مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه، آنچه را که باید در دوران سالمندی بدانیم را در مقاله ای به شرح ذیل آورده است.
به گزارش روابط عمومی معاونت غذا و داروی دانشگاه، دکتر محمد کاظم زاده گفت: سالمندی، دوران مهمی از زندگی بشر است و هم زمان با بالا رفتن امید به زندگی و کاهش میزان تولدها در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه، موضوع سالمندی بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته و
باید این مطلب را پذیرفت که جمعیت جهان در حال پیر شدن است.
وی افزود: سالمندی در حقیقت فرایند تدریجی ، طبیعی و بدون برگشتی است که می توان با مراقبت های مناسب و شناخت آن، در این دوره از زندگی بیماری ها و مشکلات را به کمترین میزان کاهش داد و دوران پیری سالم و مناسبی را برنامه ریزی و موضوع کاهش ضعف و بیماری و افزایش سلامتی و طول عمر را به عنوان هدف مورد نظر پیگیری کرد.
تغییرات فیزیولوژیک در دوران سالمندی
مدیر نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه در خصوص تغییرات فیزیو لوژیک در دوران سالمندی اظهار کرد: به طور کلی می توان گفت که تغییرات در سه بعد جسمانی ، بعد شناختی- هیجانی و اجتماعی – رفتاری رخ می دهد.
الف) تغییرات جسمانی
۱.
تغییرات حسی(کاهش حس های بینایی -شنوایی -چشایی - بویایی - لامسه )
۲.
تغییرات استخوانی و ماهیچه ای ( کاهش عملکردی )
۳.
عملکرد حرکتی
۴.
تغییرات جنسی
۵.
تغییر در سیستم اعصاب مرکزی و هورمون ها
۶.
تغییرات در عملکرد سیستم قلبی /عروقی
ب) تغییرات شناختی
۱.
حافظه
۲.
عملکردهای شناختی
ناتوانی در بازشناسی کلمات در سالمندان قابل پیش بینی است. یکی از نکات مثبت همراه با افزایش سن، افزایش دامنه لغات است.افراد مسن تر دامنه لغات وسیعتری نسبت به جوانترها دارند. زبان و حافظه رابطه نزدیکی با هم دارند. درک زبان شفاهی در دوران سالمندی خیلی کم تغییر می کند.در دوران سالمندی، حافظه ی فعال و توانایی یادگیری ، بیشتر از دیگر عملکردها دچار نقص می شوند. همچنین نقص در زمینه ی تصمیم گیری در سالمندان بیشتر به چشم می خورد.
ج) مسایل اجتماعی
عبارتند از: بازنشستگی، فوت همسالان و دوستان، فوت همسر، ....... که بر روند زندگی سالمندان نقش داشته و قابل بررسی است.
د) عملکرد
رفتاری
۱.
خواب
۲.
تغذیه
۳.
ورزش
بیشتر سالمندان، از مشکلات خواب شکایت دارند. خواب سالمندان از کیفیت خوبی برخوردار نیست. برخی عواملی که در سالمندان موجب بروز اختلال خواب می شوند عبارتند از: عوامل فیزیولوژیک، عوامل پزشکی، مصرف داروهای خاص ، بیماری های روحی روانی ، عوامل
اجتماعی، عوامل محیطی و خانوادگی.
از جنبه تغذیه ای سالمندان برای محافظت از استخوانها به کلسیم و ویتامین
D
، برای محافظت از دستگاه ایمنی به روی و ویتامین های
E
،
C
،
B۶
نیاز دارند.
سالمندانی که منظم ورزش می کنند نسبت به همسالان خود از سلامتی جسمانی بیشتری برخوردارند و از نظر روحی و ذهنی مثبت اندیش تر و شاداب تر هستند.