گروه استانهای خبرگزاری آنا-
حسین غمخوار سرایدشتی
؛ بیش از یک سال است که دانشگاه آزاد اسلامی با ایجاد معاونت تحقیقات، فناوری و نوآوری، عزم جدی خود را بر ایجاد یک دانشگاه پیشرو در حل مسئله و کارآفرین نشان داده است.
دانشگاه آزاد اسلامی با دیدگاهی استراتژیک در حوزه آموزش عالی و در عرصه پژوهش و فناوری، معاونت تحقیقات، فناوری و نوآوری را ایجاد و در سه موضوع علم (دانستن حقایق)، فناوری (بهکارگیری علم برای حل مسئله) و نوآوری (اختراع یا ترکیب چند فناوری برای دسترسی به روش، مدل یا محصولی که پیش از این وجود نداشته) فعال کرده است.
وجود علم ارزش است، فناوری نیاز امروز و نوآوری، آیندهساز و نیاز فردا را حل میکند؛ بنابراین علم، فناوری و نوآوری سه مقوله جدا از هم هستند که هرکدام به پژوهش و آموزشهای خاص خود نیاز دارند.
در نمایشگاه سرای نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی قم که به همت معاونت پژوهش و فناوری این واحد دانشگاهی برپا شده بود، آخرین دستاوردهای پژوهشی نوآورانه و ایدههای صاحبان اندیشه ارائه شد و تعدادی از ایدهها توسط سورنا ستاری مورد استقبال و در لیست حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری قرار گرفتند.
خبرنگار خبرگزاری آنا به همین مناسبت با غلامرضا نجفی معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد قم با موضوع پژوهش و فناوری گفتگو کرده و تازهترین فعالیتهای این دانشگاه در مدیریت جدید را جویا شده است که در ادامه میخوانیم.
آنا: تازهترین فعالیتهای واحد قم در حوزه پژوهش و فناوری را تشریح کنید.
نجفی:
دانشگاه آزاد اسلامی استان قم با حضور حجتالاسلام حسن خیری در دوره مدیریت جدید در راستای توسعه فناوری و نوآوری به تجهیز و حمایت از مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه اقدام و در قالب آییننامههای سازمان مرکزی شرایط ایجاد مراکز شتابدهنده و سرای نوآوری را فراهم کرده است.
بهتازگی با برگزاری جلسات حضوری و مجازی تبیین آییننامههای فناورانه و ایجاد جنبش فناوری و نوآوری شور و نشاط خوبی در استان قم ایجاد شده و این موجب برگزاری نمایشگاه محصولات فناورانه و نوآورانه اعضای هیئت علمی، کارکنان و دانشجویان این دانشگاه شد.
برگزاری این نمایشگاه همزمان با سفر معاون علمی و فناوری رئیس جمهور به استان قم، شرایط بازدید وی بههمراه استاندار، رئیس بنیاد نخبگان استان و رئیس پارک علم و فناوری استان قم را فراهم کرد. در این بازدید سورنا ستاری از غرفههای مختلف موجود در نمایشگاه بازدید و با فناوران گفتگو کرد و با شنیدن نظر آنان، دستور پیگیری درباره برآوردهشدن مطالبات آنان را صادر کرد.
خانه خلاق در استان قم راهاندازی میشود
بهتازگی مذاکراتی با مدیران معاونت تحقیقات، فناوری و نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی و مدیران ابرشتابدهنده شمسا برگزار شده و بهدنبال بازدید سورنا ستاری مقرر شده است که خانه خلاق در استان قم توسط دانشگاه آزاد اسلامی راهاندازی شود.
آنا: درباره خانه خلاق بیشتر توضیح میدهید؟
نجفی:
خانههای خلاق در مقیاس محلی و جهانی ابزاری برای ایجاد ارزشهای اقتصادی و اجتماعی هستند. ماموریت خانههای خلاق حمایت از کارآفرینان جوان و سرمایههای نوپا با ایجاد فضایی برای تبادل نظر و توسعه ایدههاست.
