مدیر سلامت خانواده ،جمعیت و مدارس در خصوص سلامت باروری دانشگاه علوم پزشکی مشهد ابراز کرد: به منظور ترویج فرزندآوری و افزایش بارداری های ارادی و برنامه ریزی شده، در مراکز خدمات جامع سلامت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد، آموزش و مشاوره فرزندآوری به زنان واجد شرایط فرزند آوری ارایه می گردد.
دکتر قضاوی در گفتگو با وب دا با بیان اینکه جمعیت کشور در حال افزایش است اما آنچه که موجب نگرانی شده این است که رشد جمعیت کاهش یافته است، گفت: در صورت تداوم طولانی مدت روند کاهشی رشد جمعیت، رشد جمعیت صفر و پس از آن منفی و در نهایت جمعیت کشور شروع به کاهش می کند؛ از همین رو در راستای اجرایی سازی سیاست های کلی جمعیت و ارتقاء نرخ باروری کلی همراه با حفظ و ارتقاء سلامت مادر و کودک در حوزه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد برنامه های سلامت باروری با جدیت در حال اجرا می باشد.
وی با اشاره به اینکه در راستای اجرای برنامه های سلامت باروری و به منظور آشنایی جوانان و خانواده های آن ها با اهمیت ازدواج بهنگام و تشکیل خانواده، معیارهای صحیح انتخاب همسر، سلامت روانی، اجتماعی و معنوی در ازدواج، و پیشگیری از آسیب های اجتماعی، جلسات آموزشی، کارگاه و همایش با موضوع ترویج ازدواج سالم در جوانان برگزار می گردد، عنوان کرد: در سال۹۷، ۵۱۸۳۳ جوان طی برگزاری ۱۷ همایش، ۵۱ کارگاه آموزشی و ۴۴۱۶ جلسه آموزشی آموزش دیده اند و ۲۱۶۴۴ نفر از والدین جوانان، طی برگزاری ۵ همایش، ۹ کارگاه آموزشی و ۱۷۸۴ جلسه آموزشی با موضوع ازدواج سالم در شهرستان های تابعه این معاونت آموزش دیده اند.
وی با اشاره به اینکه همچنین ۲۲۲۸ نفر از کارکنان تحت پوشش، طی ۲۱۱ جلسه آموزشی برای آموزش به جوانان و والدین آنان آموزش دیده و توانمند شده اند، بیان کرد: علاوه براین برای زوجینی که در شرف ازدواج هستند نیز آموزش های هنگام ازدواج ارایه می گردد. کلاس های آموزش هنگام ازدواج با هدف افزایش دانش و مهارت زوجین در ابتدای شروع زندگی برای برقراری روابط عاطفی، اجتماعی و زناشویی مناسب با همسر در مراکز خدمات جامع سلامت منتخب، توسط مربیان دوره دیده برگزار می گردد.
مدیر سلامت خانواده ،جمعیت و مدارس در خصوص سلامت باروری دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه همچنین در این کلاس ها با نظر زوجین، مطالب کمک آموزشی مانند کتاب، لوح فشرده آموزشی و آموزش مجازی به آنان داده می شود، اظهار کرد: در سال۹۷، در ۲۵ مرکز خدمات جامع سلامت منتخب در۹ شهرستان تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد، آموزش های هنگام ازدواج، توسط مربیان آموزش دیده به ۳۶۴۳۴ زوج متقاضی ازدواج ارایه گردید . همچنین ۶۲۷۰۰ رسانه کمک آموزشی نیز به این زوجین اهدا گردیده است.
وی افزود: در راستای تاکید مقام معظم رهبری در مورد تقویت و تحکیم بنیان خانواده و کاهش طلاق و همچنین با عنایت به سند برنامه همکاری های مشترک بین دستگاهی، آموزش و مشاوره هنگام ازدواج که از مصوبات کارگروه ملی کنترل و کاهش طلاق در شورای انقلاب فرهنگی می باشد؛ قرار است پس از انجام هماهنگی های لازم، زمان این کلاس ها از ۲ به ۶ ساعت ارتقاء یابد و در این چارچوب، علاوه بر بهداشت و سلامت جنسی، موضوعات آموزشی حقوق زوجین، اخلاق و احکام و روانشناسی خانواده با همکاری دستگاه های دادگستری، سازمان تبلیغات اسلامی و بهزیستی به زوجین ارایه خواهد گردید.
توجه به سلامت مادران در حفظ بنیاد خانواده
وی با اشاره به اینکه ضمن تشویق خانواده ها به فرزندآوری، با توجه به اهمیت سلامت مادران در حفظ بنیاد خانواده، در برخی موارد که بدلیل ابتلا خانم به بیماری یا وجود شرایط خاص نیاز است بارداری تا زمان بهبودی نسبی به تعویق افتد، در صورت تمایل آنان مشاوره و خدمات فاصله گذاری بین تولد فرزندان ارایه می گردد و پس از کنترل بیماری، با این افراد در زمینه فرزندآوری مشاوره انجام می شود، بیان کرد: در این بین، تعدادی از زوجین، علیرغم تمایل و اقدام برای فرزنداوری، متاسفانه صاحب فرزند نمی شوند.
