مدیرگروه پژوهشی هیدرودینامیک پژوهشکده زیر دریا دانشگاه صنعتی اصفهان با اعلام این خبر بیان داشت: دانش فنی و بومیسازی فناوری ساخت اولین مدل مبدل انرژِی موج دو بدنهای کشور بهدست محققان دانشگاه صنعتی اصفهان در یک همکاری علمی بینالمللی بهدست آمدهاست.
دکتر شهریار منصور زاده، با اشاره به مشخصات فنی این مبدل تولید کننده الکتریسیته، یادآوری کرد: مدل پایلوت ساختهشده در این پژوهشکده با ظرفیت تولید برق ۸ وات، از یک بدنه شناور و یک بدنه مغروق ،شامل یک دکل و یکصفحه سنگین افقی، تشکیلشده است . در این مبدل، در اثر برخورد موج با بدنههای شناور و مغروق، حرکت نسبی نوسانی، در جهت عمود بر سطح آب، به وجود میآید. این حرکت در یک سیستم برداشت قدرت(PTO ) به یک حرکت دورانی تبدیل شده و سپس به محور یک ژنراتور برق منتقلشده و تولید الکتریسیته میکند.
استادیار دانشگاه صنعتی اصفهان با اشاره به اینکه ساختار طراحیشده این دستگاه توانایی جذب حداکثر انرژی از موج را در فرکانسهای مختلف دارد؛ ادامهداد:در صورت ساخت مبدلی در مقیاس بزرگتر و در ابعاد واقعی، برق تولید شده توسط این مبدل قابلیت اتصال به شبکه انتقال نیرو و یا ذخیرهسازی در باطری های قابل شارژ را دارد.
عضو هئیت علمی پژوهشکده علوم و فناوری زیر دریا با بیان اینکه این طرح در سال ۲۰۱۹ با ارائه پیشنهاد به بنیاد علمیAlexander von Humboldt (Avh) کشور آلمان آغاز شدهاست؛ افزود: یکی از اهداف مهم اجرای این برنامه علمی، توسعه مجموعه آزمایشگاهی و طراحی و ساخت مکانیزمهای مناسب جهت تست مدل مبدلهای موج بودکه خوشبختانه محقق شد.
دکتر منصور زاده افزود: با دریافت گرنت تحقیقاتی مشترک با اعتبار ۵۵ هزار یورو توسط آقای دکتر پرویزیان، از بنیاد علمی (Avh) ، در سال ۲۰۱۹ فعالیتهای علمی و آزمایشگاهی در آزمایشگاه هیدرو دینامیک پژوهشکده علوم و فناوری های زیر دریا بر روی این پروژه آغاز شد و تا پایان سال ۲۰۲۲ میلادی ادامه خواهد داشت.
عضو هیئت رئیسه پژوهشکده علوم و فناوری زیر دریا، با تاکید بر این مهم که تولید برق از امواج دریا در ردیف انرژی های سبز و پایدار شناخته شدهاست، خاطر نشان کرد: این امکان وجود دارد که با ساخت مبدلهای موج در ابعاد بزرگ و ایجاد مزرعه های بزرگ مبدل های امواج در دریا، برق مورد نیاز تجهیزات دریایی دور از ساحل و یا ایستگاههای دریایی را تامین کرد.
وی با بیان اینکه یافتههای علمی این طرح پژوهشی تا کنون درچند ژورنال معتبر علمی از جمله Renewable Energy و Ocean Engineering به چاپ رسیدهاست تصریح داشت: فناوری این مدل مبدل های انرژی موج پیش از این در انحصار چند کشور توسعهیافته از جمله آمریکا بود اما پیشبینی میشود، در آینده نزدیک با حمایت مراکز علمی و تحقیقاتی ایرانی و خارجی، زمینههای لازم جهت تجاریسازی مبدل موج توسعهیافته در ابعاد واقعی فراهم شود.
دکتر منصور زاده خاطر نشان کرد: دانش فنی و ساخت این مدل مبدل در بخش طراحی و ساخت و بهینه سازی بدنه ها و سیستم برداشت انرژی توسط تیم دانشگاه صنعتی اصفهان توسعه یافته است و در بخش لنگرگاهی اعضای علمی دانشگاه هامبورگ مشارکت داشته اند.
شایانذکر است در اجرای این برنامه علمی مشترک بینالمللی، ۲ نفر هیئتعلمی ایرانی ،۱ نفر هئیت علمی آلمانی ، ۲ دانشجوی ایرانی،۲ دانشجوی آلمانی و تعداد دیگری دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاه صنعتی اصفهان مشغول به فعالیت شدند.
دکتر جمشید پرویزیان عضو هیئتعلمی دانشکده مهندسی مکانیک و دکتر شهریار منصورزاده عضو هیئتعلمی پژوهشکده علوم و فناوری زیر دریای دانشگاه صنعتی اصفهان با همکاری پرفسور الکساندر دوستر از دانشگاه هامبورگ با مشارکت دو نفر از دانشجویان نخبه و برتر دانشکده مکانیک ،گرایش ساخت و تولید، آقایان سعید رضایی و امیر رحیمی و دو دانشجوی کشور آلمان از دانشگاه هامبورگ، اعضای این طرح بینالمللی دانشگاه صنعتی اصفهان هستند.
گفتنی است پژوهشکده علوم و فناوری زیر دریا، از معدود مراکز تحقیقاتی در کشورمان است که قدمهای موثری در زمینه تحقیقات حوزه مبدلهای انرژی موج برداشته است. این پژوهشکده با ایجاد زیر ساخت هایی نظیر طراحی و ساخت تانکهای موج در آزمایشگاه هیدرودینامیک خود و تربیت افراد متخصص در زمینه رفتار موج و نحوه برداشت انرژی از امواج زمینههای لازم را برای توسعه فناوری برداشت انرژی از امواج فراهم کردهاست.