سخنرانی علمی با عنوان:
«کشاورزی هوشمند، سیاست ها و راهکارها»
توسط
جناب آقای دکتر علیرضا عطری
عضو هیات علمی بخش تحقیقات علف های هرز موسسه،
روز سهشنبه ۱۰ دی ماه سال جاری
در سالن سگال موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور برگزار گردید. این سخنرانی که گزارشی از حضور آقای دکتر عطری در کارگاه آموزشی مدل های کشاورزی هوشمند بود، با حضور معاون محترم پژوهش و فن¬آوری موسسه جناب آقای دکتر مین باشی، محققین سازمان حفظ نباتات، اعضای هیات علمی موسسه، برخی مراکز استانی و دانشگاهها برگزار شد.
کارگاه آموزشی مدلهای کشاورزی هوشمند ۱۹-۱۳ آبان در شهر بانکوک تایلند با حضور نمایندگانی از کشورهای سازمان بهره وری آسیا شامل هند، مالزی، اندونزی، ویتنام، فیلیپین، تایلند، پاکستان، سریلانکا، بنگلادش، نپال، تایوان، جزیره فیجی و ایران تشکیل شد. اساتید مدعو از کشورهای ژاپن، تایوان و آمریکا (مرکز تحقیقات برنج فیلیپین) بودند. آقای دکتر علیرضا عطری عضو هیات علمی موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور به عنوان نماینده ایران در این کارگاه حضور یافت. در این کارگاه در خصوص مفاهیم و اجزای کشاورزی هوشمند و نقش موثر آن در بهرهوری و تحول کشاورزی مباحثی ارائه شد. همچنین در ارتباط با نحوه سیاستگذاری و پیاده سازی کشاورزی هوشمند بر مبنای سند FAO – ITU به عنوان منبع تاییدشده توسط دو ارگان مرجع کشاورزی و ارتباطات تاکید گردید.
از دستاوردهای مهم و اصلی این کارگاه تعیین جایگاه ایران در مقایسه با سایر کشورها در هوشمندسازی کشاورزی و نیاز به ارتقاء این دانش در کشور میباشد. اغلب کشورهای شرکت کننده از سال ۲۰۱۰ اقدام به تهیه و راه اندازی زیرساخت های فنی و ارتباطی نموده و از سال ۲۰۱۴ کشاورزی هوشمند را در اشکال متفاوت آن بطور عملی شروع کردهاند. این در حالی است که سند برنامه اقدام کشاورزی هوشمند در ایران سال ۲۰۱۸ نوشته شده و تاکنون به جز در حوزه آبیاری هوشمند فعالیت خاصی انجام نشده است. دستاورد مهم دیگر این کارگاه تاکید بر استفاده از فناوری پهپادها به جای استفاده و بکارگیری تصاویر ماهوارهای میباشد. بر اساس نظر اساتید مدعو هر گونه برنامهریزی و سرمایه گذاری در زمینه استفاده از ماهوارهها (اعم از Modis و Sentinel) بدلیل عدم امکان کنترل و مدیریت ماهواره اشتباه است. توصیه این اساتید استفاده از نرم افزارهای مکان محور توسط مروجین و سرمایه گذاری بر روی فناوری پهپادها بدلیل دقت و مدیریت کامل آن میباشد. مطلب مهم دیگر، لزوم تدوین قانون کسب و کار، ورود و مشارکت بخش خصوصی در این حوزه است. دولت میتواند با ارائه مدلهای کسب و کار و بسته های تشویقی در توسعه کشاورزی هوشمند نقش بسزایی داشته باشد. از نکات قابل توجه در این کارگاه آموزشی توسعه کشت های عمودی با استفاده از فناوری اینترنت اشیاء بود. بدین مفهوم که کشت سبزیجات، به صورت عمودی در ردیفهای چندتایی با تامین نور و دمای مناسب صورت میگیرد. در این سیستم که به صورت کشت هیدروپونیک می باشد، کلیه سیستم های تغذیه به صورت خودکار انجام میشود. مبدع این فناوری در کشورهای آسیایی کشور ژاپن می باشد که توانسته است این تکنولوژی را در تایلند و بنگلادش نیز توسعه دهد.