به گزارش روابط عمومی دانشگاه شیراز، نشست خبری هفته ی پژوهش، باهدف معرفی ویژه برنامه های هفته ی پژوهش استان فارس و دانشگاه شیراز و گزارشی از دستاوردهای پژوهشی دانشگاه در سال ۱۴۰۱ با حضور تعدادی از مدیران پژوهشی دانشگاه و جمعی از اصحاب رسانه ی استان فارس برگزار شد.
در این نشست که روز شنبه ۱۹ آذرماه در تالار دکتر مصطفوی دانشگاه برگزار شد، دکتر محمدحسین شیخی، قائم مقام معاون پژوهشی؛ دکتر حسین محمدی، مدیر امور سرمایه گذاری و بازاریابی پژوهشی؛ دکتر مهدی اسکروچی، مدیر امور فناوری و طرح های کاربردی، دکتر سجاد تقوایی، مدیر نوآوری، فناوری و کارآفرینی و دکتر جواد کریمی، مدیر آزمایشگاه مرکزی دانشگاه شیراز در این نشست، ضمن پاسخگویی به خبرنگاران، به بیان دستاوردهای پژوهشی دانشگاه در حوزه های مختلف پرداختند.
دکتر محمدحسین شیخی، مدیر پژوهشی دانشگاه شیراز با اشاره به اینکه دانشگاه شیراز هرسال مجری برنامه های هفته ی پژوهش استان فارس است؛ در جمع خبرنگاران اعلام کرد: ویژه برنامه های هفته ی پژوهش ۱۴۰۱، از تاریخ ۲۱آذرماه با برپایی از نمایشگاه دستاوردهای پژوهشی دانشگاه های فارس و دیگر سازمان های اجرایی، در مجتمع فرهنگی رفاهی دانشگاه شیراز آغاز خواهد شد.
وی افزود: روز سه شنبه، ۲۲ آذرماه نیز نشستی با موضوع معرفی عارضه ها و نیازهای فناورانه ی دستگاه های اجرایی استان فارس برگزار می شود تا بر اهمیت نیازسنجی و کاربردی شدن پژوهش ها تاکید گردد.
قائم مقام معاون پژوهش و فناوری دانشگاه شیراز گفت: به مناسبت هفته ی پژوهش، روز چهارشنبه ۲۳ آذرماه نیز، مراسم تقدیر از بیش از ۶۰ پژوهشگر برگزیده استان فارس، به منظور معرفی این افراد به جامعه و تاکید بر اهمیت کارهای پژوهشی برگزار می شود.
وی ادامه داد: امسال دانشکده ها را مکلف کرده ایم که در هفته ی پژوهش، در زمینه ی ارتباط دانشگاه و جامعه، با صنایع نشست های دوجانبه و چندجانبه و سمینارهایی مختلف برگزار نمایند؛ به عبارتی هم، سعی داریم در این چندروز یک نشاط پژوهشی در دانشگاه حاکم باشد.
مدیر پژوهشی دانشگاه شیراز در ادامه درخصوص فعالیت های دانشگاه شیراز در زمینه ی پژوهش نیز گفت: برنامه داریم که بخشی از ظرفیت های دانشگاه را به سمت کاربردی و نیازهای جامعه ببریم و به طور جدی این قضیه را دنبال می کنیم و برای رسیدن به این هدف سازوکارهایی هم داریم. مثلا پایان نامه ها و فعالیت های پژوهشی را به سمت نیازهای جامعه ببریم. نیاز است که دانشجو و استادان دانشگاه ما خدماتشان را به صورت فناوری جدید ارائه دهند، در این راستا هدف ایجاد شرکت های دانش بنیان و توانمندسازی این اکوسیستم ها است. ما به دانشجویان و اساتیدی کارآفرین نیاز داریم و درصورتی که بتوانیم از دوره ی دانشجویی این آموزش ها را بدهیم، به اهداف موردنظر در حوزه ی کارآفرینی می رسیم.
وی با اشاره قانون ظرفیت جهش تولید، گفت: در این باره نیز دفتر امور سرمایه گذاری و بازاریابی پژوهشی در دانشگاه شیراز راه افتاده است.
