نشست رئیسان موسسه های تحقیقاتی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با دکتر محمدباقر نوبخت معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور شامگاه شنبه ۶ بهمن سال جاری در موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی برگزار شد. دکتر کاظم خاوازی معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در این نشست ضمن ارائه گزارشی از اثربخشی تحقیقات کشاورزی، خواستار توجه بیشتر به اعتبارات بودجه ای این سازمان در توسعه امر پژوهش آموزش و ترویج کشاورزی شد.
دکتر خاوازی معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی ماموریت این سازمان را در پشتیبانی علمی از کشاورزی کشور مهم دانست و اجرای آن را
در موضوعات متنوعی از جمله تولید دانش، انتقال دانش به بهره برداران بخش، تولید محصولات حاکمیتی نیازمند مراقبت های علمی ویژه، شناسایی و پایش منابع پایه، حفظ ذخایر ژنتیکی و مشارکت علمی در سیاستگذاری کشاورزی و منابع طبیعی برشمرد.
وی با اعلام این مطلب که این سازمان دارای ۲۰ موسسه تحقیقاتی و ۱ موسسه آموزش و ترویج کشاورزی است، توضیحاتی پیرامون ساختار و قدمت موسسه های تحقیقاتی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی بیان داشت. رئیس سازمان با معرفی موسسه تحقیقاتی علوم شیلاتی ایران به عنوان قدیمی ترین موسسه این سازمان با قدمت یکصدساله، خاطر نشان ساخت هر یک از موسسه های تحقیقاتی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی علاوه بر وظیفه پژوهش، همزمان ۶ وظیفه دیگر را در حوزه های ماموریتی حاکمیتی دنبال می کند.
دکتر خاوازی در ادامه سخنان خود پیرامون معرفی دستاوردهای مهم و اثربخش محققان این سازمان، مهارکشند قرمز در خلیج فارس و نجات معیشت آبزی پروران را از جمله نقش آفرینی مهم موسسه علوم شیلاتی در مقاطع حساس زمانی در زمینه پایش اکولوژیک منابع آبی دانست. ارائه مولدین اولیه آبزیان قزل آلای رنگین کمان و میگو عاری از بیماری خاص و اثر شگرف تجاری سازی آن در جلوگیری از خروج ارز در کشور از دیگر دستاوردهای پرافتخار این موسسه است که در سخنان دکتر خاوازی به آن اشاره شد.
رئیس سازمان با اشاره به گستردگی وظایف موسسه گیاه پزشکی کشور، شناسایی هر آفت یا عامل بیماری زای جدید در کمتر از ۳ روز را از جمله توانمندی های علمی محققان این موسسه نام برد و از جمله اثربخشی تحقیقات این موسسه را در کاهش
دز مصرفی سم دلتامترین علیه سن گندم به میزان ۴۰ درصد اعلام داشت. معرفی آفت کش های مناسب جایگزین برای ۸ آفت کش پرخطر در کشور و ارزیابی و بررسی ۳۱۷برند- فرمول آفت کش و رد ۱۵ مورد از آن ها، از دیگر وظایف مهم حاکمیتی این موسسه در بررسی و کارایی و کنترل کیفی سموم و آفت کش ها بوده است.
دکتر خاوازی با اشاره به اثربخشی تحقیقات موسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر در معرفی ارقام جدید در کشاورزی،اعلام داشت که با تلاش محققان این موسسه ۱۰۰ درصد بذور گواهی شده گندم، جو، تریتیکاله، سویا، کنجد، گلرنگ، سورگوم، ارزن و انواع لوبیای مورد نیاز کشور از ارقام داخلی تامین می شود. وی با اشاره به اثربخشی ارقام جدید در افزایش عملکرد محصولات زراعی، صرفه جویی ۲/۷
میلیارد مترمکعب در مصرف آب را مرهون کاشت تنها دو رقم جدید گندم با نام های
"
سیروان
"
و
"
پیشگام
"
دانست که توسط محققان این موسسه به کشاورزان معرفی شده است.
رئیس سازمان با اشاره به تغییر اقلیم و محدودیت های ناشی از آن در کشاورزی، اهمیت تحقیقات انجام شده توسط موسسه تحقیقات دیم کشاورزی کشور را یادآور شد و اعلام داشت بیش از ۸۸ درصد از سطح زیر کشت اقلیم نیمه گرمسیری و بیش از ۵۱ درصد اقلیم سرد و معتدل سطح زیر کشت
به ارقام اصلاح شده گندم این موسسه تعلق دارد. دکتر خاوازی در بیان دستاوردهای اثربخش موسسه تحقیقات علوم باغبانی این سازمان، از جمله به اصلاح و معرفی ۹ رقم جدید باغی و تولید بیش از ۲۵هزار اصله هسته اولیه نهال سالم اشاره داشت.
