کارشناس مسئول بیماری های واگیردار شهرستان بویراحمد، گفت: با توجه به بارندگی های اخیر، شروع فصل بهار، گرم شدن هوا، کاهش هزینههای مربوط به بیماری و ارتقاء شاخصهای سلامتی در کشور توجه به بیماری های منتقله از آب و غذا
از اهمیت بالایی برخوردار است.
به گزارش روابط عمومی مرکز بهداشت شهید دامیده شهرستان بویراحمد؛ علی کرمی افزود:
عفونت ناشی از غذا با خوردن غذا و آشامیدنی که قبلا به یک سم نظیر
میکروب، ویروس یا انگل آلوده می شوند و معمولا در ۲۴ تا ۴۸ ساعت بدون هیچگونه مداخله پزشکی بهبود مییابند.
وی عنوان کرد: اگر دو نفر یا بیشتر از یک غذا یا آشامیدنی مشترک استفاده کرده و علائم بالینی مشترکی داشته باشند طغیان بیماری منتقله از غذا اتفاق افتاده است و اغلب افراد با نشانه های
بالینی اسهال، تهوع، استفراغ و کرامپهای شکمی به پزشک مراجعه می کنند.
وی ادامه داد: این عفونت ها از دو راه تهاجم و تکثیر به لایههای مخاطی روده و سایر بافتها (شیگلا) و
تکثیر در داخل لومن توسط
باکتریها(یبریوکلرا و
E.Col
) و توکسین روده را
آزاد
میکنند.
کارشناس مسئول بیماری های واگیر شهرستان بویراحمد، افزود:
منبع این
مسمومیت ها سموم باکتریایی،
مواد شیمیایی،
سموم طبیعی در گیاهان،
سموم با منشاء حیوانات و قارچ ها می باشد.
وی افزود: ارتقاء آموزشهای عمومی در مورد راههای پیشگیری از بیماریهای منتقله از غذا به منظور کاهش ابتلاء،
هزینههای کنترل، مرگ و میر ناشی از بیماریهای منتقله از غذا
و
افزایش هماهنگی و مشارکت بخشهای خصوصی و دولتی جهت تشخیص آزمایشگاهی صورت می پذیرد.
وی اصول کلی پیشگیری از بیماری های منتقله از غذا را این گونه عنوان کرد:
بازرسی گوشت(باید غذاهای تهیه شده از حیوانات عاری از آلودگی باشد)، بهداشت شخصی مخصوصا کسانی که در کار تهیه مواد خوراکی مورد نیاز( حمل و نقل، آمادهسازی و پختن ) هستند، کسانی که دارای زخمهای عفونی، جوش صورت و دمل، اسهال ساده، اسهال خونی و عفونت حلق هستند تا درمان کامل باید از تهیه و توزیع مواد غذایی کنار گذاشته شوند.
وی خاطرنشان کرد:
استفاده از دستکش در حین تهیه غذا، نگهداری غذا در یخچال (تکثیر میکروبها و تولید
توکسین جلوگیری شود) و
بهترین
دستور طلایی برای بهداشت مواد خوراکی « پختن و در همان روز خوردن » است.
کرمی افزود: روش مناسبی برای فرآوری غذا تهیه شود از جمله غذا کاملا پخته و در اسرع وقت مصرف شود، غذای پخته شده به دقت نگهداری، از تماس با موادغذایی خام جلوگیری و در هنگام استفاده مجدد از آن کاملا گرم شود.
وی در پایان یادآور شد: در هنگام تهیه غذا دست ها را بطور مکرر بشویید، نظافت
آشپزخانه از اهمیت بالایی برخوردار است، غذاها را از در دسترس حشرات، جوندگان و سایر حیوانات دور نگه دارید و برای تهیه غذا از آب سالم استفاده نمائید.۷-۵