در این راستا مقرر شد در هماهنگی با اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان قم، ساختمانی مناسب با معماری سنتی و قدیمی انتخاب شده و خانه خلاق در آنجا استقرار یابد.
استفاده از ظرفیت و اندیشمندان
هدف از راهاندازی خانه خلاق گردهمآوردن و استفاده از ظرفیت توانمندان و اندیشمندانی است که در حوزه استارتآپی، ایدهها، صنایع خلاق و نگاههای نو میتوانند در عرصههای مختلف تاثیرگذار باشند. این ایدهها میتوانند در عرصههای گردشگری مذهبی، گیاهان دارویی، تولید محتوا، فرش و تولید و بازیافت مواد و انرژی مورد هدف و بررسی قرار گیرند.
آنا: نمایشگاه محصولات و خدمات فناورانه دانشگاه آزاد اسلامی قم چگونه و با چه محصولاتی برگزار شد؟
نجفی:
در نمایشگاه محصولات و خدمات فناورانه دانشگاه آزاد اسلامی استان قم انواع متنوعی از محصولات و خدمات ارائه شد. بهعنوان نمونه محصولات بهداشتی با پایه گیاهی برای حیوانات توسط شرکت آروین پرشینگستر ارائه شد که ازجمله این محصولات میتوان شامپوهای ضدشپش، کک و کنه مخصوص اسب، کرم درمانی بیماری جرب، محلولهای آنتیباکتریال و ضدبوی طبیعی، شامپوی نرمکننده، براقکننده یال اسب و شامپوهای فرمولهشده متناسب با پوست حیوانات اهلی را نام برد که تمام این نمونهها مراحل تست آزمایشگاهی را طی کردهاند.
شرکت میکروبیولوژی برتر نیز محیط کشت میکروبی TSB+ را در این نمایشگاه معرفی کرد. این محصول به فناوری و مصرف رسیده و خصوصیات بینظیری مانند سرعت بالای جوابدهی نمونه (از ۲۴ تا ۴۸ ساعت به ۶ تا ۸ ساعت)، جوابدهی با دقت صد درصد، فاقد آنتیبیوتیکها و سایر مواد بازدارنده رشد با حفظ میکروارگانیسمهای موجود و کمک به ترمیم میکروارگانیسمهای آسیبدیده، محیطی مناسب برای میکروارگانیسمهای سخت رشد دارد.
این محصول قابلیت ارائه همراه با انکوباتور شیکردار دورانی را هم دارد که توسط نوآروان شرکت میکروبیولوژی برتر ابداع شده و این محیط کشت کاملاً قابل رقابت با نمونههای خارجی است.
شرکت مبدع دیگر، زیست فناور ژن سامان آراد است که سیستم یکپارچه الکتروفورزی حاوی تانک الکتروفورز، سیستم آشکارساز نور به همراه منبع انرژی را تولید کرده است که اکنون توسط همکاران مختلف مورد استفاده قرار میگیرد.
آنا: «الکتروفورز ریل تایم» چیست و چه کارایی دارد؟
نجفی:
الکتروفورز ریل تایم شرکت سامان ژن آراد یک محصول جدید است که در بخش POST-PCR آزمایشگاههای بیولوژی مولکولی کارایی دو دستگاه الکتروفورز و ژل داک را میتوان در یک دستگاه مشاهده کرد و اغلب تجهیزات مربوط بهصورت مجزاست.
تولید این دستگاه بهمنظور تسریع در فعالیتهای مهندسی ژنتیک و بررسی بهتر در آنالیزهای دقیق که نیازمند نور UV بوده، انجام شده است. با توجه به قیمت بسیار بالای دستگاههای تصویربرداری با ساخت این دستگاه میتوان با هزینه بسیار کمتر و کیفیت بهتر به آزمایشهای تحقیقاتی پرداخت.
