همایش سالیانه توانبخشی عصبی ابن سینا ویژه سکته مغزی و ام اس در مرکز همایشهای دانشگاه علوم پزشکی ابن سینا برگزار شد.
به گزارش پایگاه خبری وبدا در همدان، مشاور وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در امور توانبخشی و رییس همایش سالیانه توانبخشی عصبی ابن سینا هدف توانبخشی را بازگرداندن فرد به جامعه دانست و اظهار کرد: شروع خدمات توانبخشی از نظام سلامت بوده و بیماران همواره به یکی از واحدها و مراکز خدمترسان حوزه سلامت مراجعه میکنند.
دکتر محمدتقی جغتایی خدمات توانبخشی را زنجیرهای، پیوسته، مداوم و غیر قابل جدا شدن از نظام سلامت خواند و به توصیههای تدوین شده سازمان بهداشت جهانی برای متعهد کردن دولتها به پروتکلهای تدوین شده اشاره کرد.
وی هدف از برگزاری این همایش بزرگ علمی را بهروز نمودن اطلاعات، تبادل دیدگاهها و آشنایی با پیشرفتها در رشتههای مختلف علوم توانبخشی عنوان کرد و گفت: خدمت توانبخشی در سطوح بالایی خدمات درمانی قرار دارند و بیمارستانها باید از سایتهایی با خدمات توانبخشی ویژه برخوردار باشند.
رییس همایش سالیانه توانبخشی عصبی ابن سینا با یادآوری اینکه آمار سکته مغزی در آمریکا همچون بسیاری از کشورها سالانه ۸۰۰ هزار نفر است که ۲۰ درصد آنها دچار مرگ میشوند و مابقی بیش از دو سوم به خدمات توانبخشی نیاز دارند؛ این خدمات توانبخشی را در قالب چهار شکل برشمرد.
وی میانگین ابتلا به سکته مغزی در ایران را ۵۰ سال عنوان کرد و افزود: روزانه ۴۰۰ نفر در کشور دچار سکته مغزی میشوند و کاهش چشمگیر سن شیوع سکته مغزی در کشور هشداردهنده است و به همین دلیل توجه به توانبخشی سکته مغزی جزو ضروریات است.
دکتر جغتایی با تاکید بر اهمیت گسترش استروک یونیتها گفت: ارائه خدمات توانبخشی افراد بسیاری را به زندگی بر میگرداند.
وی با قدردانی از اقدامات کارگروههای تخصصی برای تهیه شناسنامه استاندارد و خدمات توانبخشی سکته حاد مغزی ابراز امیدواری کرد که با این اقدام شاهد بهبود وضعیت خدمت رسانی در حوزه توانبخشی باشیم.
مشاور وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در امور توانبخشی همچنین در خصوص Stroke penumbra area توضیحاتی ارائه کرد و مطالعات انجام شده در مورد استروک time post stroke را برشمرد.
این استاد نورو آناتومی و علوم اعصاب با بیان اینکه روشهای رایج در توانبخشی در کنار روشهای دیگر میتواند کمک کننده باشد، تصریح کرد که توانبخشی در موارد پیچیده نیازمند کار جمعی است که در صورت وجود هماهنگی در اقدامات حتما جواب مثبت در درمان افراد حاصل میشود.
وی با مقایسه Cell therapy با Rehabilitation تاکید کرد که Cell therapy نمیتواند جایگاه Rehabilitation را بگیرد.
دکتر جغتایی با اشاره به اینکه خدمات توانبخشی روز به روز افزایش مییابد ضمن معرفی مجله Basic and Clinical Neuroscience خاطرنشان کرد که از ارائه پیشنهادات صاحب نظران این حوزه در راستای اعتلای علمی استقبال میشود.
در ادامه مراسم سخنرانیهای مرتبط با سکته مغزی انجام شد.
