چهارشنبه ۱۸ مهرماه، به مناسبت آغاز هفته سلامت روان (۲۴-۱۸ مهر) نشست خبری و مطبوعاتی باحضور معاون بهداشتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، مدیرکل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت متبوع، رییس دانشگاه، معاون بهداشتی و جمعی از اصحاب رسانه اصفهان در تالار پویش دانشگاه برگزار گردید.
در ابتدای این نشست دکتر رییسی معاون بهداشتی وزارت متبوع بحث سلامت روان و بهداشت آن را یکی از موارد مورد توجه سازمان جهانی بهداشت عنوان نمود بطوری که این سازمان شعار سال جاری این هفته را "سلامت روان جوانان و نوجوانان: جهان در حال تغییر" در نظر گرفته است.
معاون بهداشتی وزارت بهداشت در ادامه گفت: علت انتخاب این شعار، اهمیت موضوع سن نوجوانان و جوانان است که دوره بسیار حساسی می باشد زیرا شخصیت هر فرد، شکل و ساختار بهداشت روان افراد در این سن شکل می گیرد و تا آخر عمر همراه فرد می ماند.
دکتر رییسی تصریح کرد: از سن ۱۰ ساگی به بعد نوع تربیت و فرهنگ خانواده در جوامع مختلف و مرزگذاری افراد شروع می شود و ۵۰ درصد مشکلات و اختلالات بهداشت روان از سن ۱۴ سالگی شکل می گیرد.
معاون بهداشتی وزارت متبوع با اعلام اینکه ۷۵ درصد کل اختلالات روانی تا ۲۵ سالگی افراد بوجود می آید و می تواند این اختلالات تا آخر عمر گریبانگیر فرد باشد، افزود: مهمترین این اختلالات اضطراب و افسردگی است که هشتمین علت بیماری در سن نوجوانان و جوانان می باشد، نهمین علت اختلالات، افسردگی است و ششمین علت، اختلالات رفتاری در دوران کودکی می باشد.
وی همچنین سومین عامل مرگ و میر گروه سنی جوانان در سطح دنیا را عامل خودکشی عنوان کرد که نشاندهنده حساسیت بالای این سن و توجه بیشتر مسئولین و والدین را به خود جلب می کند.
دکتر رییسی افزود: احساس مستقل شدن، مستقل انتخاب کردن، خود برتری، انجام کارهای عجیب و به استقبال خطر رفتن و .... از جمله رفتارهایی است که در این سن در جوانان بوجود می آید و در صورت عدم توجه، می تواند بسیار آسیب زا و خطرناک برای نوجوانان و جوانان باشد چه بسا مباحث اعتیاد، کارهای خلاف و ... از جمله این آسیب ها می باشد.
معاون بهداشتی وزارتخانه تحولات دنیا در فضاهای مجازی و پیشرفت تکنولوژی را از چالش های اصلی مباحث سلامت روان یاد کرد که دسترسی آزادانه و بدون قید و شرط، استفاده بی رویه از فضاهای مجازی، خود می تواند ب اختلالات اضطراب و بیقراری، افسردگی و اختلالات الگوی خواب را به همراه داشته باشد.
دکتر رییسی یکی از اقدامات خوب وزارت بهداشت در حوزه سلامت روان را اضافه کردن ۱۵۰۰ کارشناس بهداشت روان به شبکه های بهداشتی و درمانی کشور یاد کرد که مهمترین فعالیت آنها، متمرکز شدن بر موضوع سلامت روان افراد، غربالگری و درمان آنها می باشد.
در ادامه نشست دکتر حاجبی مدیر کل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت نیز طی سخنانی مقوله سلامت روان را چند فاکتوری عنوان نمود که منحصر به وزارت بهداشت نمی شود بلکه تمامی ارگان های دیگر مانند: وزارت آموزش و پرورش، علوم، ورزش و جوانان، تعاون، کار و رفاه اجتماعی و .... در کنار وزارت بهداشت مسئول و نیز وظایفی را در این خصوص به عهده دارند و در اینجا وزارت بهداشت باید بر روی خروجی های این ارگان ها سرمایه گذاری کند که رو به کاهش برود.
دکتر حاجبی تعیین کننده های اجتماعی سلامت روان را بیکاری، ناامنی شغلی، فقر، محرومیت محلی، نابرابری اقتصادی، بی ثباتی مسکن، ویژگی های نامناسب ساختار محیطی و ... عنوان نمود و افزود: ما به عنوان مسئولین وزارت بهداشت مسئول هستیم تا علاوه بر کاهش خروجی و حمایت فنی کلیه دستگاه ها، رویکرد سلامت محوری، فردی، خانواده و اجتماعی را در پیش بگیریم که قدرت عمل ما را بالا می برد.
مدیر کل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت، آموزش های مهارت زندگی، توانمندسازی افراد، آموزش فرزند پروری و خود مراقبتی را از مهمترین اقدامات در جهت پیشگیری از اختلالات روانی افراد در سطح جامعه و خانواده عنوان نمود.
دکتر حاجبی همچنین در خصوص تخت های روانپزشکی اعلام نمود: بر اساس آمار در کشور، با کمبود ۱۶۰۰۰ تخت روانپزشکی روبرو هستیم اما از ابتدای اجرای طرح تحول سلامت در سال ۹۲ تا سال گذشته (۱۳۹۶) تعداد تخت های ما از ۸۱۴۰ به ۱۰۳۰۰ رسیده است یعنی ما در طول ۴ سال، با رشد ۲۵ درصدی افزایش تخت های روانپزشکی مواجه شده ایم که این درصد همچنان رو به رشد است.
مدیر کل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت، یکی از افتخارات وزارت متبوع را راه اندازی سیستم غربالگری سلامت در نظام سلامت عنوان کرد که این سیستم افراد را در مراحل اولیه بیماری های روانی تشخیص داده و تحت درمان و مراقبت قرار می دهد و تاکنون برونده خوبی را داشته است.
در ادامه این نشست خانم دکتر چنگیز رییس دانشگاه با ایراد سخنانی در خصوص رابطه کاهش شادابی و طراوت شهروندان اصفهانی با معضلات کم آبی و خشکی زاینده رود، تصریح کرد: این مشکلات بی تاثیر با روحیه افراد نمی باشد چرا که بحث بیکاری کشاورزان و سایر صنایع و مشاغل دیگر مانند دامداریها و ... را به دنبال داشته است اما از سوی دیگر هم هر غمگینی نمی تواند به معنای شیوع اختلالات افسردگی و روانی باشد و استدلالهای دیگر را باید مورد بررسی قرار داد.
رییس دانشگاه در خصوص بحث سلامت روان دانشجویان نیز گفت: سیستم مشاوره سلامت روان در این دانشگاه فعالیت چشمگیری دارد چراکه دانشجو به محض ورود به دانشگاه تحت این سیستم قرار می گیرد و پس از انجام تست های غربالگری، افراد آسیب پذیر، پرخطر و یا در معرض خطر اختلالات روانی، شناسایی و به مراکز مشاوره ارجاع داده می شوند و تحت مراقبت قرار می گیرند، از این رو دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در کلیه برنامه های سراسری دانشگاه های علوم پزشکی کشور، جشنواره ها و ... حضور پرنشاط وفعالی دارند و موفق به کسب رتبه هایی نیز شده اند.