امکانات الکتروفورز ریل تایم شامل بهکارگیری رنگهای Safe بهجای اتیدیوم بروماید و مشاهده همزمان باندها همراه با حرکت روی ژل، مانیتورینگ ولتاژ مصرفی، سیستم خنککننده بافر، دقت در تفکیکی باند، عدم استفاده از نورUV، دارای صفحه محافظ با قابلیت جداسازی باندها، مجهز به سیستم نوری blue LED و صرفهجویی در زمان و مواد مصرفی است.
آنا: از دیگر شرکتهای غرفهدار و محصولاتشان در نمایشگاه محصولات و خدمات فناورانه دانشگاه آزاد اسلامی قم بگویید.
نجفی:
شرکت آروند پندارکاوش ویرا با هدف تهیه پودر و داروی بهبوددهنده زخم کیتوسان آغاز به کار کرد و اکنون در حال ساخت پارچه از کیتوسان است. این شرکت اقداماتی در تولید تجهیزات پزشکی ازجمله ماسکهای شفاف فیلتردار سورین انجام داد که در دومین رویداد کارآفرینی فناوریهای تجهیزات پزشکی، دندانپزشکی و آزمایشگاهی در شهریور ۱۳۹۹ بهعنوان تیم برگزیده انتخاب شد.
از ابداعات این شرکت میتوان تولید دستگاه رگ یاب (vein show) و دستگاه احیای قلبی ریوی پیشرفته را نام برد.
شرکت کیمیا پژوهان صنعتگستر قم که در تولید رنگ و پرایمرهای مخصوص سطوح صاف پلاستیکی مانند دمپایی، صندل و کفش ماشینی فعالیت دارد، از دیگر شرکتهای غرفهدار این نمایشگاه بود.
فعالیت مدرسه عالی مهارتی فرش در تولید رنگهای گیاهی بهمنظور رنگآمیزی ابریشم و پشم
استان قم قطب اصلی تولید کفش ماشینی و زیره کفش با مواد پلیمری EVA و PU و PVC در کشور است. رنگ و پرایمر مورد نیاز در این صنعت بهویژه محصولات EVA در گذشته کاملاً وارداتی بود و برای نخستین بار در کشور توسط متخصصان دانشگاه آزاد اسلامی قم با کیفیت بسیار بالا و قابل رقابت با نمونههای معروف خارجی تولید شد.
آنا: مدرسه عالی مهارتی فرش در چه زمینههایی فعالیت خواهد کرد؟
نجفی:
مدرسه عالی مهارتی فرش در تولید رنگهای گیاهی بهمنظور رنگآمیزی ابریشم و پشم و همچنین رنگآمیزی موی سر فعال است. در این مرکز از گیاهان رنگی برای رنگآمیزی الیاف ابریشم و پشم استفاده میشود. با اینکه امروزه این نوع رنگرزی تقریباً کنار گذاشته شده و از رنگهای شیمیایی استفاده میشود؛ اما رنگهای شیمیایی ثبات و ماندگاری لازم را ندارند.
رنگهای گیاهی مورد نظر در این ایده دارای ثبات رنگی بالا هستند و بیش از ۱۰۰ سال مانایی دارند. گیاهان مورد، نیل، قرمز دانه، روناس، اسپرک، سماق، جفت، پوست انار، پوست گردو، برگ مو، کاه گندم و اشنان برای استفاده در تولید رنگ استفاده میشوند.
تهیه رنگ مو از گیاهان رنگی بخش دیگری از فعالیتهای این مرکز است. از آنجا که رنگهای شیمیایی مورد استفاده در بازار به شدت مضرند و به سلامت موها آسیب وارد میکنند و معمولا سرطانزا هستند (به دلیل استفاده از اکسیدانها)، رنگهای گیاهی موردنظر در این ایده دارای ثبات رنگی بالا، ضدقارچ و دارای خواص آنتیاکسیدانی هستند. در این رنگ مو نهتنها از اکسیدان استفاده نمیشود؛ بلکه نیاز به استابلایزر هم ندارد.