به گزارش روابط عمومی
دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
؛ به نقل از شبکه بهداشت و درمان شرق؛ دکتر غفاری کارشناس مسئول واحد پیشگیری و کنترل بیماری های غیر واگیر مرکز بهداشت شرق تهران در خصوص طرح کشوری پیشگیری و کنترل بیماری دیابت گفت: اقدامهایى که تاکنون براى کنترل بیمارى قند در کشور ما انجام شده است، محدود و بیشتر به درمانگاههاى تشخیصی، درمانى و آموزشى آن هم در سطح محدود منحصر بوده است.
وی ادامه داد: هدف از اجراى طرح کشورى پیشگیرى و کنترل بیمارى دیابت، مبارزه با این معضل جهانى درقالب اقدامهاى پیشگیرى اولیه، ثانویه و ثالثیه است که بصورت غربالگرى افراد در معرض خطر براى ابتلا به دیابت نوع ۲ و شناسایى بیماران انجام مىگیرد.
دکتر غفاری افزود: لزوم غربالگرى افراد در معرض خطر براى ابتلا به دیابت نوع ۲ بدین سبب است که این نوع دیابت شیوع بیشترى دارد (۹۰ تا %۹۵موارد دیابت) و درضمن بتدریج پیشرفت مىکند و این بیماران در عین وجود بیماری، بىعلامت هستند و یا فاقد علایم شدیدى مىباشند که موجب مراجعه به مرکز درمانى شود.درنتیجه در بسیارى از موارد، بیمارى تشخیص داده نمىشود.
وی اذعان داشت: طبق مطالعههاى علمی، حتى در کشورهاى داراى نظام پیشرفته مراقبتهاى بهداشتی، ۵۰% افراد مبتلا به دیابت از بیمارى خود اطلاع ندارند؛ یعنی، درمقابل هر فرد دیابتى که از بیمارى خود آگاه است، فرد دیابتى دیگرى وجود دارد که بیماریش تشخیص داده نشده است. درحالى که در دوران بىعلامتی، اختلال متابولیک ناشى از بالابودن گلوکز پلاسما وجود دارد و این افراد همچنان در معرض خطر عوارض ماکرو میکروواسکولار دیابت قرار دارند و بهطور معمول زمانى متوجه وجود بیمارى مىشوند که دچار عوارض ناتوانکننده مزمن دیابت نظیر پاى دیابتی، گانگرن پا، سکته مغزى یا قلبی، نارسایى کلیه و یا کورى شدهاند، درصورتى که با شناسایى بموقع این بیماران ازطریق غربالگرى افراد در معرض خطر و درمان بموقع و صحیح مىتوان از بروز این عوارض جلوگیرى کرد یا آنها را به تعویق انداخت. در همین راستا با اجرای طرح پیمایش ملی Dia care(مطالعه مشاهده ای جمعیت محور مراقبت دیابت درایران ) که کار مشترک ایران و شرکت سانوفی فرانسه می باشد در گروه سنی ۳۵ تا ۷۵ سال بیماران دیابتی شناسایی شده مورد ارزیابی و مراقبت قرار می گیرند.
دکتر لیدا غفاری در ادامه صحبت ها در خصوص چگونگی اجرای این طرح در مناطق شرق تهران گفت: در منطقه های ۱۲-۱۳-۱۴ و ۱۵ تهران که از مناطق استحفاظی مرکز بهداشت شرق تهران هستند نیز همزمان با سراسر کشور طرح در حال اجراست.. در این طرح که واحد مبارزه و پیشگیری از بیماری های غیر واگیر مرکز بهداشت شرق تهران با همکاری مرکز خدمات جامع سلامت شهری شهید جعفری و آزمایشگاه معاونت بهداشتی دانشگاه شهید بهشتی مجری آن هستند. پرسشنامه هاو اقدامات عملیاتی طرح در زنان و مردان محدوده سنی ۳۵ تا ۷۵ سال که حداقل ۳ ماه از تشخیص ابتلاء آنها به بیماری نوع ۲ می گذرد در ۶ خوشه ۱۲ نفری در حال بررسی است. این طرح تا به امروز در این محدوده تهران به پوشش ۶۰% رسیده و تا دستیابی به پوشش۱۰۰% طرح ادامه خواهد داشت.
انتهای پیام/