حدود ۲۰ درصد از زوجین از ناباروری رنج می برند
مدیر سلامت خانواده ،جمعیت و مدارس در خصوص سلامت باروری دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه بر اساس مطالعات انجام شده در کشور حدود ۲۰ درصد از زوجین در کشور از ناباروری رنج می برند، تصریح کرد: حل مشکل ناباروری این زوجین و موفقیت آنان در فرزندآوری می تواند موجب افزایش نرخ باروری کلی و ارتقاء سلامت زوجین نابارور و خانواده های آنان در ابعاد جسمی، اجتماعی و روانی گردد.
وی گفت: در این راستا در مراکز خدمات جامع سلامت تحت پوشش، ضمن آموزش و اطلاع رسانی در زمینه عوامل مستعد کننده ناباروری و پیشگیری از آن، کتابچه های سن و ناباروری، شیوه زندگی و ناباروری، آندومتریوز و ناباروری، تخمدان پلی کیستیک و ناباروری به گروه های هدف اهدا می گردد؛ همچنین زوجین از نظر ناباروری مورد ارزیابی قرار گرفته و در صورت نیاز، جهت تشخیص زودرس و اقدامات لازم و بموقع به سطوح تخصصی بالاتر ارجاع می شوند.
بیش از ۵ هزار زن در معرض خطر ناباروری هستند
دکتر قضاوی با بیان اینکه در سال ۹۷، تعداد ۵۶۷۵ نفر از زنان در معرض خطر مشکوک به ناباروری مورد ارزیابی قرار گرفته اند، بیان کرد: همچنین ۱۶۵۷۹۱ نفر از زنان همسردار مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت تحت پوشش در زمینه عوامل مستعد کننده ناباروری و راه های پیشگیری آموزش دیده اند و ۱۱۱۴۷۰ جلد کتاب در زمینه پیشگیری از ناباروری و فرزندآوری به گروه های هدف، توزیع شده است.
مراقبت از مادران در مراحل مختلف بارداری
وی با اشاره به اینکه مراقبت های با کفایت مادران در دوران پیش از بارداری، دوران بارداری، زایمان و پس از زایمان راهکاری موثر در به ثمر رساندن یک بارداری سالم و تامین سلامت مادر و نوزاد و در نهایت افزایش فرزندآوری و ارتقاء نرخ باروری کلی می باشد، ادامه داد: در سال ۹۷، در مراکز خدمات جامع سلامت تحت پوشش برای ۱۳۰۱۴۳ نفر از زنان مراجعه کننده، پرونده پیش از بارداری تشکیل و مراقبت های لازم انجام شده است.
مدیر سلامت خانواده ،جمعیت و مدارس در خصوص سلامت باروری دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه همچنین ۸۱۴۶۸ مادر باردار، تحت مراقبت های دوران بارداری و برای ۹۳۰۶۱ نفر مراقبت های پس از زایمان انجام شده است،عنوان کرد:در این برنامه علاوه بر انجام مراقبت های روتین مادران توصیه های لازم جهت داشتن دوران بارداری سالم به مادران ارایه می گردد.همچنین برای ۳۲۱۰ مادر باردار و شیرده نیازمند و مبتلا به سوء تغذیه، با همکاری دستگاههای مرتبط حمایت های غذایی و تخصیص سبدهای غذایی ماهانه صورت گرفته است.
آشنایی با فرایند زایمان طبیعی و خطرات سزارین
دکتر قضاوی با بیان اینکه از آنجا که سزارین می تواند یکی از عوامل محدود کننده فرزندآوری بعدی در خانواده ها باشد، کلاس های آمادگی زایمان طبیعی برای مادران باردار با هدف آشنایی آن ها با فرایند زایمان طبیعی و مزایای آن و خطرات سزارین های بدون اندیکاسیون برگزار می گردد، بیان کرد: این کلاس ها از طریق آموزش، آگاهی و توانمند سازی مادران، نقش مهمی در حمایت از مادر و کاهش ترس از درد زایمان، سازگار شدن با تغییرات این دوران، انتخاب زایمان طبیعی و نهایتاً تجربه ای خوشایند از بارداری، زایمان و فرزندآوری مجدد دارد.
وی گفت: در حال حاضر ۳۲ کلاس آمادگی برای زایمان در شهرستان های تحت پوشش این دانشگاه وجود دارد و در سال۹۷ تعداد ۵۷۴۹ مادر باردار در کلاس های آمادگی برای زایمان در مراکز خدمات جامع سلامت منتخب شرکت کرده اند. همچنین به منظور تربیت مربی این کلاس ها، تعداد ۶۰ نفر از ماماهای دانشگاه طی دو دوره آموزشی ۶۰ ساعته در سال ۹۷، تحت آموزش های لازم قرار گرفته اند.
{jcomments on}