کنفرانس یک روزه " مکمل یاری و تغذیه ورزشی" با محوریت تغذیه ورزشی و با هدف اعتلای سطح دانش و آگاهی فعالین حوزه تغذیه و ورزش در تاریخ پنج شنبه ۱۹ مهرماه ۱۳۹۷ توسط گروه تغذیه مرکز آموزش عالی علوم پزشکی وارستگان با امتیاز بازآموزی برگزار شد.
به گزارش مفدا
وارستگان
، در بخش اول کنفرانس دکتر محمد علی سردار در سخنرانی ای پیرامون سیستم های انرژی، بیان داشت که این سیستم ها در سه بخش شامل سیستم فسفاژن ( ATP و فسفوکراتین)، گلیکولیز بی هوازی و سیستم هوازی تقسیم بندی می شوند، در فعالیت های کوتاه مدت کمتر از هشت ثانیه از سیستم فسفاژن، فعالیت های تا مرز دو دقیقه از سیستم بی هوازی و فعالیت بیشتر از این زمان، از سیستم هوازی استفاده می شود. در ابتدا بدن از ذخایر گلیکوژن عضلات و منابع کربوهیدراتی و سپس در ورزش های با مدت طولانی تر از چربی ها به عنوان سوخت استفاده می کند. در ورزش های با سرعت و شدت بالا که بدن فرصت کافی برای تامین اکسیژن ندارد، به صورت بی هوازی قند مورد مصرف قرار گرفته و تولید اسید لاکتیک می کند. در صورت تجمع اسید لاکیتیک در بافت ها احساس درد و خستگی در بدن ورزشکار رخ می دهد.
در بخش دوم دکتر مصطفی عربی در مورد کلیات تغذیه ورزشکاران و ارزیابی بدن و چگونگی تفسیر آن ها به ارائه مطالبی پرداخت. در این بخش دستگاه ها و روش های معتبر ارزیابی ترکیب بدن ورزشکاران معرفی شد و سپس فرمول های محاسبه انرژی ورزشکاران و نحوه تقسیم درست مغذی ها در رژیم غذایی آن ها مطرح شد. و در قسمت دیگری در مورد مقدار نیاز ریز مغذی ها از جمله آهن، کلسیم و ویتامین D بسته به نوع ورزش، جنسیت و وضعیت جسمی ورزشکار مطرح شد. همچنین در مورد اختلالات روانی شایع در ورزشکاران که بر نحوه دریافت آن ها تاثیر دارد توضیحاتی داده شد.
در بخش سوم دکتر فواد عسجدی دبیر بورد تغذیه مرکز عالی پزشکی فیفا در خصوص تقسیم بندی مکمل های ورزشی در گروه های چهارگانه، معرفی مکمل های گروه A و B، میزان نیاز به مایعات و درشت مغذی ها قبل، حین و پس از تمرین ورزشی مطالبی را ارائه داد.
ایشان همچنین پیرامون مکمل های گروه A و در خصوص نوشیدنی های ورزشی، ژل های ورزشی و Sportbars، پودرهای پروتئینی، شامل پودر whey و انواع موجود در بازار و زمان بندی مصرف آن، کراتین، وعده های غذایی مایع ، الکترولیت ها، مکمل های کلسیم، آهن، مولتی ویتامین و ویتامین D ، کافئین، بی کربنات، توضیحاتی را ارائه کرد و در انتهای این بخش از دسته مکمل های گروه B نیز در خصوص بتا آلانین، کارنیتین، HMB و Fish Oils توضیحاتی مبسوطی ارائه شد.
عسجدی همچنین اضافه کرد: توضیحاتی پیرامون اهمیت و جایگاه تغذیه شب قبل از مسابقه، روز مسابقه شامل وعده صبحانه، آخرین وعده قبل از مسابقه و ترکیب درشت مغذی های آن، نوشیدنی های مصرفی درحین مسابقه و همچنین تغذیه پس از پایان مسابقه، لزوم شروع سریع آن و فاصله زمانی مناسب جهت ریکاوری مناسب ورزشکار، ارائه کرد و در انتها به پرسش و پاسخ در خصوص سوالات تغذیه ورزشکاران که برای شرکت کنندگان در نظر گرفته شده بود، پرداخت.