رشته ای به وضوح هم در اهداف و هم در اصول آن مشاهده می گردد.
دکتر ایرج پور در این خصوص ادامه داد: بر همین اساس در زمان تدوین ساختار گروه مراقبت حمایتی تسکینی، به عنوان اولین گروه بین رشته ای مراقبت تسکین در کشور، حضور تمامی حرفه ها در این فرایند مد نظر قرار گرفت که از حرفه پزشکی و تخصص های مربوطه: تخصص های داخلی، روانپزشکی، بیهوشی، هماتولوژی و انکولوژی، نورولوژی، طب مکمل یا جایگزین، تخصصی جراحی عمومی و تخصصی اطفال، در حرفه پرستاری: پرستاری سلامت بزرگسالان، مراقبت های ویژه، روان پرستاری، پرستاری بهداشت جامعه و پرستاری اطفال و نوزادان، در روانشناسی بالینی و روانشناسی سلامت مددکاری بالینی و همچنین در حوزه های توانبخشی، مراقبت های معنوی و تغذیه و نیز سایر حرفه ها از دانشکده های دندانپزشکی، داروسازی و بهداشت و حوزه های آموزش علوم پزشکی در این گروه عضو وجود دارد.
دکتر ایرج پور افزود: در این گروه همچنین پیش بینی شده که نمایندگانی از ساختار اجرایی دانشگاه شامل نمایندگان تام الاختیار معاونت های بهداشتی، درمان، پژوهشی و غذا و دارو حضور داشته تا به تناسب بتوانند محصولات یا فرایندهای پیش بینی شده در راستای ارتقای کیفیت زندگی بیماران را در برنامه ها و فرایندهای جاری به طور شایسته ای وارد کنند و زمینه ارتقای کیفیت خدمات تسکینی را به مددجویان فراهم نمایند.
مشاور معاون آموزشی دانشگاه در پایان سخنان خود با اظهار امیدواری از اینکه با این نگاه و نگرش در گروه مراقبت های حمایتی تسکینی که دو موضوع رویکرد بین حرفه ای و ارائه خدمات حمایتی تسکینی به مددجویان را بسیار حائز اهمیت می داند و همچنین با توسعه این رویکرد در بین کارکنان نظام سلامت، بتوان شاهد بهبود و ارتقای کیفیت خدمات ارائه شده و تربیت دانشجویان و فراگیران مسلط به ارائه اینگونه خدمات باشیم.
گفتنی است در ادامه این مراسم و در دو روز برگزاری این سمینار هفت پانل با حضور اعضای هیات علمی دانشگاه تشکیل و در ارتباط با اهداف سمینار به بحث و گفتگو خواهند پرداخت.