عمومی | دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

اولین کنگره بین المللی سیستم‌ها، فناوری و ‏مدیریت پزشکی مراقبت‌های ویژه برگزار شد/ دکتر آقاجانی: رشد ۴۲ درصدی تعداد تخت‌های مراقبت های ویژه بیمارستانی



مراسم افتتاحیه اولین کنگره بین المللی سیستم‌ها، فناوری و ‏مدیریت پزشکی صبح امروز ۲۵ مهرماه با حضور دکتر حسینعلی شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس ، دکتر محمد آقاجانی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و دکتر علی اکبرولایتی رئیس بیمارستان مسیح دانشوری در تالار ابوریحان دانشگاه برگزار شد.
دکتر علی اکبر ولایتی رئیس بیمارستان مسیح دانشوری در مراسم اولین کنگره سیستم‌ها، فناوری و مدیریت پزشکی مراقبت‌های ویژه اظهار کرد: سالیان گذشته در بیمارستان مسیح دانشوری یک کار تعریف شده  بین متخصصان هوشبری و ریه انجام شده است که این اقدام کمک بزرگی به بحث مراقبت‌های ویژه کرده است.
دکتر ولایتی اضافه کرد: حوزه مراقبت‌های ویژه اقتضا می‌کند تا متخصص بیهوشی از هر بخشی اطلاعات کافی داشته باشد و معتقدم که بخش مراقبت‌های ویژه مقدمه‌ای است تا پزشکان بفهمند،همه اعضای انسان ارتباط مستقمی باهم دارند و اگر فردی با مشکل قلبی رو به رو شود، این بیماری می‌تواند دیگر اعضا را تحت تاثیر قرار دهد..
بیهوشی پایه کار مراقبت‌های ویژه است
دکتر ولایتی اظهار کرد: پایه کار مراقبت‌های ویژه، بیهوشی است و این رشته در تاریخ اسطوره‌ای و اسلامی ما جایگاه ویژه‌ای دارد.
وی اضافه کرد: عطار شاعر نامدار ایرانی که حکیم بود، نبض بیماران را اندازه می‌گرفت و داروی مناسب را تجویز می‌کرد.رازی با بیهوشی بیماران را جراحی می‌کرد و سپس بخیه می‌زد و به این روش عمل‌های جراحی را انجام می‌داد.
۴۱ شهر محروم برای نخستین بار دارای ICU شدند
در ادامه این مراسم دکترمحمد آقاجانی در مراسم افتتاحیه اولین کنگره بین المللی سیستم‌ها، فناوری و مدیریت ‏پزشکی مراقبت‌های ویژه اظهار داشت: بعد از ‏اجرای طرح تحول سلامت سرمایه گذاری های زیادی در زمینه تجهیز و توسعه بخش مراقبت های ویژه بیمارستانی در کشور صورت گرفت به طوری که تخت های اضافه شده به این بخش معادل ۴۲درصد تخت‌های قبل بود.
وی با اشاره به اینکه  با توجه به جغرافیای کشور، لزوم توزیع عادلانه امکانات بسیار اهمیت دارد و نمی‌توان فقط ‏به مراکز استان و پایتخت اکتفا کرد، ‏توضیح داد: در حال حاضر ۱۲۰ شهر کشور بخش مراقبت ویژه نوزادان و ‏‏۴۱ شهر مراقبت ویژه کودکان دارند.
استانداردهای ICU باید سخت گیرانه اجرا شود
به گفته رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی استانداردهای آی سی یو باید سخت گیرانه و دقیق اجرا شود؛ در غیر این ‏صورت، عفونت در کمین بیمارانی است که به بخش آی سی یو وارد می‌شوند.‏
آقاجانی با بیان اینکه هر بخش آی سی یو نیازمند چند گروه مراقبت در منزل است ، افزود: بحث مراقبت در منزل در راستای کوتاه کردن زمان اقامت در آی سی یو و جلوگیری ‏از عوارض و کنترل هزینه‌ها بسیار اهمیت است.
وی ادامه داد: مهمترین مشکل در آی سی یو، موضوع عفونت است و اگر فکری برای این مشکل نشود، ممکن است هزینه‌هایی که ‏برای بیمار می‌شود، به نفع او تمام نشود.
دکتر آقاجانی اذعان داشت:استانداردهای آی سی یو در قالب استانداردهای اعتباربخشی به بیمارستان‌ها ابلاغ شده، ‏اما مهمترین نکته اجرای این استانداردها است که باید سخت گیرانه و دقیق اجرا شود، در غیر این صورت، عفونت در کمین بیمارانی ‏است که به بخش آی سی یو وارد می‌شوند.
دکترآقاجانی گفت: مدیریت بخش‌های آی سی یو شباهتی به سایر بخش‌های بیمارستان‌ها ندارند و چند ‏وجهی هستند. بیمار در آی سی یو از چند پزشک خدمات می‌گیرد. در نتیجه برای مدیریت بهینه در آی سی یو باید فکر جدی کرد.‏
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ‏توضیح داد: حوادث ترافیکی در کشور ما باعث بروز ‏جراحت‌های سنگین و اعمال جراحی سنگین می‌شود که نیازمند خدمات بخش‌های مراقبت‌ ویژه است.
