جلسه کارگروه بهداشت، سلامت و بیولوژیک پدافند غیرعامل استان همدان با محوریت پدافندزیستی در دفتر ریاست دانشگاه علوم پزشکی همدان برگزار شد.
به گزارش پایگاه خبری وبدا در همدان، رییس دانشگاه علوم پزشکی همدان برگزاری جلسهای با حضور اساتید دانشگاهی به منظور بهرهگیری از ظرفیت خوب آزمایشگاههای دانشکدهها و اساتید را در موضوع پدافند زیستی خواستار شد.
دکتر رشید حیدریمقدم از سلامت به عنوان ابزاری استراتژیک یاد کرد و گفت: اپیدمیکشدن بیماری یک کشور را از دنیا ایزوله میکند و هزینههای اقتصادی بسیاری برای آن کشور خواهد داشت.
وی با بیان اینکه هماکنون جنگ اطلاعات و جنگ رسانه است، تاکید کرد که امروزه رسانهها ابزار قدرت حاکمیتها هستند و در این اطلاعرسانی بهرهگیری از نظرات کارشناسانه و از مراجع تعیینشده دارای اهمیت است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی همدان با تاکید بر اهمیت رفتار حرفهای در مدیریت بحران افزود: در بحران ناشیانهترین کار احساسی صحبت کردن است و ما به عنوان متولی سلامت همیشه باید از آرامش همراه با منطق برخوردار باشیم.
وی با اشاره به وجود ظرفیتهای مناسب برای مدیریت بحران در استان ازجمله نیروهای ورزیده و تجهیزات مناسب یادآور شد که به منظور تدوین سند جامع سلامت استان با دستگاههای مختلف استان همدان تفاهمنامه در ابعاد مختلف سلامت امضا شده است.
دکتر حیدریمقدم بهرهگیری از ارتباطات درونبخشی و برونبخشی دانشگاه با یکدیگر و هماهنگی آنها و همگرایی داخلی در حوزههای مختلف در راستای انجام رسالت سلامت مردم و تلاش منسجم و هدفمند، نگاه امیدوارانه به موضوعات کشور و انجام اقدامات پیشگیرانه را خواستار شد.
وی با تاکید بر آموزش صحیح، علمی و منطقی برای مواجهه با بحرانها؛ آموزش بهداشت و درمان در درون جامعه را ضروری دانست و ابراز امیدواری کرد که از ظرفیت رابطین بهداشتی بیش از پیش استفاده شود.
رییس اورژانس پیشبیمارستانی و مدیریت حوادث دانشگاه نیز حوادث را شامل سه دسته طبیعی، انسانساخت و عمد دانست و تعارفی از تهدید و تهدیدزیستی بیان داشت و گفت: تهدید زیستی به معنی هر نشانه، رویداد یا حادثه طبیعی و غیر طبیعی با استفاده از عوامل زیستی است که موجب تضعیف و نابودی سرمایههای ملی و زیستی میشود.
دکتر حبیب معصومی با برشمردن حوزههای مهم پدافند غیرعامل، اظهار کرد: برای پیشگیری از بحران زیستی پدافند زیستی نیاز است و حوزههای تهدیدات زیستی شامل انسان، دام، نباتات، محیط زیست و منابع طبیعی، غذا و دارو و آب آشامیدنی میشود.
وی ازجمله تبعات مشکلات زیستی را شامل آسیبرساندن به زیرساختهای اقتصادی و تحمیل خسارت، از بین بردن امنیت اجتماعی بهداشتی و غذایی کشور و ترس در جامعه و تحمیل هزینههای سنگین مقابله با آفات عنوان کرد.
رییس اورژانس پیشبیمارستانی و مدیریت حوادث دانشگاه با اعلام اینکه پدافند زیستی استان از تیرماه امسال آغاز به کار کرده است؛ چرخه پدافند زیستی را تشریح کرد و ارتباط آن با وظایف دانشگاههای علوم پزشکی را بیان داشت.
وی کارگروههای تخصصی ذیل قرارگاه زیستی استان را نام برد و گفت: در موضوع پدافند ابتدا با شناسایی سرمایهها فهرستی از تهدیدات حوزه سلامت تهیه میشود و آسیبهای مربوطه با اولویتبندی هر یک تهدیدها بررسی خواهد شد همچنین در گامهای بعدی و در آینده تحلیل ریسک، تدوین سناریو برای کاهش آسیب انجام میشود.
دکتر معصومی با تاکید بر اینکه اولین قدم در پدافند زیستی مربوط به آزمایشگاهها است، گفت: انتظار میرود پژوهشهای کاربردی در زمینه حملات زیستی تهیه شود.
وی همچنین وظایف دانشگاه در حوزه پدافند زیستی را در بخشهای درمان، بهداشت، غذا و دارو و اورژانس و آزمایشگاهها برشمرد.
ایجاد و تجهیز تیمهای ویژه نمونهبرداری، انجامنمونهبرداری و انتقال نمونه به آزمایشگاه مرجع، تشکیل و تجهیز تیم تشخیص اولیه و آزمایشگاهها بسیار، برنامهریزی برای واکسینه کردن افراد مورد تهدید، برنامهریزی برای پیشگیری و گسترش و کنترل بحران آلودگی و تجهیز و راهاندازی مرکز درمان تخصصی، جمعآوری و امداد و درمان مصدومین احتمالی و تعامل و همکاری مستمر برای تکمیل و به روزرسانی سامانه اطلاعات مکانی قرارگاه، تدوین دستورالعملهای مورد نیاز برای هماهنگی و تعامل با دستگاههای استان در وضعیت های زرد، نارنجی و قرمز زیستی در سطح استان، اطلاعرسانی بموقع و بهنگام، توضیحاتی در خصوص نحوه تشخیص ویروس و امکانات موجود در دانشگاه، استفاده بهینه از تجهیزات و امکانات و چابکی سیستم، رویکرد عملیاتی مناسب و اجرای مانورها و تقویت میزان آمادگی برای پیشگیری آلودگی زیستی، آموزش کارکنان دانشگاه، همکاران غیردانشگاهی و افزایش اطلاعات آنان، لزوم همکاریهای درونبخشی بین واحدهای مختلف و بخش خصوصی، گردآوری توانمندیهای دانشگاه و اقدامات، تمرینات و مانورهایی برای آمادگی در زمان بروز موارد از دیگر موضوعات مطرح شده در این جلسه بود.