حافظان فضای سبز دانشگاه
اداره خدمات عمومی و فضای سبز از ۲۵ اردیبهشتماه ۱۳۹۸ با هم ادغام و تحت عنوان اداره خدمات و فضای سبز با حضور سه کارشناس در حوزههای تولیدات گیاهی، گیاهان آپارتمانی و طراحی فضای سبز و کارشناس آبیاری تحت فشار به همراه ۱۹ باغبان فعالیتهای خود اعم از ایجاد، توسعه و نگهداری فضای سبز دانشگاه و خوابگاهها را پیگیری میکند. فضای سبز دانشگاه و خوابگاهها به مساحت تقریبی ۳ هکتار، دارای درختان مختلف، گونههای متنوع از گیاهان یک ساله، چند ساله، چمن، انواع درختچههای گلدار و همیشه سبز است.
به عمل کار برآید
بهنام محمدزمانی رئیس اداره خدمات و فضای سبز دانشگاه صنعتی شریف میگوید: در یکسال اخیر ضمن حفظ فضاهای سبز دانشگاه سعی در ایجاد فضاهای جدید نیز کردهایم.
ایجاد ۵۰۰۰ متر مربع فضای سبز در دانشگاه شامل : باغچههای گل رز و شمشاد از درب اصلی دانشگاه تا ساختمان معاونت دانشجویی، ایجاد دیوار سبز پشت ساختمان مدیریت پشتیبانی، ایجاد دیوار سبز ساختمان اداری و مالی، نصب پرگولا، احیای باغچه و ایجاد پیادهرو جلو ساختمان مرکز مشاوره، احیای باغچههای پشتبام موتورخانه مرکزی دانشگاه، ایجاد نردههای سبز پلههای ورودی سلف اساتید، ایجاد فضای پشت ساختمان دفتر فردای سبز با خشک منظرسازی (زیبا سازی با شنهای رنگی) و احیا باغچهها با گلهای دائمی، جداسازی فضای سبز با محل پیادهرو محوطه پشت ساختمان ابنسینا با استفاده از تکههای تنههای درخت، تعویض گلدانهای پلاستیکی با سفالی جهت زیباسازی اتاق معاونین و ریاستهای دانشکدهها و مدیران و استفاده گلدانهای پلاستیکی در دیگر فضاهای دانشگاه، ایجاد باغچه فضای سبز در محوطه و گلدانهای تزئینی اطراف حوض مسجد و ایجاد حدود ۱۰۰۰۰ متر مربع سیستم آبیاری مکانیزه در دانشگاه و خوابگاه شهید احمدی روشن از جمله اقدامات انجام شده توسط اداره خدمات و فضای سبز دانشگاه صنعتی شریف است.
رئیس اداره خدمات و فضای سبز دانشگاه، انجام آبیاری مکانیزه کلیه باغچههای گل رز، شمشاد، ترون، گلهای فصلی و درختچهها در دانشگاه، احیا و بازسازی باغچههای روبروی دانشکده کامپیوتر، باغچه بین دانشکده ریاضی و مهندسی صنایع، باغچههای جلو دانشکده مهندسی برق، فضای سبز جنب دفتر ریاست دانشگاه و باغچههای جنب ساختمان اداری و مالی را از برنامههای اداره خدمات برای آینده خواند.
توسعه و نگهداری فضای سبز دانشگاه بدون تلاش شما ممکن نیست
احسان انتظاری، کارشناس مسئول واحد فضای سبز دانشگاه میگوید: سالانه ۲۰۰ اصله درخت در دانشگاه کاشته میشود که با توجه به روند تغییرات آب و هوا در چند سال اخیر، توجه به صرفهجویی آب و همچنین آلودگی هوای شهرها از گونههای مقاومی همچون زیتون تلخ، نارون، اقاقیا، درختان خانواده افرا، ارغوان و ... استفاده شده است.
ریشه تمام گلهای دانشگاه اینجاست
گلخانه دانشگاه به مساحت حدود ۱۰۰۰ متر مربع درمنطقه طرشت محل تولید گل و گیاه دانشگاه است. جایی که انبوهی از گلهای کاشته شده در فصول مختلف در آنجا تولید میشود.
گلخانه دارای دو سوله مجزا به متراژ ۳۰۰ مترمربع برای قلمهگیری و نگهداری گلهای آپارتمانی است.
تهیه و نصب تانکر ۴ هزار لیتری جهت اجرای آبیاری مکانیزه، اجرای آبیاری مکانیزه برای کلیه طبقات گلدانها و مهپاش مکانیزه جهت نیاز برخی گلدانها آپارتمانی، بازسازی سقف گلخانه و تهیه شیلد جهت سایبان، بازسازی کف سیمانی گلخانه گلهای آپارتمانی، قلمهگیری و تکثیر، ایجاد طبقههای جدید جهت نگهداری بهینه گلهای آپارتمانی، بازسازی مکان سیستم سرمایشی گلخانه، تعبیه فضای مناسب برای آویز گلدان جهت نظمدهی در چیدمان گلدانها و استفاده حداکثری از فضا، بازسازی کامل گلخانه قلمهگیری و تکثیر، اقداماتی است که در گلخانه به جهت افزایش قلمهگیری و در نتیجه کاهش هزینه انجام گرفته است.
عینعلی شریفی از کارکنان قدیمی و خبره دانشگاه، که از سال ۱۳۹۱ به همراه خانواده در گلخانه زندگی میکند مسئولیت تکثیر و نگهداری از گیاهان را بعهده دارد. باغبان خوشدل گلخانه در تابستان بذرگیری میکند، تخم گلها را میگیرد، بعد آنها را میکوبد و خشک میکند.
در زمستان سکوهای گلخانه را بیل میزند و بذرپاشی میکند. با آبیاری و کودپاشی مرتب گلها رشد میکنند. سپس در گلدان میکارد و اینبار هم در گلدان از آنها مراقبت میکند. گیاهان فصلی در دو نوبت در گلخانه آماده و در بهار و پاییز در دانشگاه کاشته میشوند.
حدود ۵۰۰۰ جعبه گل سالانه طی دو دوره در دانشگاه کاشته شده که بخشی از آن در گلخانه قلمهگیری شده و سپس به دانشگاه منتقل میشود.
در حاشیه راهروی ورودی گلخانه دو گودال عمیق وجود دارد. شریفی میگوید: بخشی از برگهای جمعآوری شده دانشگاه به همراه ترکیبات فسفات و کود دامی در اینجا تبدیل به خاکبرگ شده و دوباره در دانشگاه استفاده میشود. فعالیتهایی ازین قبیل به صورت گروهی و با کمک چند باغبان دیگر درگلخانه انجام میگیرد.
در ادامه تصاویر تهیه شده از اقدامات اداره خدمات و فضای سبز دانشگاه صنعتی شریف را مشاهده میکنیم.