بنیانگذار هیپنوتیزم جدید در ایران، در خصوص پیشرفتهای نظری و عملی این دانش، ششمین کنگره بینالمللی این دانش در مشهد، دستاوردها و افتخارات دانشگاه علوم پزشکی مشهد در این زمینه، جایگاه ایران در بین کشورهای منطقه و جهان در زمینهی هیپنوتیزم علمی و نیز جراحیهایی که برای نخستین بار در سطح جهان در دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شده است با وبدا گفتگو کرد.
دکتر مهدی فتحی در آغاز این گفتگو به تبیین مفاد و محورهای ششمین کنگرهی بینالمللی هیپنوتیزم و اولین کنگره آسیایی هیپنوتیزم که ۲۳ تا ۲۶ مهرماه در مشهد مقدس برگزار میشود پرداخت.
حضور اندیشمندان ۲۲ کشور جهان در مشهد
فلوشیپ فوق تخصص بیهوشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد گفت: مفتخریم که به نام دانشگاه علوم پزشکی مشهد، ششمین کنگره بینالمللی هیپنوتیزم را با شرکت ۲۲ کشور از ۵ قارهی جهان در مشهد برگزار میکنیم.
وی ادامه داد: تمام انجمنهای هیپنوتیزم مطرح دنیا در این کنگره حضور دارند و از این جهت، این کنگره میتواند جهانی نامیده شود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در پاسخ به این سوال که چگونه امتیاز برگزاری این کنگره به ایران و دانشگاه علوم پزشکی مشهد داده شده است گفت: دانشگاه علوم پزشکی مشهد به نمایندگی از جمهوری اسلامی ایران، بیشترین مقالات علمی، بیشترین پژوهشها و تعدادی از نخستین اعمال جراحی هیپنوتیزمی جهان را به جامعهی جهانی هیپنوتیزم ارائه داده و به این جهت، انجمن جهانی هیپنوتیزم، امتیاز برگزاری این کنگره و نیر ریاست انجمن آسیایی هیپنوتیزم را به ایران و دانشگاه علوم پزشکی مشهد اعطا کرده است.
دکتر فتحی با یادآوری اینکه در کنگرهی امسال از انجمن آسیایی هیپنوتیزم به طور رسمی، رونمایی میشود گفت: در تابستان گذشته و در کنگرهی جهانی هیپنوتیزم در کانادا، این تصمیم به تصویب انجمن بینالمللی رسید و امسال در کنگرهی مشهد، این تصمیم به عمل میپیوندد و انجمن آسیایی هیپنوتیزم که ریاست آن برای مدت سه سال به ایران اعطا شده، رونمایی میشود.
این پژوهشگر جهانی هیپنوتیزم با یادآوری اینکه تا کنون حضور ۲۲ کشور جهان در این کنگره قطعی شده است گفت: کشورهای چین، اندونزی، ژاپن، هند، ارمنستان و ترکیه از آسیا، سوئد، سوئیس، بلژیک، آلمان، فرانسه، اتریش، لهستان، فنلاند و دانمارک از اروپا، اروگوئه و مکزیک از آمریکای مرکزی و جنوبی و کشور آفریقای جنوبی از قارهی آفریقا از جمله شرکت کنندگان در این کنگره هستند که وزن و جایگاه علمی این مجمع بزرگ علمی و موقعیت ایران را در این دانش به خوبی نشان میدهد.
وی گفت: تا کنون ۸۰ سخنران و ۱۶۰ مهمان خارجی، حضورشان قطعی شده و تعداد مقالات رسیده، همچنان رو به افزایش است و پیش بینی میشود تعداد مقالات از یکصد و پنجاه مقاله هم فراتر برود.
دکتر فتحی در خصوص برنامههای کنگره گفت: در این کنگره، سخنرانی، پنل و کارگاههای آموزشی خواهیم داشت که به صورت عملی و توسط استادان خارجی دعوت شده به کنگره، برگزار خواهد شد.
ایران جزو ۵ کشور مطرح دنیا در زمینهی هیپنوتیزم است
وی با بیان اینکه ایران جزو ۵ کشور مطرح دنیا در زمینهی هیپنوتیزم است یادآور شد: معیارهایی که توسط انجمن بینالمللی هیپنوتیزم برای رتبهبندی کشورها در نظر گرفته شده، تعداد پژوهشها، مقالات علمی، درمانها و جراحیهای انجام شده بوده که جایگاه ایران را به خاطر داشتن امتیازات بالا به مقام پنجم دنیا ارتقا داده است.
