کارشناس مسئول بیماری های غیر واگیر مرکز بهداشت شهرستان بویراحمد، گفت: امروزه سرطان ها دومین علت مرگ و میر در جهان محسوب شده که در صورت تشخیص به موقع به راحتی قابل درمان هستند.
به گزارش روابط عمومی مرکز بهداشت شهید دامیده شهرستان بویراحمد؛ شهلا رحیمی اذعان داشت:
داشتن سبک زندگی سالم نقش چشمگیری در کاهش ابتلا به انواع سرطان دارد.
اصول دهگانه در پیشگیری از سرطان
وی ادامه داد:
علایم هشدار دهنده سرطان از جمله ابتلا به سرطان در اقوام درجه یک(پدر، مادر ،خواهر و برادر)،
تغییر در خال های پوستی،
زخم های بدون بهبود،
توده در هر جای بدن، سرفه یا گرفتگی صدای طولانی مدت،
اختلال بلع یا سوء هاضمه طولانی،
استفراغ یا سرفه خونی،
اسهال یا یبوست طولانی، خونریزی غیر طبیعی ادرار، مدفوع، واژن و نوک پستان و
بی اشتهایی یا کاهش وزن بی دلیل را جدی بگیرید
.
وی افزود: از مصرف دخانیات پرهیز کنید، استفاده از هر یک از فراورده های توتون مانند سیگار، پیپ و قلیان خطرناک است و موجب انواع سرطان از جمله ریه، مثانه، کلیه و دهانه رحم می شود.
رحیمی اذعان داشت: با داشتن فعالیت بدنی منظم(روزانه حداقل ۳۰ دقیقه و ۵ روز هفته) احتمال سرطان هایی مثل پستان و روده بزرگ را کاهش دهید.
کارشناس مسئول بیماری های غیر واگیر شهرستان بویراحمد بابیان اینکه
وزن خود را باید کنترل نمودو از افزایش یا کاهش مکرر وزن پرهیز داشت،
عنوان کرد: وزن خود را در حالت ایده آل نگه دارید زیرا وزن بالا احتمال انواع سرطان به خصوص پستان و روده بزرگ را افزایش می دهد.
وی در خصوص
تغذیه سالم افزود: روزانه حداقل ۶ تا ۸ لیوان آب و ۵ وعده از انواع سبزی ها و میوه ها مصرف کنید، در مصرف هیچ کدام از گروه های غذایی افراط نکنید، از غذاهای کم چرب و تا حد امکان فاقد چربی های حیوانی استفاده کنید، غذا را در کمال آرامش صرف کنید در حالت استرس و اضطراب غذا نخورید.
وی ادامه داد: سعی کنید روزانه نیازهای غذایی بدن مانند
پروتئین، چربی، ویتامین ها و مواد معدنی شیر، لبنیات، گوشت و حبوبات، نان و غلات، میوه و سبزیجات
را در رژیم غذایی خود بگنجانید.
رحیمی مناسب ترین روش پخت غذا را بخارپز و پخت ملایم در حرارت کم دانست و در ادامه تصریح کرد: غذاهای نیم سوخته و سوخته نظیر کباب، ته دیگ، سیب زمینی و پیاز داغ سوخته،
گوشت
های دودی شده، نمک سود شده یا فرآوری شده با مواد شیمیایی و نگه دارنده مانند سوسیس و کنسرو را مصرف نکنید.
وی افزود: از مصرف مشروبات الکلی پرهیز نمایید و
مصرف نمک را محدود کنید ( کمتر از ۵ گرم در روز / یک قاشق چایخوری) برای طعم دار کردن غذا از ادویه و چاشنی گیاهی استفاده کنید.
وی ادامه داد:
خود را در برابر عفونت ها محافظت نمایید، برای پیشگیری از ابتلا به ویروس هپاتیت به خصوص افراد پرخطر (کسانی که با فرآورده های خونی سروکار دارند و یا رفتارهای جنسی پرخطر دارند) تلقیح واکسن هپاتیت
B
الزامی است.
رحیمی خاطر نشان شد: برای پیشگیری از ابتلا به عفونت های آمیزشی مانند ایدز و هپاتیت
B
در آمیزش جنسی خارج از چارچوب خانواده از وسایل یا مواد محافظت کننده استفاده کنید سرطان های دهان، دهانه رحم و مقعد میتواند ناشی از این بی احتیاطی باشد.
کارشناس مسئول بیماری های غیر واگیر شهرستان بویراحمد، افزود: با استفاده
ا
ز کرم ضد افتاب، کلاه آفتاب گیر، عینک آفتابی و پوشش مناسب مثل لباس، آستین دار و یقه بلند از پوست خود محافظت کنید.
وی تصریح کرد: در منزل و محیط کار اصول ایمنی را رعایت کنید، در صورت مواجه با مواد شیمیایی، مواد پرتوزا، روغن های صنعتی و آرسنیک از وسایل ایمنی و حفاظت فردی ( دستکش، کلاه و عینک) استفاده نمایید
رحیمی
در پایان خاطر نشان کرد:
از تنش و اضطراب پرهیز کنید، به طور میانگین ۷ساعت در شب بخوابید، زندگی روانی، معنوی و اجتماعی سالمی داشته باشید، از رقابت های ناسالم و تنش آفرین بپرهیزید، به عقاید دیگران احترام بگذارید و قضاوت زود هنگام نداشته باشید.۵-۷