23
فروردین، روز دندانپزشک بر دندانپزشکان، دانشجویان و
تلاشگران عرصه سلامت تهنیت باد
.
در تقویمهای ایران و جهان روزهای متفاوتی برای گرامیداشت جامعه دندانپزشکی و توجه بر بهداشت دهان و دندان وجود دارد. با هم مرور کوتاهی خواهیم داشت بر این روزها و مصداق نامگذاری هر کدام از آنها و در ادامه درباره به روز ۲۳ فرودینماه که پس از انقلاب به عنوان روز دندانپزشکی در نظر گرفته شده است، وجه تسمیه آن و نگاه جامعه دندان پزشکی درباره لزوم تغییر این روز یا حفظ ان میپردازیم.
روز دندانپزشکی در جهان
در کشورهای مختلف روزهای متفاوتی بهعنوان روز دندانپزشک تعیین شده است درآمریکا روز شش مارس «روز دندانپزشک» و ماه فوریه، ماه «بهداشت دهان و دندان کودکان» است. انجمن دندانپزشکی آمریکا و فدراسیون بینالمللی دندانپزشکی، افدیآی، نیز روز دوازدهم سپتامبر را بهعنوان «روز جهانی بهداشت دهان و دندان» انتخاب کردهاند. روز نهم فوریه نیز به عنوان «روز جهانی دندانپزشک» نامگذاری شده است.
وجه تسمیه این نامگذاری به شکل قطعی مشخص نیست. اما احتمالا باید آن را مرتبط با داستان زندگی
Apolonia
دانست. سنت اپولونیا، دختر یکی از مقامهای برجسته اسکندریه و معتقد به مسیحیت بود که در زمان شورشهای محلی علیه مسیحیان به شهادت رسید. روایت شده که او را شکنجه دادند و تمام دندانهایش را با خشونت بیرون کشیده یا شکستند تا از اعتقادات خود دست بردارد. اما او از اعتقادات خود دست نکشید، پس او را به درون آتش انداختند و سوزاندند. این اتفاق در نهم فوریه سال ۲۴۹ رخ داده است. و به همین دلیل این روز را به نام «روز
Apolonia
» و همچنین «روز دنداندرد» و «روز جهانی دندانپزشک» میشناسند. این روز جشنی برای دندانپزشکان و بهداشتکاران است که از دنداندرد و بیماریهای دهان و دندان جلوگیری میکنند.
روز دندانپزشکی در سالهای دور
از سال ۱۳۴۳، روز ۲۴ دیماه، سالروز تأسیس جامعه دندانپزشکی ایران به نام «روز دندانپزشکی» نامیده شد و در تقویمهای آن زمان منعکس گردید. در این روز تلاش همه جانبهای از طرف جامعه دندان پزشکی ایران با همکاری صدا و سیما و سه وزارت خانه (آموزش و پرورش، دفاع، کار و امور اجتماعی) برای شناساندن و گسترس بهداشت دهان در سطح جامعه و بهخصوص مدارس سراسر کشور صورت میگرفت. استقبال مخاطبین از این حرکت موجب شد از سال سوم، روز دندانپزشکی به هفته دندانپزشکی تبدیل شود. در این هفته دندانپزشکان و دانشجویان، در یک حرکت خودجوش، علیرغم سرمای روزهای پایانی دیماه، به مدارس میرفتند و ضمن معاینه دهان کودکان به آنها آموزش بهداشت دهان میدادند. شرکتها و تولیدکنندگان لوازم بهداشت دهان نیز حمایت نیز با اهداء مسواک و خمیردندان از این حرکت حمایت میکردند. این جنبش علمی- بهداشتی طی سالها تأثیر به سزایی در اذهان عمومی گذاشت.
وجه تسمیه ۲۳فروردین به عنوان روز دندانپزشکی
در سالهای اول پس از انقلاب، روز دندانپزشکی تغییر کرد. مجلس شورای اسلامی در۲۳ فروردین سال۱۳۶۰ بهمنظور گسترش و پیشرفت خدمات درمانی و بهداشتی دهان و دندان در مناطق محروم کشور و روستاها، قانونی با عنوان «طرح تربیت بهداشتکاران دهان و دندان» را تصویب کرد. در این قانون، مجلس، وزارت بهداشت و درمان را موظف کرد که داوطلبانی را برای تربیت در این دوره، جذب کند و پس از دادن آموزشهای لازم، با مدرک فوق دیپلم، آنان را در مناطق محروم به خدمت گمارد تا از این طریق، ضمن ارائه خدمات اولیه، از شیوع بیماریهای دهان و دندان جلوگیری نموده و اصل پیشگیری را مورد نظر قرار دهند. هیات وزیران در تاریخ اول دیماه ۶۲، بنا به پیشنهاد جامعه اسلامی دندانپزشکان ایران، روز بیست و سوم فروردینماه هر سال را که مصادف با تاریخ تصویب این طرح بود را به عنوان روز دندانپزشک نامگذاری کرد و مصوبه آن به امضای نخست وزیر وقت، رسید.