کارشناس مسئول تغذیه شهرستان بویراحمد گفت:
۸۲ درصد بار بیماری ها در ایران به بیماری های غیرواگیر اختصاص دارد.
به گزارش روابط عمومی مرکز بهداشت شهید دامیده شهرستان بویراحمد؛ راضیه پوزش اذعان داشت:
یکی از مهمترین عوامل خطر بیماری های غیر واگیر، تغذیه نامناسب و مصرف زیاد قند، نمک و چربی است.
وی ادامه داد: یکی از اقدامات مهم در کاهش بروز بیماری های غیر واگیر، ترویج فرهنگ تغذیه سالم است و مطالعات انجام شده نشان داده است که با رعایت تغذیه مناسب تا ۸۰ درصد موارد دیابت، ۵۰ درصد بیماری های قلبی عروقی و ۳۰ تا ۴۰ درصد سرطان قابل پیشگیری است.
وی افزود: الگوی تغذیه ای صحیح الگویی است که متعادل و متنوع بوده و بتواند همه مواد مغذی مورد نیاز را تامین کند، بهترین راه اطمینان از تعادل و تنوع در غذای روزانه استفاده از۶ گروه غذایی اصلی است.
وی عنوان کرد: گروه های اصلی غذایی گروه نان و غلات،
میوه ها، سبزی ها،
گوشت و تخم مرغ،
حبوبات، مغزها و
لبنیات است.
توصیه های تغذیه ای در پیشگیری از بیماری های غیرواگیر
پوزش ادامه داد:
میوه ها و سبزی ها حاوی آنتی اکسیدان، مواد معدنی و مغذی مفیدی هستند که سبب متوقف کردن آسیب به دیواره رگ ها و در نتیجه کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی می شوند.
کارشناس تغذیه شهرستان بویراحمد افزود: انواع غذاها و سوپ های آماده مصرف و یا کنسرو شده، غذاهای بیرون از منزل، سوسیس و کالباس و گوشت های نمک سود شده و به طور کلی گوشت و فرآورده های آن و همچنین تنقلات شور، سرشار از نمک (سدیم) هستند و مصرف زیاد نمک با فشارخون بالا ارتباط دارد که از عوامل خطر جدی در بروز بیماری قلبی محسوب می شود.
وی اذعان داشت: روغن ماهی، زیتون و مغزها از منابع خوب روغن هستند ولی نباید بیشتر از نیاز مصرف شوند چون باعث چاقی می شوند، مصرف مواد غذایی حیوانی که دارای کلسترول بالا هستند مانند
مغز گوسفند، جگر مرغ، کلیه گوسفند، قلب، امعاء و احشاء و میگو را باید محدود کنید.
وی ادامه داد: به جای طبخ غذا با روغن های جامد و کره حیوانی و مارگارین از روغن های مایع به ویژه روغن زیتون و کانولا (کلزا) در برنامه غذایی خود استفاده کنید، افرادی که دارای چربی خون هستند هم گوشت قرمز را فقط ۳ بار در هفته آنهم به میزان کم مصرف نمایند،
مصرف مواد حاوی قند و شکر مثل شیرینی ها، نوشابه ها و آبمیوه تجاری را به حداقل برسانید و به طور روزانه از میوهها و سبزیهای حاوی پتاسیم (سیب زمینی کباب شده، گریپ فروت، پرتقال، موز و لوبیا) استفاده کنید.
پوزش مراجعه به مشاور تغذیه و رژیم درمانی را مهم دانست و
عنوان داشت:
با رژیم غذایی کم کالری، افزایش
مصرف منابع کلسیم (شیر و انواع لبنیات کم چرب)، استفاده از خردل و آب لیمو یا نارنج تازه به جای سس مایونز، رعایت اعتدال در مصرف نوشیدنی های کافئین دار مانند چای و قهوه، مصرف دوبار در هفته
از
ماهی های غنی از امگا ۳ مانند ماهی آزاد، قزل آلا و کپور،
مصرف منابع ریبو فلاوین(ویتامین ب ۲)، اسیدفولیک و ویتامین هایC ،B۱۲
و B
۶
سلامتی خود را تضمین کنید.
کارشناس تغذیه شهرستان بویراحمد خاطر نشان کرد:
محدود کردن
غذاهای شور و
اجتناب از آوردن
نمک بر سر سفره، فعایت بدنی منظم (حداقل ۳۰ دقیقه پیاده روی در روز)،
آب پز یا بخار پز کردن
مواد غذایی، استفاده از همه گروههای غذایی به میزان متعادل، پرهیز از پرخوری و گنجاندن مواد غذایی فیبردار مثل حبوبات، سبزی و میوه، جو و سبوس
از دیگر راه های افزایش سطح سلامت بدن است.۵-۷