عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه ضمن بیان این موضوع که پنومونی یا ذات الریه یعنی عفونت حاد پارانشیم ریه ،یک بیماری شایع و بالقوه جدی که با عوارض و مرگ و میر قابل توجهی بویژه در افراد سالخورده (۶۵ سال به بالا)و بیمارانی که بیماری زمینه ای دیگری همچون نارسایی قلبی،نارسایی کلیه،نارسایی کبد،بیماری انسداد ریه (COPD)و... دارند افزود : میزان بروز پنومونی با افزایش سن افراد افزایش می یابد که در مردان بیشتر از زنان رخ می دهد و همچنین در زمستان و ماه های سرد سال نیز بیشتر دیده می شود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تریت حیدریه در خصوص علائم این بیماری عنوان داشت:افراد مبتلا به سینه پهلو اغلب سرفه همراه با خلط، تب همراه با لرز شدید، تنگی نفس، درد قفسه سینه در حین نفس کشیدن و افزایش تعداد تنفس را تجربه می کنند.در افراد مسن ممکن است شایع ترین علامت گیجی باشد.
فوق تخصص گوارش تاکید کرد:عدم وجود تب عفونت ریه را رد نمی کند چرا که در بیمارانی که سوء تغذیه ی شدید یا پنومونی شدید دارند میتواند دیده نشود.
از جمله علائم و نشانه های بیماری شدید می توان به کبودی پوست به دلیل کاهش اکسیژن خون،استفراغ مداوم ،افزایش یا کاهش دمای بدن،کاهش سطح هوشیاری و یا تشنج اشاره کرد.
دکتر علیپور از جمله عوامل موثر در بروز پنومونی را تغییر سطح هوشیاری (به دلیل سکته،تشنج،مسمومیت دارویی،بی هوشی،سوء مصرف الکل) ،مصرف تنباکو به صورت سیگار،قلیان ،سوء مصرف الکل ،سوءتغذیه ، اورمی (در بیماران کلیوی) ،مصرف داروهای ضعیف کننده سیستم ایمنی (در بیماران پیوند عضو و بیماران تحت ،بیماری های انسدادی ریه ،سن بالای افراد(بیشتر از ۶۵ سال)،استفاده از دندان های مصنوعی طی خواب، اختلالات حرکتی و ضایعات انسدادی مری که فرد را مستعد آسپیراسیون می کند،استفاده از داروهایی که سبب کاهش اسید معده می شوند مانند:امپرازول،رانیتیدین و ...،استفاده از داروهای آرام بخش و در برخی مطالعات استفاده از کورتون های استنشاقی برشمرد.
این عضو هیات علمی راههای پیشگیری از پنومونی را نیز به شرح ذیل اعلام نمود:
۱)واکسیناسیون
هم اکنون در کشور ما ایران اکسیناسیون در برابر ویروس آنفولانزا و باکتری پنوموکوک در دسترس می باشد.
الف) واکسن آنفولانزا برای تمامی افراد بالای ۶ ماه
ب)واکسن پیشگیری از استرپتکوک پنومونیه در بازار موجود است و برای افراد بالای ۵۰ سال بیماران مزمن قلبی ،ریوی ،کلیوی ،کبدی و دیابتی افرادی که دارای سرکوب کننده ی ایمنی یا کورتون (برای مدت طولانی)مصرف می کنند،افراد سیگاری و الکلی ،افرادی که مبتلا به بدخیمی می باشند.افاردی که مشکلات طحال دارند موکداٌ توصیه می شود.
۲)ترک سیگار
۳)کاهش آلودگی هوا از جمله دود پخت و پز داخل خانه با چوب یا اجاق های نفتی.
۴) رعایت بهداشت دست ها
۵)استفاده از ماسک توسط افراد بیمار