مدیر پژوهشی دانشکلاه شیراز از تشکیل کارگروه های مختلف در دانشگاه شیراز خبر داد و گفت:۱۱ کارگروه در حوزه های مختلف در دانشگاه شیراز تشکیل شده که عبارتند از: کارگروه انرژی، آب و محیط زیست، کشاورزی دانش بنیان، امنیت غذایی، آی تی و هوش مصنوعی، حکمرانی ایرانی-اسلامی، حل مسائل و آسیب های اجتماعی، تعلیم و تربیت و سبک زندگی ایرانی-اسلامی، بازسازی نظام دانشی مبتنی بر ظرفیت دانش های ایرانی-اسلامی و احیای هویتی، فرهنگی و تمدنی ایرانی-اسلامی.
دکتر شیخی در ادامه به برخی از دستاوردها و موفقیت٫ های دانشگاه شیراز در سطح ملی و بین المللی اشاره کرد و گفت: در سال گذشته ۴۱عضو هیات علمی دانشگاه شیراز در شمار دانشمندان دودرصد پراستناد جهان و ۱۴عضو هیات علمی دانشگاه در شمار دانشمندان یک درصد پراستناد جهان قرار گرفته اند که مایه ی مباهات است.
وی ادامه داد: براساس نظام رتبه بندی شانگهای نیز دانشگاه شیراز در ۶حوزه ی موضوعی رتبه کسب کرده که بالاترین رتبه (۱۰۱ تا ۱۵۰) در حوزه منابع آب است. همچنین در دو رشته علوم و فناوری ابزارآلات و علوم فناوری غذایی در رتبه ۲۰۱ تا۳۰۰، در حوزه مهندسی شیمی، علوم زمین و کشاورزی رتبه ۴۰۱ تا ۵۰۰ را کسب نموده است.
به گفته ی قائم مقام معاون پژوهش و فناوری دانشگاه شیراز براساس رتبه بندی کیو اس نیز، دانشگاه شیراز در آسیا رتبه ۱۶۰ و در کشور در رتبه ی چهارم قرار گرفته است. همچنین درحوزه ی پایداری اجتماعی و زیست محیطی، براساس رتبه بندی پایداری کیواس، دانشگاه شیراز جزء سه دانشگاه برتر کشور معرفی شده است .
برای تربیت جوانان کارآفرین باید از قالب های سنتی خود قدری خارج شویم
این عضو هیات علمی دانشگاه شیراز در ادامه عنوان کرد: عمده ی دانشجویان ما در حوزه ی پژوهش، به حل مسائلی فکر می کنند که شاید جزء نیازهای ما نیست و معتقدم به همین دلیل جذب بازار کار کشورهای خارجی می شوند، درحالی که با سوق دادن تحقیقات به سمت مشکلات و چالش های کشور و استان، به نحو موثرتری آن ها جذب بازار کار داخل کشور می شوند و بعد از فارغ التحصیلی کمتر با مشکل اشتغال مواجه می شوند.
دکتر شیخی با اشاره به مشکلات بودجه ای نیز اظهار کرد: به دلیل تحریم های ظالمانه، برای خرید دستگاه هایی که برای انجام پژوهش ها نیاز است، طی سال های اخیر مشکلاتی داشته ایم و درخصوص اختصاص بودجه های پژوهشی هم، بودجه و اعتبارت دانشگاه کم است. اگر بخواهیم کف بودجه ی موردنیاز را در نظر بگیریم، امسال حداقل ۴۰ میلیارد تومان برای بودجه های پژوهشی دانشگاه شیراز برآورد شده بود، اما از ابتدای امسال تا کنون، شاید تنها ۳۰درصد این میزان اختصاص یافته است.
مدیر پژوهشی دانشگاه شیراز در ادامه درخصوص ایجاد امید و انگیزه بین دانشجویان نیز عنوان کرد: اگر جوان های ما در حل مسائل جامعه به کار گرفته شوند ، روحیه ی فعالیت در آن ها مضاعف می شود .
دکتر شیخی افزود: برای تربیت جوانان کارآفرین باید از قالب های سنتی خودمان قدری خارج شویم، به نحوی که فضایی فراهم شود که دانشجو و استاد کارهای نوآورانه جدیدی انجام دهند.
