کارشناس بهداشت محیط شبکه بهداشت و درمان چرام با اشاره به مضرات مصرف قلیان گفت: مصرف قلیان یکی از عوامل اصلی بروز سرطان ریه، بیماری های قلبی و عروقی و سایر بیماری ها محسوب می شود.
به گزارش روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان چرام؛ سکینه رفیعی افزود: برخلاف بسیاری از عقاید و باورهای سنتی، دود منتشره از قلیان حاوی مقادیر بی شماری مواد سمی است.
وی با بیان اینکه این مواد به عنوان عوامل اصلی بروز سرطان ریه و بیماری های قلبی عروقی شناخته شده اند، ادامه داد: از آنجائیکه نیکوتین موجود در دود حاصله از مصرف قلیان همانند سایر مواد دخانی اعتیادآور بوده، مصرف متناوب آن ایجاد وابستگی می نماید.
وی ذعان داشت: مصرف کنندگان قلیان در هر بار مصرف، دود بسیار زیادتری را در مقایسه با کشیدن یک نخ سیگار دریافت می کنند به نحوی که افراد سیگاری که به طور متداول ۸ تا ۱۲ نخ سیگار در روز مصرف می کنند به طور متوسط با ۴۰ تا ۷۵ پُک که به مدت ۵ تا ۷ دقیقه به طول می انجامد حدود ۵/۰ تا ۶/۰ لیتر دود استنشاق می کنند.
وی اضافه کرد: این در حالی است که مصرف کننده قلیان در هر وعده مصرف که بع طور متداول ۲۰ تا ۸۰ دقیقه طول می کشد، حدود ۵۰ تا ۲۰۰ پُک می زند که هر پُک به طور متوسط حاوی ۱۵/۰ تا یک لیتر دود است..
رفیعی اظهار داشت: به عبارت دیگر از نظر میزان مواجهه و استنشاق دود، هر فرد مصرف کننده قلیان در هر وعده معادل ۱۰۰ نخ یا بیشتر سیگار، دود دریافت می نماید.
وی افزود: بنابراین می توان نتیجه گرفت که با فرض جذب بخشی از نیکوتین موجود در دود قلیان در اثر عبور آن از آب، مصرف کنندگان قلیان با استنشاق مقادیر بسیار زیادتر دود جهت رسیدن به آستانه ارضاء وابستگی، در مواجهه با مقادیر زیادتر مواد شیمیایی سرطان زا و گازهای خطرناک همچون منواکسید کربن قرار میگیرند.
وی ادامه داد: میزان گاز منواکسید کربن، فلزات سنگین و ترکیبات شیمیایی سرطان زا منتشره از احتراق ذغال یا مواد ایجادکننده حرارت در قلیان در مقایسه با سیگار به مراتب بیشتر و اثرات سوء آن نیز، چه برای مصرف کنندگان و چه افراد در معرض دود تحمیلی، فراتر است.
کارشناس بهداشت محیط شبکه بهداشت و درمان چرام در پایان خاطر نشان کرد: بیماری های منتقله از طریق دهان و دستان آلوده در اثر استفاده مشترک از قلیان، همچون سل و هپاتیت، قابل بررسی است.۵