وی افزود: در بخش‌های مراقبت‌های ‏ویژه، پیشرفته‌ترین خدمات پزشکی در بالاترین سطح ارائه می‌شود و گران‌ترین تجهیزات در این بخش وجود دارد که نیازمند ‏ماهرترین کادر پزشکی و پرستاری است.همچنین تعداد نیروی انسانی نیز به ازای تخت مراقبت‌های ویژه باید دو برابر تخت‌های عادی باشد ‏که این موضوع نشان دهنده اهمیت خدمات خاص این بخش است.‏
دکتر آقاجانی با اشاره به ینکه سال ۲۰۱۸ سالگرد ۹۰ سالگی آی سی یو در جهان است، گفت: در ایران نیز سال‌هاست که از بخش‌ مراقبت‌های ویژه ‏برخوردار هستیم. با توجه به تغییر ماهیت بیماری‌ها و نیاز روزافزون به بخش‌های مراقبت ویژه، کمبود جدی تخت‌ مراقبت های ویژه احساس ‏می‌شد و در اکثر استان‌های کشور، ضریب اشغال صد در صدی یا ۹۰ درصدی این تخت ها وجود داشت.
وی بیان کرد: بخش‌های مراقبت‌های ویژه بزرگسالان، نوزادان، کودکان، سوختگی، جراحی قلب و انواع دیگر تخت‌های آی سی ‏یو در شهرها و استان‌های مختلف به بیمارستان‌ها اضافه شد و در این زمینه توجه خاصی به مناطق محروم کشور شده است.
دکتر آقاجانی اظهار داشت: سه مشکل اساسی در بخش‌ مراقبت‌های ویژه وجود دارد و نیازمند چاره اندیشی است؛ موضوع اول تشخیص ‏این است که کدام بیمار در بخش آی سی یو بستری شود. اقتصاد سلامت و محدودیت منابع باعث می‌شود که بیماران به درستی انتخاب ‏شوند. نکته دوم خروج از آی سی یو است یعنی اگر بیمار به درستی برای ورود به آی سی یو تشخیص داده شد، چند روز در این ‏بخش اقامت داشته باشد و چه زمانی از این بخش خارج شود. نمی‌توان بیش از این، بخش‌های آی سی یو را به صورت چشمگیر ‏توسعه داد.‏
آمارهای دقیقی از عفونت های بیمارستانی وجود ندارد
در ادامه این مراسم دکتر حسینعلی شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت و درمان گفت: نبود آمارهای مشخص در مورد عفونت های بیمارستانی به این علت است که بیماران در بسیاری از مواقع، زود از بیمارستان مرخص می‌شوند و نمی‌توان آمارهای دقیقی ‏در این زمینه ارائه کرد.
دکتر شهریاری اظهار داشت: هنوز مشکلاتی از نظر تعداد نیروی انسانی و ‏پرستاران در بخش مراقبت‌های ویژه وجود دارد و یکی از مشکلاتی که در این بخش آزاردهنده است، موضوع ‏عفونت‌ها است که در بسیاری از مواقع باعث بروز مرگ و میر در این بخش‌ها می‌شود.
دکتر شهریاری اظهار داشت: در چند سال اخیر تلاش‌های زیادی درباره بخش‌های مراقبت ویژه انجام شده است. این بخش‌ها ‏از بخش مراقبت‌های ریه و غیره متفاوت است و در طرح تحول سلامت نیز توسعه قابل توجهی در بخش‌های مراقبت ویژه صورت گرفته است و ‏حتی در شهرهای کوچک در حال حاضر تخت‌های مراقبت‌های ویژه قابل توجهی داریم که در نجات جان انسان‌ها موثر بوده اند.
وی افزود: در مجلس هفتم نیز درباره پرسنل بخش‌های مراقبت‌های ویژه امتیازات خاصی را پیش بینی کردیم، زیرا با توجه به علم و ‏فناوری و دستگاه‌های جدید، این بخش‌ها نیازمند نیروهای حرفه‌ای هستند.‏
دکتر شهریاری با اشاره به کنگره بین المللی سیستم‌ها، فناوری و ‏مدیریت پزشکی مراقبت‌های ویژه اظهار داشت: برگزاری این کنگره می‌تواند سرآمد خوبی برای کارهای آینده باشد که بدانیم از علم و تکنولوژی و فناوری ‏می‌توان در راستای نجات جان بیماران استفاده کرد.‏
رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس گفت: برخی بیمارانی که به بخش‌های مراقبت ویژه منتقل می‌شوند، مصدومان و ‏مجروحان تصادفات هستند که با راه اندازی اورژانس هوایی و بین جاده‌ای، امیدواری ما برای نجات جان انسان‌هایی که به بخش ‏مراقبت‌های ویژه منتقل می‌شوند، افزایش یافت.
وی در پایان یادآور شد:از نظر حقوق و مزایا باید ‏نیروهای بخش‌ مراقب های ویژه تامین شوند، زیرا کار این افرادبسیار دشوار است.
گفتنی است؛ اولین کنگره سیستم‌ها، فناوری و مدیریت پزشکی مراقبت‌های ویژه ۲۵ و ۲۶ مهرماه با حضور دکتر علی اکبرولایتی رئیس بیمارستان مسیح دانشوری دکتر محمد آقاجانی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و دکتر حسینعلی شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس و ۷ متخصص بین المللی از کشورهای اروپا و آمریکا در تالار ابوریحان دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی برگزار شد.