اولویت های پژوهشی در دانشگاه به نیازهای جامعه و کشور داده می شود
دکتر حسین محمدی، مدیر امور سرمایه گذاری و بازاریابی پژوهشی دانشگاه شیراز نیز در ادامه ی این نشست، به مناسبت هفته ی پژوهش در جمع خبرنگاران گفت: به دنبال این هستیم که تمامی ظریفت های دانشگاه به کار گرفته شود و در این خصوص از نهادهای استان دعوت می کنیم قوانین پایه ای در بحث تعاملات پژوهشی را مطالعه کنند.
وی افزود: باتوجه به اهمیت کاربردی شدن پژوهش ها در دانشگاه شیراز، سعی شده که اولویت های پژوهشی به نیازهای جامعه و کشور داده شود و این موضوع از بحث شعارگونه خارج شود.
عضو هیات علمی دانشگاه شیراز عنوان کرد: در بحث تفاهم نامه های پژوهشی هم دانشگاه به دنبال این است که تفاهم نامه های واقعی و اجرایی منعقد شود.
آسیب تعریف پایان نامه های دانشگاهی براساس نیازهای بین المللی
دکتر مهدی اسکروچی، مدیر امور فناوری و طرح های کاربردی دانشگاه شیراز نیز در این مراسم توضیح داد: سالانه ۱۵۰۰پایان نامه ی کارشناسی ارشد و رساله ی دکتری در دانشگاه شیراز دفاع می شود، اما تنها ۱۰درصد این پروژه های تحقیقاتی تقاضامحور و براساس نیازهای داخلی است.
وی افزود: با وجود کم بودن بودجه ها، دستاوردهای تحقیقاتی در دانشگاه شیراز بالا است؛ اما معتقدم ما یک اشکال داریم که عناوین پایان نامه ها براساس نیازهای بین المللی تعریف می شود و البته دلیل این قضیه هم انتشار مقاله هایی است که از این پایان نامه ها در نشریات بین المللی چاپ می شود.
دکتر اسکروچی گفت: در این خصوص هدف ما این است که تعداد پایان نامه های کاربردی و تقاضامحور بیشتر شود و درصد بیشتری از رساله ها برای رفع مشکلات داخلی هم باشند. به نحوی که چالش ها و نیازهای دستگاه های اجرایی و صنایع استان بیشتر با دانشگاه ها مطرح شود و پایان نامه ها به آن سمت برود.
این عضو هیات علمی دانشگاه شیراز عنوان کرد: ما اگر زنجیره ی ارزش پژوهش و فناوری را این گونه مدیریت کنیم، شرکت های دانش بنیانی که از دل این ها بیرون می آید هم کارساز خواهند بود.
مدیر امور فناوری و طرح های کاربردی دانشگاه شیراز درخصوص مگاپروژه های نفتی دانشگاه شیراز نیز بیان کرد: وزارت نفت با همکاری دانشگا ه های سراسر کشور به منظور استفاده از توان علمی متخصصان بومی، دستاوردهای علمی، افزایش روحیه ی خودباوری، کارآفرینی و ایجاد انگیزه در قشر آینده ساز جوان و حرکت در راستای دانشگاه های نسل سوم و چهارم، ۴مگاپروژه ی نفتی را به دانشگاه شیراز واگذار نموده است که عبارتند از: انجام مطالعات پژوهشی و فناورانه به منظور توسعه ی فناوری ها درجهت بهینه سازی فرایندهای تولید و افزایش ضریب برداشت در «میدان منصوری»؛ ایجاد انستیو متانول و انجام مطالعات پژوهشی و فناورانه به منظور تحقق راهبرد توسعه فناوری مرتبط با تولید و تدوین دانش فنی «متانول» با شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران؛ ایجاد انستیو ایزومریزاسیون و انجام مطالعات پژوهشی و فناورانه به منظور تحقق راهبرد توسعه ی فناوری مرتبط با تولید دانش فنی فرآیند «ایزومریزاسیون نفتای سبک» با شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی ایران و انجام مطالعات پژوهشی و فناورانه درزمینه ی بهینه سازی فرآیندهای تولید و افزایش ضریب برداشت در «میدان اسفند» با شرکت ملی نفت ایران و شرکت نفت فلات قاره ایران.
وی اظهار کرد: بودجه هایی که دانشگاه دارد در حد تنفس است که بتواند خود را زنده نگه دارد و به همین دلیل برای توسعه ی پژوهش ها باید به دنبال تفاهم نامه هایی با دیگر سازمان ها بود.
