مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت گفت: توجه به مصرف مایعات برای پیشگیری از گرمازدگی امری ضروری و قابل توجه می باشد.
به گزارش وب دا، مهندس لیلا شورورزی با اشاره به این که آب، بزرگترین جزء تشکیل دهنده بدن است و ۷۵ تا ۸۵ درصد وزن کل بدن را در بدو تولد شامل می شود، بیان کرد: این مقدار آب با افزایش سن و مقدار چربی بدن کاهش می یابد به گونه ای که ۶۰ تا۷۰درصد کل وزن بدن در بالغین لاغر و۴۵ تا ۵۵ درصد کل وزن بدن در بالغین چاق را آب تشکیل می دهد.
وی در ادامه گفت: آب نقش کلیدی در ساختمان وعملکرد سیستم گردش خون ونقش مستقیمی در نگهداری دمای بدن دارد و در هوای گرم،تعریق باعث خنک شدن بدن می شود که باعث جلوگیری یا تاخیر در افزایش دمای بدن می شود به طوری که کاهش ۲۰درصد از آب بدن ممکن است منجر به مرگ شود.
مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه معاونت بهداشت با بیان این که
گرما زدگی یک بیماری مرتبط با گرما است، گفت: در درجه حرارت بالا توانایی بدن برای مقابله با گرما و تنظیم حرارت بدن دچار اختلال ودمای درون بدن افزایش می یابد و فرد دچار گرمازدگی می شود.
وی علایم کم آبی را شامل سردرد، خستگی،کاهش اشتها، حواس پرتی، گیجی، ضربان پوستی در ناحیه پیشانی، ادرار غلیظ، کاهش دفع ادرار، چشم های گودرفته، خشکی غشاهای مخاطی دهان وبینی، تغییرات در فشارخون فرد در حالت ایستاده وافزایش ضربان قلب دانست و افزود:
گرمازدگی اغلب با کم شدن آب بدن همراه است و وقتی فردی دچار گرما زدگی می شود در ابتدا باید در یک مکان با تهویه خنک قرار گیرد و حجم لباس هاش را کم کند و دوش آب ولرم یا خنک بگیرد و برای برطرف کردن کم آبی بدن، مخلوط آب خنک با کمی نمک، آب میوه های خنک و آبدار مثل هندوانه، طالبی، خیار و دوغ های کم نمک خنک مصرف شود. شربت های خانگی سنتی مثل مخلوط خاکشیر و تخم شربتی با کمی آبلیمو و شکر نیز می تواند در بهبود فرد موثر باشد البته به تدریج و آهستگی مایعات را میل کنید تا دچار مشکلات گوارشی نشوید.
مهندس لیلا شورورزی در پایان یادآور شد: نوشیدنی های ورزشی در سوپر مارکت ها نیز در دسترس هستند که به دلیل دارا بودن الکترولیت ها همرا با مصرف مایعات خنک می توانند مفید باشند. در شرایط گرما زدگی باید از نوشیدنی های حاوی کافئین مثل قهوه یا نسکافه، چای خنک یا نوشیدنی ها ی ورزشی کافئین دار خودداری کنید چرا که مواد حاوی کافین مدر( ادرار آور) بوده و باعث دفع بیشتر آب بدن می شوند.