به مناسبت روز جهانی هپاتیت و اطلاع رسانی در خصوص راه های انتقال و درمان این بیماری، امروز سه شنبه ۹ مرداد ماه، نشست خبری و مطبوعاتی با حضور رئیس مرکز تحقیقات بیماریهای عفونی و گرمسیری دانشگاه و جمعی از اصحاب رسانه در محل تالار هشت گوش دانشکده پزشکی دانشگاه برگزار گردید.
در ابتدای این نشست دکتر عطایی رئیس مرکز تحقیقات بیماریهای عفونی و گرمسیری دانشگاه با ابراز امیدواری از اطلاع رسانی مناسب و دقیق به جامعه در خصوص هپاتیت و کنترل این بیماری، گفت: هپاتیت یک بیماری عفونی است که توسط یکسری میکروارگانیسم ها که اصلی ترین آن ویروس های (E، D، C ،B ، A) هستند ایجاد می شود.
وی ادامه داد: از بین ویروس های هپاتیت، ۲ ویروس C و B از اهمیت ویژه ای برخوردارند زیرا تمایل به مزمن شدن دارند و می توانند فرد را در تمام طول عمر درگیر نمایند.
رئیس مرکز تحقیقات بیماریهای عفونی و گرمسیری دانشگاه اعلام نمود: بر اساس آمارها و نتایج تحقیقات و بررسی های انجام شده که در سطح کشور و استان صورت گرفته، شیوع هپاتیت B در کشور، کمتر از ۲% است یعنی یک میلیون و چهارصد هزار نفر در کشور مبتلا به این بیماری هستند. در استان اصفهان نیز شیوع هپاتیتB ، %۱/۲می باشد.
دکتر عطایی همچنین شیوع هپاتیت C در کل کشور را کمتر از ۱% عنوان نمود که به طور کلی ۱۹۰۰۰۰ نفر مبتلا وجود دارد و در استان نیز ۰/۱ % در جامعه بالغین مبتلا به این نوع هپاتیت می باشند.
عضو هیات علمی دانشگاه نیز مهمترین راه های انتقال هپاتیت C و B را ازطریق انتقال مادر به فرزند، تماس جنسی، تزریق ناسالم و مشترک و انتقال در مکان های عفونی از قبیل بیمارستان ها و آرایشگاه ها توسط ارتباطات پوستی عنوان نمود که در مورد هپاتیت C مهمترین راه انتقال از طریق تزریق ناسالم در بین معتادین تزریقی می باشد که حدودا ۴۰ الی ۵۰ درصد آنها مبتلا به این نوع بیماری هستند.
دکتر عطایی تصریح کرد: کسانی که سابقه انتقال خون در سال ۱۳۷۵ خورشیدی و ۱۹۹۱ میلادی و ماقبل آن را داشتند احتمال ابتلا به هپاتیت را داشتند زیرا در آن سالها در کل دنیا خون ها مورد غربالگری قرار نمی گرفت، اما از سال ۱۳۷۵ به بعد کلیه بانک های خون، فرآورده های خونی را غربالگری و دیگر گزارشی از ابتلا به این بیماری از این طریق نداشته ایم.
وی یکی از مهمترین برنامه های وزارت بهداشت را برای کاهش میزان بیماری هپاتیت C و B، آموزش عمومی جامعه، حفاظت و خود مراقبتی توسط افراد و آگاهی دادن به آنها نام برد و ادامه داد: واکسیناسیون بیماری هپاتیت B برای نوزادان بدو تولد از سال ۱۳۷۱ نیز یکی از افتخارات وزارت بهداشت می باشد که به طور قابل توجهی سطح شیوع این بیماری را در کشور پایین آورده است. (اثر بخشی ۹۵ درصد به بالا)
دکتر عطایی گفت: واکسن هپاتیت B از تولیدات داخل کشور می باشد که به حد لازم و نیاز هم در کشور در دسترس می باشد، اما متاسفانه برای هپاتیت C هیچ گونه واکسنی در کل دنیا وجود ندارد.
رئیس مرکز تحقیقات بیماریهای عفونی و گرمسیری دانشگاه راه کنترل هپاتیت C را در ابتدا شناسایی و سپس درمان آنها با دارویی عنوان نمود که این دارو می تواند بیماری را در بدن ریشه کن بکند و ۹۵ درصد بهبودی در بیماران را ایجاد نماید، پس در واقع در خصوص هپاتیت C، درمان برابر است با پیشگیری این بیماری در جامعه.
وی اظهار نمود: برنامه حذف هپاتیت C از دو سال پیش کلید خورد تا با شناسایی و درمان بیماران هپاتیت C، تا سال ۱۴۱۰ این بیماری به طور کلی حذف گردد.
دکتر عطایی تشخیص بیماری هپاتیت C را با روشهای آزمایشگاهی امکان پذیر دانست و گفت: این بیماری در حالت مزمن علائم و نشانه خاصی ندارد، بجز در فرم حاد خود که بصورت زردشدن چشم ها، تب، بدن درد، تهوع و دردشکم ظاهر می شود.
رئیس مرکز تحقیقات بیماریهای عفونی و گرمسیری دانشگاه یکی از اقدامات اساسی دانشگاه در سال ۹۰-۸۹ را فراخوان عمومی در سطح استان عنوان نمود که با نصب بنرهایی در سطح شهر، میادین، پارکها و اماکن عمومی به کسانی که قبل از سال ۱۳۷۵ انتقال خون و انعقاد فاکتورهای خونی داشتند اعلام نمایند تا به مراکز تعیین شده نمایند، که در نهایت ۴۰۰۰ نفر مراجعه نمودند و حدود ۱۵۰۰ نفر از بین آنها تشخیص به بیماری هپاتیت C شدند و بلافاصله مورد درمان قرار گرفتند و این اقدام میزان شیوع بیماری هپاتیت C را در استان به طور چشمگیری کاهش داد.