دکتر اعظم ایرجی زاد استاد دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی شریف است. وی به مدت سه سال اولین رئیس دانشکده خانم در این دانشگاه بوده و به مدت دو سال نیز به عنوان معاون پژوهشی دانشکده فیزیک فعالیت داشته و اکنون نیز رئیس پژوهشکده علوم و فناوری نانو دانشگاه صنعتی شریف می باشد.
دکتر ایرجی زاد چندین بار استاد برتر پژوهش، استاد وزارت علوم، پژوهشگر برتر نانو در کشور و برنده جایزه علامه طباطبائی بوده است. وی هم اکنون عضو کمیسیون جهانی اخلاق در علوم و فناوری یونسکو است. تعداد مقالات ایشان در ژورنالهای بین المللی حدود ۱۳۰ مقاله و تعداد بیش از ۲۰ دانشجوی دکتری و ۵۰ ارشد را تا کنون سرپرستی کرده است. به گفته ی وی همه اینها حاصل همکاری و همدلی تیم های دانشجوئی، اساتید همکار و پژوهشگران پسا دکتری است و افتخارمن این ست که همه فعالیت ما هم در حوزه تجربی است و شاید ۹۰ درصد نتایج فعالیتهای آزمایشگاهی با تجهیزاتی است که با شرایط بسیار دشوار ساخته و یا خریداری شده است.
دکتر ایرجی زاد در گفتگو با خبرنگار روابط عمومی در خصوص جایگاه دانشگاه صنعتی شریف در دنیا میگوید: دانشگاه صنعتی شریف از جمله دانشگاه های شناخته شده در دنیا مخصوصاً جهان غرب است. این موضوع بدلیل حضور اساتیدمان در مجامع علمی بین المللی و انتشارات خوب آنها است.
ورودی های با هوش، سیستم آموزشی و پژوهشی پویا و پایه های آموزشی و پژوهشی نسبتاً قوی که از بدو تاسیس دانشگاه ایجاد شده است ضامن این شهرت است.
دانشگاه شریف همواره رتبه نخست نانو در کشور داشته است
استاد برتر نانو دلایل رتبه اول و برتر بودن دانشگاه صنعتی شریف در حوزه علوم و فناوری نانو را اینطور بیان می کند: همانطور که میدانید علوم و فناوری نانو از زمینه های بین رشته ای جدید در دنیا است که همگام با تحولات جهانی در حوزه علوم و فناوری در کشور و در دانشگاه فعالیتهایی در آموزش و پژوهش در این زمینه انجام شده است. مثلاً شریف اولین دوره دکتری نانو فناوری در کشور را در سال ۱۳۸۴ آغاز کرد طبق ارزیابی دقیق ستاد توسعه فناوری های نانو ریاست جمهوری که همه ساله در بین مراکز داخل کشور انجام می شود ما تقریباً همواره رتبه نخست در کشور را داشته ایم. این مرهون حضور اساتید شاخص در دانشگاه، دانشجویان مستعد و علاقمند و همچنین سیستم همکاری بین رشته ای و دانشکده ای بوده است. البته وجود پژوهشکده علوم و فناوری نانو بعنوان یک عامل ارتباطی بین اساتید و دانشگاه و مراکز آموزشی و پژوهشی تخصصی بی تاثیر نبوده است.
خروجی این دستاوردها که بصورت انتشار مقالات بین المللی، پایان نامه ها، ثبت اختراعات، ایجاد شرکت های فناورانه و برگزاری کنفرانس ها از جمله کنفرانس بین المللی نانو، منجر به کسب این افتخارات برای دانشگاه صنعتی شریف شده است. البته اینها مرهون جو پویا و آگاهی علمی از تحولات روز در سطح جهانی است.
رییس پژوهشکده علوم و فناوری نانو، نقش دانشگاه صنعتی شریف در ارتقای علمی کشور در این حوزه را نیز بیان می دارد و می گوید: در زمینه آموزشی در حوزه نانو ما بطور رسمی دوره دکتری نانو را از سال ۱۳۸۴ شروع کرده ایم. و تاکنون ۲۶ فارغ التحصیل دکتری از پژوهشکده و تعدادی بیشتری هم در دانشکده های علوم و مهندسی با گرایش نانو تحویل جامعه دادیم که تعداد قابل توجهی از آنها در دانشگاه های کشور مشغول به کارند و تعدادی هم در خارج از کشور بعنوان پژوهشگر در مراکز معتبر علمی مشغولند.
دانشگاه صنعتی شریف از نظر انتشارات مخصوصاً در مجلات باIF بالا هم بسیار فعال بوده وهمگام با آموزش و پژوهش در حوزه نانو همانطور که اشاره شد فعالیتهای خوبی داشتیم و در عین حال اساتید در حوزه تصمیم گیری و تصمیم سازی در ستاد فناوری های نانو و وزارت علوم نقش کلیدی دارند.
دکتر اعظم ایرجی زاد از نقش دانشگاه در ارتقای شخصیت دانشجویان چنین میگوید: دانشگاه شریف فقط نقش آموزش تخصصی را در جامعه نداشته است اینجانب که خود دانشجوی این دانشگاه بودم به جرات می گویم که موفقیت هایم چه در زندگی علمی و چه خصوصی مرهون تجاربی بوده که در زمان دانشجویی از فضای پویای دانشگاه کسب نمودم. بودن در یک محیط فعال علمی و امکان بحث و گفتمان در سنین شکل گیری شخصیت اجتماعی قطعاً آثار دراز مدت بر زندگی دانشجویان دارد.
وی در پایان خاطر نشان کرد: در طول ۴۰ سال بودنم در دانشگاه با همه ی فراز و نشیب های فرهنگی – اجتماعی باز هم محیط دانشگاه شریف را بهتر و سالم تر از دیگر فضاها در جامعه دیدم.