دکتر مریم سابوته ، فوق تخصص نوزادان مرکز آموزشی درمانی شهید اکبر آبادی
: شیر مادر یک ماده بسیار مغذی برای نوزادان است.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه:
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم ایران پیرو افتتاح
اولین بانک شیر مادران در تهران به مناسبت روز جهانی نوزاد نارس در مرکز آموزشی درمانی حمایت مادران شهید اکبر آبادی در گفتگو با خبرنگار دانشگاه عنوان کرد: اساس تاسیس بانک شیر در دنیا این هست که شیر مادر یک ماده بسیار مغذی برای نوزادان ( رسیده و نارس ) است و بر اساس تحقیقات بین المللی ثابت شده که نوزادانی که با شیر مادر تغذیه می شوند ۶ برابر کمتر از نوزادانی که از شیر خشک استفاده می کنند، دچار مرگ و میر می گردند.
عضو هیئت علمی دانشگاه ایران بیان کرد: گفتنی است سیستم ایمنی نوزادان نارس ضعیف است، در نتیجه آنها به بیماری های مختلفی دچار می شوند که از مهمترین آنها می توان به بیماری مهلک بنام NEC ( روده سیاه) اشاره کرد، در نتیجه تغذیه با شیر مادر یکی از راههای پیشگیرانه برای جلوگیری از ابتلا به بیماری ، بویژه در نوزادان نارس است.
دکتر سابوته اظهار کرد: طبق اعلام آکادمیک طب اطفال آمریکا ، نوزادان در درجه اول از شیر مادر خود تغذیه شوند ، در صورت عدم شرایط مناسب از شیر جایگزین که بهترین آنها شیر پاستوریزه مادر هست استفاده گردد.
وی افزود: حدود ۱۲۰ سال از تاسیس بانک شیر در دنیا می گذرد و کشور برزیل با دارا بودن بیش از ۱۲۰ بانک شیر توانسته ۷۰ درصد از مرگ و میر نوزادان جلوگیری نماید.
لازم به ذکر است اولین بانک شیر در شهر تبریز سال ۹۵ ایجاد شد و به علت ضرورت مقرر شد تا این موضوع در تمام دانشگاههای کشور اجرایی شود ، لذا اولین بانک شیراستان تهران توسط دانشگاه علوم پزشکی ایران در مرکز شهید اکبر آبادی تاسیس گردید و در این سه ماه حدود ۱۴۰ لیتر شیر مادر به صورت پاستوریزه در این بانک فریز شده است.
فوق تخصص نوزادان مرکز آبادی تصریح کرد: در بانک شیر ، شیر اهدائی توسط مادران داوطلب بعد از انجام مراحل پاستوریزه به تغذیه نوزادان نارس و کم وزن رسانده می شود.
ایشان در خصوص شرایط اهداء شیر خاطر نشان کرد: تمامی آزمایشات غربالگری در ارتباط با بیماریهای عفونی برای مادران داوطلب انجام می گردد و بر اساس نتایج آزمایشات و تایید صلاحیت بالینی، مادران می توانند شیر اضافی علاوه بر تغذیه نوزدان خود را به بانک شیر اهداء نمایند.
دکتر سابوته اشاره کرد: تمام شیرها قبل از ذخیره شدن کشت می شوند و در صورت تایید ، مراحل پاستوریزه، هولدر و فریز کردن بر روی آنها به مدت سه ساعت انجام می گردد و مجددا به صورت راندوم کشت میکروبی می شوند که بین سه تا ۶ ماه ماندگاری دارد و به صورت رایگان به نوزادان نارس داده می شود.
همچنین باید گفت بیشتر مواد مغذی ( پروتئین و قند و چربی ) شیر فریز شده حفظ می گردد، البته مقداری از مواد ایمنی بخش آن کاهش می یابد که باز هم مفیدتر از شیر خشک برای تغذیه نوزادان است.
وی اعلام نمود: هزینه فرآوری شیرهای اهدایی به این بانک برای هرانس شیر حدود ۱۲ هزار تومان است که به علت هزینه مضاعف برای بیمارستان می بایست با حمایت مسئولین و خیرین تحت پوشش بیمه ای قرار گیرد.
ایشان در مورد مسئله محرمیت و خویشاوندی برای مصرف از شیر اهدایی ذکر کرد: بر اساس فتوای مراجع تقلید و مقام معظم رهبری چون نوزاد مستقیم از سینه مادر شیر نمی نوشد و شیرهای اهدایی در بانک با یکدیگر ترکیب می شوند ، در نتیجه این مسئله از نظر شرعی مشکلی ندارد.
تهیه خبر : رهنورد