زهرا حسینی خبوشان روز چهارشنبه ۳۰ شهریورماه ۱۴۰۱ در گفتگو با وبدا اظهار کرد: بیماری آلزایمر چند سال قبل از شروع علائم تشخیصی شروع میشود.
وی عوامل خطر این بیماری را سن بالاتر از ۶۵ سال، سابقه خانوادگی، سکته مغزی، سابقه ضربه شدید به سر، بیماریهای عروق کرونر، کمبود فعالیتهای فکری، کمبود ویتامینهایی چون
A
،
E
،
C
،
B۱۲B۱
و اسیدفولیک، کمبود فعالیتهای بدنی و ورزش، سابقه افسردگی، استرسهای روانی اجتماعی مانند فوت همسر و بازنشستگی، افزایش کلسترول خون، مصرف دخانیات، سموم موجود در محیط زیست و... خواند.
وی در ادامه افزود: مرحله آغاز بیماری مرحلهای است که در آن اختلال حافظه رفته رفته نمایان میشود، بیمار در این مرحله از عهده کارهای روزمره شخصی برمیآید ولی اداره امور اجتماعی نظیر خرید و کارهای بانکی برای او دشوار است.
وی تصریح کرد: در مرحله بعدی اختلال حافظه پیشرفت میکند و علائم روانی رفتاری نظیر ترس، اضطراب، افسردگی، بیخوابی و بیقراری دیده می شود. بیمار قدرت تشخیص زمان و مکان را از دست میدهد و گویش او دچار اختلال می گردد.
حسینی خبوشان گفت: در این مقطع از بیماری، فرد قادر به مراقبتهای شخصی است و سپس اختلال حافظه تا به آنجا پیشرفت میکند که بیمار حتی نامش را فراموش میکند، قدرت تکلم او تقریباً از بین رفته و عضلاتش سفت میشود، بلع غذا برای او مشکل شده و دیگر قادر نیست از بستر خارج شود. به تدریج دچار زخمهای بستر می شود و کنترل اعمال دفعی را نیز دست می دهد که به اصطلاح، زندگی نباتی گفته میشود.
مدیرگروه سلامت جمعیت خانواده و مدارس معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی، راههای تقویت حافظه برای پیشگیری از این بیماری در سالمندان را عوامل زیر برشمرد:
*وسایلی که همیشه استفاده میکنند مانند عینک،ساعت و..رادرجای مشخص بگذارند. (مثل گذاشتن کلیدها روی قلاب کنار در)
*به اخبار گوش دهند یا کتاب و روزنامه بخوانند.
*حفظ روابط اجتماعی قوی و مکرر با خانواده و دوستان .
*درجمع دوستان و فامیل به یادآوری خاطرات گذشته بپردازند وآلبومهای قدیمی راباهم ورق بزنند.
*بازی های فکری مثل شطرنج انجام دهند.
*مشاعره با دوستان و حل جدول
*مطالبی را که ممکن است فراموش کنند در دفتری یادداشت کنند.
*شیشههای مخصوص دارو را با برچسب رنگی مشخص نمایند.
*از مواد غذائی با چربی وشیرینی و نمک کمتر استفاده نمایند.
*خوردن غذاهایی با سطح بالایی از آنتی اکسیدان و اسیدهای چرب امگا ۳، محدودیت نمک، کلسترول و چربی اشباع.
*حفظ وزن مناسب.
*داشتن فعالیت فیزیکی منظم، شامل فعالیتهای ایروبیک، ورزشهای تقویتکننده و ورزشهای تعادلی و انعطاف پذیری.
*محدودیت نمک، کلسترول و چربی اشباع.
*استفاده از علائم شنوایی مثل تایمر، آلارم ساعت همراه با نشانههای نوشتاری
* استفاده از نشانههای محیطی برای نمونه جا به جایی بعضی چیزها از مکان معمول، و پس از رسیدن به هدف برگرداندن به محل اصلی.
*قرار دادن یادآوری کنندهها در محلهای مناسب (مثل قرار دادن کفشهایی که نیاز به تعمیر دارند نزدیک در)
*به حداقل رساندن هر نوع حواس پرتی. توجه به یک چیز در یک زمان.
*زمان کافی برای یادآوری اختصاص دهید. فراموشی به احتمال زیاد زمانی که شما عجله دارید اتفاق میافتد.
*ایجاد برنامه ای برای سازماندهی وظایف معمول مثل خوردن داروها.