دکتر اسماعیل ابراهیمی دکترای تخصصی فیزیوتراپی دانشگاه علوم پزشکی ایران با ارائه سخنرانی در مورد توانبخشی عصبی در ضایعات عصبی اکتسابی اظهار کرد: توانبخشی یک پدیده و روش تدریجی، بسیار آهسته و زمانبر است و یک تراپیست برای دستیابی به نتیجه مطلوب به صبر و شکیبایی در ارائه خدمات نیازمند است.
وی با ارائه توضیحاتی در مورد اهمیت neurorehabilitation و سازگاری عصب و عضله گفت: neurorehabilitation یک پدیده تدریجی و پیشرونده است که باید سازگاری در سیستم فرد ایجاد شود و لازم است ایجاد سازگاری با توجه به نیاز بیمار، تمرینات اکتیو، رعایت اقتصاد درمان باشد.
دکتر مجتبی کامیاب دکترای تخصصی ارتز و پروتز دانشگاه علوم پزشکی ایران سخنرانی خود را در مورد تدبیر درمانی در اسکولیوز غیرایدئوپاتیک با منشا اختلالات عصبی ارائه نمود و گفت: اسکولیوز ایدیوپاتیک با شیوع چهار تا شش درصد مورد توجه محققین و درمانگران در دو دهه اخیر بوده است که منجر به تولید پروتوکلهای درمانی نسبتا دقیق در این حوزه شده است اما اسکولیوز غیرایدیاپاتیک که بروزات بیماری در آن دارای تنوع زیادی بوده کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
دکتر سعیده مهرکیان دکتری تخصصی شنواییشناسی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تهران نیز در ادامه در مورد اختلالهای پردازش شنوایی در بیماران دچار سکته مغزی مطالبی بیان داشت و گفت: سکته مغزی به عنوان سومین عامل مرگ و میر و اولین علت ناتوانیها در جهان شناخته شده است و یکی از عوارض آن درگیری سیستم عصبی مرکزی ازجمله مسیرها و سطوح مختلف مربوط به پردازشهای شنوایی است که میتواند منجر به عملکرد ضعیف در پردازش های شنوایی دایکوتیک، ضعف در جهتیابی شنوایی و کاهش عملکرد در پردازشهای زمانی شود.
وی افزود: تقریبا از هر ۵ بیمار سکته مغزی یک نفر شکایت جدی از دشواری درک گفتار در حضور نویز دارد که ناشی از اختلال در پردازش زبان دریافتی و پردازش ناهنجار اصوات در مغز است.
سخنرانی بعدی با موضوع ضایعات اندام فوقانی در بیماران سکته مغزی به دکتر حسین صارمی از دانشگاه علوم پزشکی همدان اختصاص داشت.
دکتر حسین صارمی گفت: از آنجا که الگوی نوروماسکولر کارکرد در اندام فوقانی بسیار پیچیده است، بازگشت کارکرد اندام فوقانی در بیماران سکته مغزی پروگنوز خوبی ندارد و حدود یک سوم این بیماران اندام بدون کارکرد خواهند داشت.
وی خاطرنشان کرد که اقدامات ارتوپدی میتواند شامل بلوک عصبی با فنول، تزریق بوتاکس، رلیز کانترکچرها، ضعیف کردن عضالت اسپاستیک، ترانسفر تاندون عضالت دارای کارکرد جهت ایجاد تعادل در اندام آسیب دیده باشد.
دکتر بهنام الدین جامعی دکترای تخصصی آناتومی دانشگاه علوم پزشکی ایران، دکتر نورالدین جامعی، دکتر نورالدین نخستین انصاری، دکتر سعید فرقانی دکتری تخصصی آرتز و پروتز دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، دکتر ناهید جلیله وند دکترای تخصصی گفتاردرمانی دانشگاه علوم پزشکی ایران، دکتر صوفیا نقدی دکترای تخصصی فیزیوتراپی دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر مهیار معتقد متخصص مغز و اعصاب دانشگاه علوم پزشکی ابن سینا همدان و دکتر لیلا قلیچی دکتری تخصصی گفتاردرمانی دانشگاه علوم پزشکی ایران از دیگر سخنرانان این همایش بودند.