اگر بودجه کافی از طریق دولت تامین شود دانشگاه در رتبه بندی پژوهش ارتقای بیشتری خواهد داشت
دکتر تجریشی معاون پژوهش و فناوری در خصوص وضعیت پژوهش دانشگاه شریف در سطح بین الملل گفت: دانشگاه شریف یک دانشگاه دولتی است که منابع مالی آن از دو جا تامین می شود. یکطرف بودجه ایست که دولت در اختیار دانشگاه می گذارد که رقم آن در مقایسه با کمبودها بسیار ناچیز است و بخش دیگر از فعالیت های ارتباط با صنعت دانشگاه است که آن نیز صرف تامین نیازهای قراردادها از قبیل تهیه تجهیزات و پرداخت پرسنلی می گردد و کمتر صرف امور پژوهش های بنیادی می شود.
دکتر تجریشی در ادامه افزود: مشکل ما محدودیت منابع مالی تخصیص یافته توسط دولت می باشد که تابع شرایط موجود کشور در سالهای اخیر بوده است اگر بودجه دانشگاه از طریق دولت تامین شود دانشگاه قادر است تا پژوهش های کاربردی – بنیادی بیشتری انجام دهد که نتیجه آن پژوهش ها، ارتقاء رتبه بندی بیشتر دانشگاه است.
وی با اشاره به اینکه قراردادهای ارتباط با صنعت نیز منبع دیگری برای تامین بودجه در دانشگاه است افزود: منبع دیگر بودجه مربوط به قراردادهای ارتباط با صنعت است، این بخش به خود دانشگاه مربوط است بدین معنی که دانشگاه بتواند علاوه بر جذب هیات علمی توانمند زیرساخت های مناسبی نیز ایجاد کند همچنین اساتید نیز بتوانند مشکلات جامعه را شناسایی کرده و با پیشنهاد و دریافت منابع مالی به حل مسئله بپردازند در این صورت می توان گفت؛ این خود یک منبع درآمد برای دانشگاه است.
دکتر تجریشی در ادامه سخنانش گفت: خوشبختانه حجم قرارداد ارتباط با صنعت در دانشگاه شریف رو به افزایش است و وضعیت مطلوبی دارد شاید ۵ سال پیش تعداد افرادی که قرارداد با صنعت داشتند ۵۰ الی۶۰ نفر بود ولی در بهمن سال ۹۳ تعداد این افراد به ۱۶۹ نفر افزایش یافت که حدود یک سوم اعضای هیات علمی دانشگاه را در برمی گیرد. این افراد در قرارداد ارتباط با صنعت فعالند یعنی هم مسائل جامعه را حل می کنند و هم منابع مالی مختصری را برای دانشگاه تامین می کنند. در ارتباط با صنعت دانشگاه شریف پیشرو است سال گذشته تقریبا یک سوم درآمد دانشگاه از محل پژوهش بوده که در مقایسه با دانشگاه های خوب دنیا این رقم قابل ملاحظه است.
نهاد سازی یک اصل مهم در هر سازمان است
این مقام مسئول با تاکید بر کمبود فضای فیزیکی دانشگاه گفت: دانشگاه زیرساخت و فضای کافی ندارد در محلی از شهر قرار گرفته که نمی تواند توسعه یابد برای گسترش و توسعه یا باید جایی را اجاره کند یا از زمین هایی که خارج از فضای اصلی دانشگاه است استفاده کند که این امر مستلزم خرج سرمایه عظیمی ست.
وی افزود: بودجه حاصل از قراردادهای ارتباط با صنعت رقم خوبیست ولی مطمئناً در سالهای آتی دانشگاه باید بتواند این رقم را افزایش دهد تا مسائل موجود را حل کند و هیات علمی نیز بتواند با این رقم نیازها و تجهیزات را بدون درخواست بودجه از دانشگاه با درآمد حاصل از ارتباط با صنعت تامین کند. بدین ترتیب دانشگاه می تواند بودجه های دولتی خود را خرج پژوهش اساتید جوان و تازه وارد کرده و آنها را توانمند سازد همچنین کارهای کیفی و تعاملات بین المللی نیز در این راستا شکل بگیرد و با این منابع بتواند علوم پایه را تقویت و توانمند سازد.
دکتر تجریشی اضافه کرد: با توجه به نتایج جلسات کمیته راهبردی تشکیل شده فکر می کنم جهت گیری و خواسته دانشگاه این است که قسمت قابل توجهی از درآمدهایش از محل پژوهش کسب شود چون دانشگاه ما دانشگاهی است بسیار توانمند با آموزش قوی، اساتید مجرب و دانشجویان بسیار خوبی هم دارد.