وی همچنین اظهار داشت: ۱۴ انجمن هیپنوتیزم معتبر دنیا، رئیس انجمن بینالمللی و ۵ نفر از اعضای هیات رئیسهی این انجمن در کنگرهی مشهد حضور دارند تا بر اهمیت و نقش هیپنوتیزم در تحول پزشکی امروز جهان بخصوص در زمینهی جراحیها تاکید کنند.
انجام جراحی زنده به کمک هیپنوتیزم
وی تاکید کرد: قسمت جالب توجه و با اهمیت کنگره، انجام جراحی زنده به کمک هیپنوتیزم خواهد بود که توسط اینجانب در محضر استادان بزرگ این فن و محققین جهانی هیپنوتیزم انجام میشود.
وی افزود: نوع و جزئیات این جراحی هنوز قطعی نشده ولی احتمالا در بخش پوست یا ارتوپدی خواهد بود.
رئیس انجمن آسیایی هیپنوتیزم در خصوص اعمال جراحی که برای اولین بار در سطح جهان در مشهد به کمک هیپنوتیزم انجام شده گفت: خارج کردن پلاک فلزی از داخل دست، ترمیم رباط زانو، کورتاژ، کاشت مو و جراحی ترمیم دو طرفهی پلک که جزو دردناکترین اعمال جراحی است همگی برای اولین بار در جهان در دانشگاه علوم پزشکی مشهد و با همکاری جراحان برجستهی دانشگاه با کمک هیپنوتیزم و بدون بیهوشی انجام شده است.
بنیانگذار دانش هیپنوتیزم جدید ایران افزود: جراحیهای زیادی در دندانپزشکی، درمان ریشه دندان، بیوبسی دهان، جراحی کیسه صفرا، برداشتن تودهی چربی، هموروئید، فتق، و مهمتر از همه، زایمان طبیعی بدون درد با کمک هیپنوتیزم انجام گرفته که تعداد آنها بسیار زیاد است و حتی در یک مورد، خطا دیده نشده است.
وی تاکید کرد: تمام این جراحیها در قالب پژوهشهای تثبیت شده در دانشگاه انجام گرفته و از جمله، بیشترین تعداد زایمان طبیعی بدون درد با هیپنوتیزم در سطح آسیا در مشهد انجام شده است.
مشهد قطب هیپنوتیزم در آسیا نام گرفته است
دکتر فتحی گفت: از نظر تالیفات، کتب منتشر شده و مقالات در سطوح علمی در زمینهی هیپنوتیزم نیز ایران از وضعیت بسیار خوبی برخوردار است و بنا به جهات پیش گفته، مشهد که قطب هیپنوتیزم در آسیا نام گرفته برای برگزاری این گردهمایی بزرگ علمی در نظر گرفته شده است.
وی اضافه کرد: در هیچ دانشگاهی در ایران و آسیا به اندازه دانشگاه علوم پزشکی مشهد تحقیق و پژوهش در این زمینه صورت نگرفته و بجز چند دانشگاه در غرب، این جایگاه در سطح جهان نیز برای ایران محفوظ است.
وی هدف از برگزاری این کنگره را تبادلات و تعاملات علمی در زمینهی بکارگیری هیپپنوتیزم در بالین، بخصوص در روانپزشکی، طب عمومی، زایمان بیدرد، ورزش، دندانپزشکی، روان درمانی، کاربرد فناوریهای نوین در هیپنوتیزم، درمان بیماریهای مغز و اعصاب و مبانی نظری این دانش برشمرد و گفت: بخشی از فعالیتهایی که منجر به گسترش دانش نظری و عملی این فن گردیده از طریق دانشگاه و برخی نیز توسط انجمن هیپنوتیزم بالینی ایران صورت گرفته است.
هیپنوتیزم به برنامهی آموزشی ۷ رشتهی آموزشی وارد شده است
رئیس انجمن هیپنوتیزم خراسان رضوی گفت: با پیگیریهای انجام شده و حمایتهای دانشگاه علوم پزشکی مشهد در حال حاضر هیپنوتیزم به برنامهی آموزشی ۷ رشتهی طب مکمل، روانپزشکی، پزشکی عمومی، فلوشیپ رواندرمانی، فلوشیپ بیهوشی درد، مامایی و روانشناسی وارد شده است که در تمام این رشتهها باید آموزش داده شود اگر چه در برخی رشتهها واحد اختیاری دارد.
