دانشگاه صنعتی شریف بیش از یک دهه قبل ضرورت حرکت به سمت نسل سوم و چهارم دانشگاه ها را احساس نمود. در این راستا جهت استفاده از دانش برای حل مسایل اساسی کشور و ثروت آفرینی از طریق نوآوری، زنجیره دانش تا ارزش را طرح ریزی نمود. یکی از حلقههای مهم این زنجیره، ایجاد مجتمع خدمات فناوری به عنوان محلی برای ارائه خدمات فناورانه به صنایع کشور میباشد. درحال حاضر ۱۵ هسته پژوهشی، ۴۰ دفتر و ۱۴ مرکز خدمات فناوری در این مجتمع فعالیت مینمایند.
یکی از مراکز فعال در این مجتمع، مرکز خدمات فناوری توسعه محصول صنعتی شریف میباشد که پس از انجام چندین پروژه صنعتی و ملی، توسط دکتر جمال ارغوانی هادی از دانشکده مهندسی مکانیک و دکتر سید عباس موسوی از دانشکده مهندسی شیمی و نفت در سال ۱۳۹۵ تاسیس گردیده است. رسالت این مرکز، طراحی و توسعه محصولات صنعتی فناورانه با تکیه بر کار تیمی منسجم و همکاریهای بین رشتهای میباشد.
دکتر جمال ارغوانی هادی عضو هیات علمی دانشگاه و مسئول پروژه پکرهای متورم شونده قابل بازیافت طی گفتگویی در این باره گفت: یکی از نیازهای مهم شناسایی شده در کشور در سال ۱۳۹۴ ابزارهای مسدودکننده درون چاهی برای تعمیرات چاههای نفت بود که با اعمال تحریمها علیه کشور و خروج شرکتهای مطرح نفتی خارجی از ایران شدت یافته بود.
وی افزود: مرکز توسعه محصول پس از مطالعات امکان سنجی منسجم و شناسایی ردههای مختلف تکنولوژی به کار رفته دراین ابزارها، طراحی و ساخت ابزارهای پیشرفته فوق را امکان پذیر تشخیص داد و طی قراردادی با شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب در آبان ۱۳۹۵ به طور جدی طراحی مستقیم و ساخت انواع پروتوتایپهای موردنیاز را آغاز نمود.
دکتر ارغوانی گفت: با توجه به عدم امکان تامین نمونه خارجی، مهندسی معکوس امکان پذیر نبود و روش طراحی مستقیم در پیش گرفته شد. حجم عمدهای از فعالیتهای طراحی از جمله طراحی اجزا و مکانیزمهای مختلف ابزار، ماشین آلات خاص تولید، انواع جیگ، فیکسچر و قالبهای خاص، کلیه تجهیزات تست مورد نیاز و طراحی الاستومرهای پیشرفته مهندسی تا پایان سال ۱۳۹۵ انجام گرفت.
مدیر مرکز توسعه محصول شریف افزود: با شروع سال ۱۳۹۶ ساخت تجهیزات و پروتوتایپهای اولیه محصول انجام گردید و اولین تست ابزار در اندازه ۵ اینچ در اوایل تابستان ۱۳۹۶ با موفقیت انجام گرفت و تا پایان سال ۹۶ تستهای ابزار در اندازه ۷ اینچ نیز به نتیجه رسید. با شروع سال ۱۳۹۷ نمونههای اصلی ابزار ساخته شد و مطابق استانداردهای API و ISO مورد تست و ارزیابی و تایید نهایی (مرداد ۹۷) قرار گرفت. بدین ترتیب تمهیدات مورد نیاز برای انجام تستهای میدانی در چند حلقه چاه پیگیری گردید و اولین تست میدانی در یک حلقه چاه واقع در میدان نفتی اهواز با عملیات اسیدکاری انتخابی در عمق ۲۷۷۵ متری در لوله جداری ۷ اینچ با موفقیت کامل و افزایش تولید قابل توجه انجام گرفت. تاکنون شش عملیات اسیدکاری انتخابی با درصد موفقیت ۱۰۰% در میادین نفتی اهواز، مارون، رگ سفید گچساران و رگ سفید آغاجاری با استفاده از پکر ۱۲۵/۲ اینچ در لوله آستری ۷ اینچ انجام گردیده است.
عضو هیات علمی دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه صنعتی شریف افزود: با شروع سال ۱۳۹۸ و نامگذاری این سال به نام "رونق تولید"، خط تولید پکرهای متورم شونده قابل بازیافت اجرا گردید و تولید انبوه این ابزار در حال انجام می باشد. با توجه به دستیابی به فناوریهای کلیدی این محصول، طیف گسترده ای از محصولات با تکنولوژی مشابه از جمله پکرهای متورم شونده قابل بازیافت در سایزهای ۱۲۵/۲ ، ۵/۲ ، ۷۵/۲ و ۳ اینچ، ابزار نصب هیدرولیک، پلاگهای متورم شونده قابل بازیافت و ابزارهای جانبی، کیتهای ریدرس و انواع خدمات تست ابزارهای درون چاهی و ریدرس این ابزارها در حال ارائه میباشد. با توجه به بومی بودن دانش طراحی و ساخت، امکان ارائه محصول در اندازههای سفارشی و مطابق نیاز مشتری وجود دارد. همچنین دستیابی به فرمولاسیون خاص الاستومر مورد استفاده در این ابزار، ارائه انواع محصولات الاستومری صنعت نفت و گاز و پتروشیمی کشور را مقدور نموده است.
وی در پایان خاطر نشان کرد: مرکز توسعه محصول شریف آماده ارائه خدمت و محصول به کلیه شرکتهای داخلی و خارجی می باشد و متقاضیان میتوانند جهت کسب اطلاعات بیشتر به وب سایت مرکز توسعه محصول صنعتی شریف به آدرس spdc.sharif.ir مراجعه نمایند.