دکتر خاوازی با اشاره به اهمیت وظایف موسسه های تحقیقاتی تک محصولی این سازمان، از جمله موسسه تحقیقات برنج کشور در تامین غذای مردم ، معرفی ۵۲ رقم برنج و تولید بیش از ۱۵۰۰ تن بذور گواهی شده طارم و هاشمی را که معادل ۹۸ میلیارد تومان درآمدزایی برای کشاورزان به همراه داشته است از جمله موفقیت های این موسسه مهم برشمرد.
بیان دستاوردهای شاخص موسسه های تحقیقات پنبه کشور، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، موسسه تحقیقات خاک و آب، مرکز ملی شوری کشور، موسسه تحقیقات بین المللی تاسماهیان دریای خزر، موسسه تحقیقات جنگل ها
و مراتع، پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری، موسسه تحقیقات علوم دامی، موسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال، مرکز تحقیقات ابریشم
و موسسه ترویج و آموزش کشاورزی از دیگر بخش های سخنان رئیس سازمان بود.
دکتر خاوازی در بخش پایانی سخنان خود با ارائه مقایسه ای از اعتبارات هزینه ای سایر نهادهای پژوهشی در کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی را با توجه به اهمیت نقش آفرینی در امنیت غذایی و گستردگی وظایف حاکمیتی را نیازمند توجه بیشتر در ارتقای جایگاه تخصیص منابع بودجه ای دانست و ابراز امیدواری کرد با حمایت دولت و سرمایه گذاری در امر پژوهش کشاورزی بتوان مولفه های ایجاد خودکفایی در کشور را مستحکم و نفوذناپذیر ساخت.
دکتر محمدباقر نوبخت معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان برنامه
و بودجه کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی را بخش تحقیقاتیِ مهم وزارت جهادکشاورزی خواند که فعالیت های آن به لحاظ دربرگیری موسسه تحقیقات، واکسن و سرم سازی رازی به عنوان یک موسسه با قدمت تاریخی و پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ایران به عنوان یک نهاد پژوهشی پیشرو در فناوری های نوین، حائز اهمیت و قابل ملاحظه است.
وی با اشاره به تبصره
۲۱
لایحه بودجه
۹۸
، هدف از نگارش این بند را انحلال و یا ادغام موسسه های تحقیقاتی وزارت جهاد کشاورزی ندانسته و با توجه به دغدغه های موجود پیرامون این موضوع، مفهوم این تبصره را نیازمند توضیح بیشتر دانست.
دکتر نوبخت با علام این مطلب که مقرر شده است از بودجه دستگاههایی که کار موازی انجام میدهند، کاسته شود و در جای مورد نیاز صرف شود، خاطرنشان ساخت طبق این تبصره لایحه بودجه قرار نیست اعتبارات بخشهای تحقیقاتی که نتایج امور آن ها برای کشور ثمربخش است، تقلیل داشته باشد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور با اشاره به ضرورت اصلاح ساختاری به منظور تحقق کاهش سقف بودجه، اعلام داشت موضوع تبصره
۲۱
لایحه بودجه
۹۸
به هیچ عنوان موسسه های اثربخش وزارت جهادکشاورزی را که موجب ارتقای امنیت غذایی و تراز ارزی کشاورزی شده اند نبوده است ؛ افزایش راندمان در تولیدات کشاورزی که در سال های اخیر بدون افزایش سطح زیرکشت محقق شده است، بدون تردید از پشتوانه تحقیقات پژوهشگران این سازمان برخوردار بوده است و نمی توانیم عملکرد چنین نهادی را با فعالیت تحقیقاتی سایر وزارتخانه ها یا بخش های دیگر ادغام نماییم.
دکتر نوبخت با تاکید بر ضرورت افزایش اعتبارات به امر پژوهش در کشاورزی اعلام داشت به پژوهشگران و محققان بخش کشاورزی این نوید را میدهم که در این راستا نه تنها
اعتبارات کاهش نمی یابد بلکه دنبال افزایش منابع برای توسعه امر پژوهش خواهیم بود و در اینجا لازم است این پیام را به همه محققان و دانشمندان حوزه کشاورزی برسانم که مطلقاً تبصره ۲۱ ارتباطی با فعالیت شما ندارد و در این زمینه دغدغه ای نداشته باشید.
روابط عمومی سازمان تحقیقات
،
آموزش و ترویج کشاورزی