دکتر اسکروچی بیان کرد: براساس ظرفیت قانون جهش تولید که اجازه می دهد صنایع کشور به جای پرداخت مالیات آن را صرف پژوهش کنند، انتظار داریم سهم پژوهش ها در ارگان های کشور افزایش یابد.
لزوم تاسیس دهکده فناوری کشاورزی در استان فارس
دکتر سجاد تقوایی، مدیر نوآوری، فناوری و کارآفرینی دانشگاه شیراز نیز گفت: هدف ما تربیت دانش آموختگانی است که کارآفرین باشند و نه تنها بعد از اتمام تحصیل در دانشگاه به دنبال کار نگردند؛ بلکه تعدادی را هم به کار گیرند.
وی افزود: با این هدف، مراکز نوآوری و کارآفرینی علوم انسانی، مهندسی و علوم و فناوری های پیشرفته به عنوان مراکز زیرمجموعه نوآوری، فناوری و کارآفرینی دانشگاه شیراز، هر فصل فراخوان هایی را برای جذب ایده ها و حمایت از تیم ها منتشر می کنند که امسال ۹ فرخوان تاکنون منتشر شده و ۳۰ تیم استارتاپی را داریم حمایت می کنیم و به زودی دو قرارداد سرمایه گذاری های خطرپذیر نیز منعقد می شود.
دکتر تقوایی عنوان کرد: ۱۵ شرکت دانش بنیان داریم که اساتید دانشگاه شیراز مدیریت آن را بر عهده دارند، ۴۰شرکت فناور هم داریم که استادان دانشگاه، فارغ التحصیلان را در این حوزه به کار گرفته اند.
مدیر نوآوری، فناوری و کارآفرینی دانشگاه شیراز اظهار کرد: دو خلا بزرگ در اقتصاد دانش بنیان وجود دارد؛ اینکه شرکت های دانش بنیان سهمشان از اقتصاد کشور کم است و دوم اینکه، شرکت های دانش بنیان متمرکز به مسائل اصلی کشور نیستند. مثلا ما ۲۰۰ شرکت دانش بنیان در استان داریم که تنها دو شرکت کشاورزی هستند. در همین زمینه، تاسیس دهکده ی فناوری کشاورزی جزء برنامه های ماست، تا شرکت های دانش بنیانی که در این حوزه مغفول هستند، تاسیس شوند.
وی افزود: یکی از حوزه های دیگر که در شیراز بسیار دارای اهمیت است، حوزه ی گردشگری است.
دکتر تقوایی اظهار کرد: با وجود همه ی مشکلات دانشگاه نهایت حمایت را از شرکت های دانش بنیان داشته است.
راه اندازی شبکه آزمایشگاهی استانی در دستور کار
دکتر جواد کریمی، مدیرآزمایشگاه مرکزی دانشگاه شیراز نیز ضمن ارائه ی گزارشی از وضعیت این آزمایشگاه گفت: هدف ما این است که بتوانیم دستگاه ها و تجهیزات آزمایشگاهی را استاندارد کنیم؛ در این خصوص هم تفاهم نامه ای با اداره ی استاندارد منعقد کرده ایم.
وی عنوان کرد: قصد داریم شبکه ی آزمایشگاهی استانی شکل دهیم و نیازمند همکاری استانداری هستیم. همچنین مرکز تعمیر تجهیزات دانشگاهی راه می افتد و از آنجا که تعداد دستگاه های خراب و نیازمند تعمیر دانشگاه شیراز زیاد است، قصد داریم از اساتید و دانشجویان برای در تعمیر این دستگاه ها کمک بگیریم.
در پایان این نشست نیز پرسش و پاسخ هایی میان اصحاب رسانه و مدیران پژوهشی دانشگاه شیراز شکل گرفت.
برای مشاهده تصاویر بیشتر
اینجا
را کلیک کنید.
![](https://shirazu.ac.ir/documents/12058/14177/C3BCD23D-B272-4BDA-83EF-67C13DF3CCD3.jpg?t=1670750777137)
![](https://shirazu.ac.ir/documents/12058/14177/AB9AC5C1-FF9A-41D9-BC6A-84F585DF3C46.jpg?t=1670750786227)