ایشان با تاکید بر اهمیت مقوله نهادسازی در دانشگاه گفت: نهاد سازی یک اصل مهم در هر سازمان است در دانشگاه شریف نیز با ایجاد کمیته راهبردی حرکت بسیار خوبی در این راستا شکل گرفته است. در گذشته قراردادها بصورت فردی بسته می شد ولی در حال حاضر دانشگاه بسوی فعالیت تیمی شامل پسا دکتری، دانشجوی دکتری، دانشجوی ارشد و ... در حرکت است مجتمع خدمات فناوری نیز با همین انگیزه ایجاد شد دانشگاه در حال حاضر ۴۰ نهاد فعال در بخش خدمات ارتباط با صنعت و فناوری دارد که با آماده شدن ساختمان جدید ۴۰ نهاد دیگر به آن اضافه خواهد شد در اینصورت ما می توانیم با ۸۰ تیم که شامل یک هرم نیروی انسانی با توانمندیهای حرفه ای و آکادمیک دانشی هستند به حل مشکلات موجود بپردازیم.
معاون پژوهشی دانشگاه با تاکید بر اینکه مشکل اصلی هر سازمان ساختار آن سازمان است اظهار داشت: مشکل اساسی دانشگاه این است که تمام ظرفیت های زیرساختی آن به مرز رسیده است. زیر ساخت دیگری که باید تامین شود زیرساخت اداری است باید بررسی شود آیا دانشگاه کشش ایجاد ۸۰ مجتمع فناوری را دارد آیا فضای رفت و آمد و پارکینگ و غیره موجود است.
وی افزود: ۴ سال پیش از محل قراردادهای ارتباط با صنعت حدود ۱۵ میلیارد پول به خزانه رفت که امسال این رقم به ۴۵/۵ میلیارد افزایش یافته یعنی تقریبا سه برابر شده است.
دانشگاه باید زیرساخت های اداری، مالی و نیروی انسانی خود را تقویت کند
معاون و پژوهش و فناوری با اشاره به زیرساخت های اداری دانشگاه اظهار داشت: دانشگاه باید زیرساخت های اداری، مالی و نیروی انسانی خود را بیش از پیش توانمند سازد با وجود محدودیت ها، دانشگاه باید پاسخگوی افق های بازی باشد که می تواند در آن وارد شود و زیرساخت های اداری نیروی انسانی و گردش کار مالی را تقویت کند شاید بتوان ظرفیت جدیدِ برق را در دانشگاه با صرف پول ایجاد کرد ولی برای تعریف یک فرایند، دانشگاه باید بتواند پاسخگوی نیازها باشد با پول نمی توان به همه امور رسیدگی کرد یک تغییر نگاه لازم است.
پیشنهاد ارائه ۵۰ کار برتر و ۵۰ پژوهش برجسته در بزرگداشت پنجاهمین سال تاسیس دانشگاه شریف
دکتر تجریشی در خصوص برنامه های معاونت پژوهشی در بزرگداشت پنجاهمین سال تاسیس دانشگاه شریف گفت: در این خصوص معاونت پژوهش یک نماینده به کمیته معرفی کرده است ما تابع دانشگاهیم هر موردی که مسئولین برای این مراسم لازم بدانند ما مهیا خواهیم کرد.
وی افزود: یکسری پیشنهادات از قبیل ارائه ۵۰ کار برتر و ۵۰ پژوهش برجسته ... برای آقای مهندس میرزایی ارسال شده است البته قرار است مهندس میرزایی گزارشی از نحوه برگزاری پنجاهمین سال ارائه دهند تا بر اساس آن بتوانیم پیشنهادات خود را آماده کنیم. مطمئنا پس از مشخص شدن نحوه برگزاری مراسم همکاری لازم را خواهیم داشت.
نکته مهمی که از نظر من قابل تامل می باشد این است که دانشگاه باید برای ۵۰ سال بعدی یک شعار آماده کند و در غالب این شعار مشخص شود دانشگاه در ۵۰ سال آینده باید چه نقشی را در منطقه و جایگاه بین المللی خود ایفا کند.
بنظر من روابط عمومی می تواند با ایجاد گفتمان این دریچه را بسوی دانشگاه باز کند و نقش بزرگی را در برگزاری این مراسم ایفا کند. عملکرد دانشگاه در ۵۰ سال گذشته باید مشخص شود مخصوصا در حوزه آموزش و پژوهش فرهنگی فارغ التحصیلان این امر بسیار مهم است و این نقش بعهده روابط عمومی است.
جایگاه مقالات علمی دانشگاه شریف در سطح بین المللی خوب است
دکتر تجریشی در ادامه به جایگاه علمی مقالات دانشگاه شریف اشاره کرد و گفت: با شاخص های مطرح موجود وضعیت دانشگاه نسبتا خوب است ولی این دلیل نمی شود بهتر از این نشود و دانشگاه های دیگر که در سطح پایین تری قرار دارند با سعی و تلاش پیشرفت نکنند ما باید بیشتر تلاش کنیم تا حداقل وضعیت موجود را حفظ کنیم لازم است در داخل دانشگاه برای این امر سرمایه گذاری کنیم زیرساخت ها، آیین نامه ها و تامین منابع مالی مستلزم سرمایه گذاری است با توجه به وضعیت موجود خیلی امیدوار نیستیم که این سرمایه از طریق دولت تامین شود به همین دلیل باید از درون خود را تقویت کنیم تا بتوانیم جایگاه خود را در سطح بین المللی حفظ کنیم.