وی همچنین بیان داشت: در قالب برنامههای مدون بازآموزی پزشکان نیز واحدهایی برای آموزش گنجانده شده که امتیاز بازآموزی برای پزشکان دارد و این موضوع، مورد تصویب وزارت بهداشت و درمان هم قرار گرفته است.
وی ادامه داد: در همین راستا تا کنون یکصد ساعت برای پزشکان مختلف، دورههای بازآموزی برگزار گردیده و علاوه بر اینکه تعداد زیادی محتوای چند رسانهای توسط دانشگاه تدوین و در سایت آپارات و سایت دانشگاه بارگذاری شده است دورههای متعدد دیگری نیز به صورت آزاد یا حضور اختیاری نیز در اقصا نقاط استان و کشور برای پزشکان و سایر علاقهمندان برگزار گردیده است.
دبیر انجمن هیپنوتیزم بالینی ایران، برگزاری سمینارهای متعدد ملی و منطقهای در نظامپزشکیهای استانی، کارگاههای آموزشی در استانهای مختلف در دانشگاههای علوم پزشکی و چندین کنفرانس علمی و گردهمایی دانشگاهی در این زمینه را از جمله برنامههایی دانست که توسط انجمن هیپنوتیزم بالینی ایران به اجرا درآمده است.
دکتر فتحی در زمینهی پژوهشهایی که خود یا همکارانش در این دانش به انجام رساندهاند گفت: انجام آندوسکوپی با کمک هیپنوتیزم برای بیمارانی که قادر به تحمل عوارض این عمل نیستند در قالب یک مقالهی علمی تدوین شده و نتایج آن منتشر گردیده است است.
نگاهی جدید در تئوری هدایت عصبی از مهمترین پژوهش ها در زمینه هیپنوتیزم
وی افزود: مهمترین پژوهشی که تا کنون صورت گرفته، نگاهی جدید در تئوری هدایت عصبی است که به گفتهی برخی محققین کانادایی، این تحقیق، علوم عصبشناختی جهان را بکلی متحول خواهد کرد.
این پژوهشگر هیپنوتیزم گفت: در این تحقیق، اثبات شده که هیپنوتیزم نه تنها هدایت عصب را کُند نمیکند بلکه بر سرعت و شدت آن میافزاید بنا بر این بر خلاف تصور جامعهی جهانی پزشکی که بیدردی هیپنوتیزم را نشانهی توقف هدایت عصبی میدانستند این احساس بیدردی نمیتواند مربوط به اعصاب محیطی باشد بلکه باید علت آن را در فعل و انفعالات مغزی جستجو کرد.
بنیانگذار هیپنوتیزم جدید در ایران تاکید کرد: جراحیهایی که با کمک هیپنوتیزم انجام دادهایم همگی بدون استفاده از دارو و بدون بیهوشی بوده و جالب اینکه حتی پس از عمل جراحی نیز بیمار، دردی احساس نمیکرده است که این امر، به گفتهی برخی پژوهشگران ایران و جهان، منشا یک تحول در علوم عصبشناختی شده است.
فلوشیپ فوق تخصص بیهوشی دانشگاه علوم پزشکی مشهد به تشریح فرضیهی خود در این زمینه پرداخت و گفت: ایدهی من این است که کانونهایی در مغز هستند که مسئولیت بیدردی بدون بیهوشی را بر عهده دارند، ما جایگاه این کانونها را به درستی نمیدانیم و اعتقاد دارم که اگر این کانونها را بتوانیم همزمان با انجام هیپنوتیزم از طریق اسکن مغزی شناسایی کنیم، قادر به کنترل بیشتر آنها خواهیم بود و شاید روزی فرا برسد که دیگر بیماران را برای جراحی، بیهوش نکنیم.
وی همچنین به تحقیق دیگری اشاره کرد که در همین زمینه توسط خود وی انجام گرفته و نتایج آن در دست انتشار است.
وی در این خصوص گفت: به نظر میرسد مارکتهای شیمیایی در خون با عمل هیپنوتیزم، تغییر میکنند و این تغییرات به نوبهی خود به بیدردی بیمار میانجامد.
وی ادامه داد: به دلیل همین تغییرات است که حتی پس از جراحی و بعد از پایان هیپنوتیزم هم بیمار دردی احساس نمیکند. به همین جهت توصیه کردهایم که هیپنوتیزم را جزو برنامهی قبل از جراحی با بیهوشی قرار دهند تا بیماران پس از عمل از درد و رنج آسوده باشند.
{jcomments on}