شعار هفته جهانی تغذیه با شیرمادر در سال ۹۹" سیاره ای سالم، با حمایت از تغذیه باشیرمادر " است.
به گزارش پایگاه خبری وبدا در دهمدان به نقل از روابط عمومی معاونت بهداشتی دانشگاه، این شعار به تاثیر تغذیه شیرخواران برتغییرات آب و هوایی و محیط زیست و همچنین ضرورت حفظ، ترویج و حمایت از تغذیه با شیرمادر در راستای سلامت کره خاکی و ساکنان آن می پردازد با توجه به اینکه مزایای زیست محیطی تغذیه با شیرمادر در سالهای گذشته کمتر مورد توجه قرار گرفته و شعار سالجاری فرصتی برای جبران این غفلت می باشد و از سوی دیگر با وجود همه گیری کووید ۱۹ و مخاطره کره زمین و ساکنان آن در اغلب کشورهای جهان لازم است ازاین جنبه نیز به شعار پرداخته شود.
تغذیه با شیرمادر، غذای تجدید پذیر طبیعی و از نظر محیط زیست ایمن و سبز است زیرا بدون آلودگی، تولید زباله و نیاز به بسته بندی تولید شده و در اختیار مصرف کننده قرار می گیرد.
تغذیه مصنوعی ردپای قابل توجه زیست محیطی را به همراه دارد که منجر به کاهش منابع طبیعی، تخریب محیط زیست و انتشار گازهای گلخانه ای می شود که باعث گرم شدن زمین و تغییرات آب و هوایی می شود.
شیرمادر در هر شرایط اقتصادی و اجتماعی، شانس بقا را ارتقا داده و مزایای طولانی مدت سلامت و تکامل نوزادان و کودکان را فراهم می کندبه علاوه تغذیه با شیرمادر وضعیت سلامت مادر را بهبود می بخشد شیرمادر مرگ و میر نوزادان و شیرخواران را کاهش می دهد و موجب بهبود وضعیت سلامت و تکامل مغزی کودک و شیرخوار می شود.
تماس پوست با پوست مادر و نوزاد و تغذیه با شیرمادر ، خطر مرگ نوزاد و شیرخوار را به میزان قابل توجهی کاهش داده و موجب ارتقای فوری و طولانی مدت سلامت و تکامل مغزی وی می شود شیر مادر بهترین منبع تغذیه برای نوزادان است.
تغذیه انحصاری با شیر مادر برای شیرخواران زیر ۶ ماه در رشد و تکامل و بهبود سیستم ایمنی شیرخوار موثر است و از شیرخوار در برابر بسیاری از بیماریها محافظت میکند، بنابراین قطع آن در ایام شیوع کرونا توصیه نمیشود.
بر اساس تحقیقات سازمان جهانی بهداشت تاکنون مدرکی که نشان دهنده انتقال ویروس کووید ۱۹ از طریق شیر مادر باشد وجود ندارد.
تحقیقات برروی شیرمادر مبتلا به کووید ۱۹ همچنان ادامه دارد و این ویروس تاکنون در شیرمادر مبتلای قطعی / مشکوک مشاهده نشده است از طرف دیگر انتقال کووید ۱۹ از طریق تغذیه مستقیم از مادر و از طریق شیرمادر تشخیص داده نشده است لذا دلیلی برای قطع شیردهی یا جلوگیری از آن وجود ندارد مزایای متعدد و ذاتی تغذیه با شیرمادر بیشتر از خطرات احتمالی انتقال کووید ۱۹ و بیماریهای مرتبط با آن است.
اما باید مادران اصول بهداشتی را هنگام شیر دادن به نوزاد خود رعایت کنند: مادران باید در صورت امکان هنگام شیردهی از ماسک استفاده کرده و پیش از شیردهی و پس از آن، دستان خود را شسته و به طور مرتب، سطوحی را که کودک لمس کرده، ضدعفونی کننددر صورتی که مادر مبتلا به کرونا به دلیل عوارض موجود نمیتواند بطور مستقیم به نوزاد خود شیر بدهد یا تمایل به شیردهی نوزاد خود ندارد، میتواند با رعایت بهداشت تنفسی، از پمپ شیردوش استفاده کند: مادر باید پس از هر بار استفاده، پمپ را کاملاً تمیز کند و لازم است تمام قسمتهای پمپ که با شیر مادر در تماس بوده، کاملاً شسته و ضدعفونی شود شیردوش و ظروف نگهداری شیر باید بعداز هربار با صابون مایع شسته شده و به مدت ۱۵- ۱۰ ثانیه با آب گرم آبکشی شوند.
این روزها برخی مادران شیرده از لحاظ روانی تحت فشار هستند و با دیدن کوچکترین علائمی گمان میکنند که به این بیماری مبتلا شدهاند وآنها بدون نگرانی با رعایت موارد یاد شده و توصیه های بهداشتی میتوانند به کودک خود شیر دهند. /ب
بنفشه شریفیان - کارشناس معاونت بهداشتی